Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] sprzęgło problem
Autor Wiadomość
dawidekz 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-09-2011, 20:36   [Cari 1.8 GDI] sprzęgło problem

Witam,
Przeczytałem większość wątków dotyczące problemów ze sprzęgłem, ale wolę się upewnić.
Dziś w drodze w pewnym momencie pedał sprzęgła wpadł maksymalnie w dół i przy ponownym wciskaniu chodził bardzo miękko ( ciągłym ). Skutkowało to tym, że zmiana biegów była bardzo trudna. W dalszej części drogi zauważyłem, że sprzęgło działa prawidłowo przez jakąś sekundę po wciśnięciu, czyli jeśli jadę kawałek drogi np. na dwójce i szybko wciskam sprzęgło i trójka to jest ok. Jednak jeśli chwilę przytrzymam dłużej to jest sytuacja, że sprzęgło jest wciśnięte a zachowuję się jakby nie było. Czyli, np. dam wsteczny i chciałbym lekko ruszać na pół sprzęgle ( lub nawet przytrzymam na wciśniętym sprzęgle) to się nie da, zaraz po około sekundzie zaczyna jechać jakbym w ogóle nie trzymał tego sprzęgła. Albo jadę trójką przytrzymam sprzęgło 2-3 sek i dam gazu z wciśniętym sprzęgłem to przyśpiesza jakbym w ogóle go nie trzymał... Ślizgania sprzęgła przy normalnym przyśpieszaniu nie ma. Jak na szybko patrzyłem na płyn to też był.
Czy problem będzie leżał w wysprzęgliku?

pzdr.,
Dawid.

25020roman 
Nowy Forumowicz
25020roman

Auto: Carisma 1,8 GDI 1999r
Wysłany: 06-10-2011, 20:26   

stawiam na to-zestaw naprawczy i do dzieła :wink:

fenix872 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI 125 KM 1998r
Wysłany: 07-10-2011, 11:37   Re: sprzęgło problem

dawidekz napisał/a:
Witam,
Przeczytałem większość wątków dotyczące problemów ze sprzęgłem, ale wolę się upewnić.
Dziś w drodze w pewnym momencie pedał sprzęgła wpadł maksymalnie w dół i przy ponownym wciskaniu chodził bardzo miękko ( ciągłym ). Skutkowało to tym, że zmiana biegów była bardzo trudna. W dalszej części drogi zauważyłem, że sprzęgło działa prawidłowo przez jakąś sekundę po wciśnięciu, czyli jeśli jadę kawałek drogi np. na dwójce i szybko wciskam sprzęgło i trójka to jest ok. Jednak jeśli chwilę przytrzymam dłużej to jest sytuacja, że sprzęgło jest wciśnięte a zachowuję się jakby nie było. Czyli, np. dam wsteczny i chciałbym lekko ruszać na pół sprzęgle ( lub nawet przytrzymam na wciśniętym sprzęgle) to się nie da, zaraz po około sekundzie zaczyna jechać jakbym w ogóle nie trzymał tego sprzęgła. Albo jadę trójką przytrzymam sprzęgło 2-3 sek i dam gazu z wciśniętym sprzęgłem to przyśpiesza jakbym w ogóle go nie trzymał... Ślizgania sprzęgła przy normalnym przyśpieszaniu nie ma. Jak na szybko patrzyłem na płyn to też był.
Czy problem będzie leżał w wysprzęgliku?

pzdr.,
Dawid.

bardziej w pompie.
miałem podobnie tylko że u mnie w ogóle nie można było zmieniać biegów

hessboll2 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI Dynamics
Wysłany: 07-10-2011, 13:09   

:mrgreen: nie masz sie co martwic ja tez to przeszedłem niech ktos wciska sprzegło i zobacz czy na wysprzegliku nie cieknie tam sa takie gumki ktore sie zuzywaja i tam jest wyciek bynajmniej tak u mnie było koszt to 25 zł zetsawik naprawczy i potem chodzi jak nowka:) takze sie nie martw :mrgreen:

<Moje CacKo http://forum.mitsumaniaki...php?t=61901>

dawidekz 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
  Wysłany: 07-10-2011, 22:24   

Jednak wysprzęglik ;) przy wciskaniu sprzęgła aż psikało. Po rozebraniu, guma na tłoczku była przerwana. Zestaw naprawczy 16 zł. i na tą chwilę wygląda, że wszystko jest ok :) . Kilka dni poobserwuję czy nic się nie dzieje.
Dzięki za porady.

pzdr.
Dawid.

Odpowiedz do tematu