Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Brak ciepłego powietrza w kabinie
Autor Wiadomość
Blaszczu92 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-09-2011, 15:08   [Cari 1.8 GDI] Brak ciepłego powietrza w kabinie

Witam. Temperatury coraz niższe a ja niestety mam drobny problem z Cari, a mianowicie czasami zdarza się, że pomimo rozgrzanego silnika do kabiny nie dostaje się ciepłe powietrze. Dzieje się tak w około 30% sytuacji gdy rano odpalam zimny samochód. Poza tym auto szybko się nagrzewa i już po 2 km dmucha ciepłym powietrzem. Co może być tego przyczyną? Słyszałem coś o jakiejś elektronicznie sterowanej klapce, ale nie wiem jak sie za to zabrać. W aucie oczywiście klimatronic

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 30-09-2011, 16:56   

A słyszysz, że te klapki się poruszają jak zmieniasz temp. na panelu?

Blaszczu92 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-09-2011, 17:16   

Nic takiego nie słychać. Chodziło mi bardziej o coś w stylu odcinania dopływu ciepłego powietrza, gdzieś na łączeniu komory silnika z kabiną

marcindy 
Forumowicz

Auto: Cari 1.9TD GLX '97
Wysłany: 30-09-2011, 17:29   

Powietrze nie wchodzi do kabiny pasażerskiej z komory silnika.
Sprawdź te klapki, bo to się zdarza przy elektrycznym sterowaniu. Nie znam jeszcze Carismy dobrze, ale w kilku innych autach problem powodowało właśnie to (a dokładniej złącza przewodów), ewentualnie odcięcie przepływu ciepłego chłodziwa przez nagrzewnicę (ale w Cari chyba to nie występuje).

Bismarck 
Forumowicz

Auto: SdKfz 181
Wysłany: 30-09-2011, 17:33   

a masz wgóle tyle ile trzeba płynu w chłodnicy i w zbiorniku wyrównawczym?bo jeden znajomy nazekał ze nie ma ogrzewnia a poprostu brakowało mu plynu w ukladze i dlatego nie dzialalo

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 30-09-2011, 18:05   

Sprawdzenie płynu to dobra rada. U mnie np. jeden tryb w silniczku był uszkodzony. Ale to było słychać bo ciągle strzelało i dalej się nie przesuwało.

Blaszczu92 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-09-2011, 18:26   

Płyn chłodniczy kontroluje na bieżąco i jest odpowiedni stan, wiec to odpada. Wie ktoś jak sprawdzić tą elektrycznie sterowaną klapke i gdzie ona sie znajduje?
Przypomniało mi się, że widziałem gdzieś podobną usterkę, tylko że w galancie i tam było opisane jak do tego dostać i jak to naprawić, tylko nie mogę znaleźć tego wątku

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 30-09-2011, 21:24   

Silniczki to są w okolicach za schowkiem. Musiłabyś ten plastik przy nogach pasażera po lewej stronie zdjąć i zobaczysz na pewno. Dostęp jest straszny jak dla mnie ale da się podlubać.

Blaszczu92 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-09-2011, 21:33   

No to czeka mnie troche zabawy. Szkoda że nie wiedziałem o tydzień temu jak czyściłem filtr przeciwpyłkowy. Jak te silniczki mają sie względem położenia do filtra? Z tego co rozumiem są one umiejscowione między schowkiem a konsolą środkową

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 01-10-2011, 18:08   

Blaszczu92 napisał/a:
Płyn chłodniczy kontroluje na bieżąco i jest odpowiedni stan, wiec to odpada. Wie ktoś jak sprawdzić tą elektrycznie sterowaną klapke i gdzie ona sie znajduje?
Przypomniało mi się, że widziałem gdzieś podobną usterkę, tylko że w galancie i tam było opisane jak do tego dostać i jak to naprawić, tylko nie mogę znaleźć tego wątku

Spróbuj dolać bezpośrednio do chłodnicy do pełna, u mnie dolewanie do zbiornika nic nie daje, też to przerabiałem i wystarczyło dolać płynu do chłodnicy.

Blaszczu92 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-10-2011, 19:44   

Płyn dolewa się właśnie do chłodnicy, nalane mam oczywiście do pełna

Odpowiedz do tematu