[Cari 1.6] antena CB gdzie zamontować |
Autor |
Wiadomość |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 09-10-2011, 12:12 [Cari 1.6] antena CB gdzie zamontować
|
|
|
Jak w temacie myślę nad zamontowaniem anteny CB w Moim miśku i nikt w moim wielkim mieście nie chce bądź nie umie zamontować Mi jakiejkolwiek anteny na uchwyt zaznaczam że mam lotkę na klapie gdzie jest więcej miejsca na uchwyt. Może ma ktoś jakiś pomysł? |
_________________ Definicja trzeźwości Śniega:
Człowiek jest trzeźwy tak długo jak długo potrafi leżeć na podłodze niczego się nie przytrzymując
Stadko
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
|
|
|
 |
Kuba6432
Mitsumaniak
Auto: MSX
|
Wysłany: 09-10-2011, 19:01
|
|
|
A nie dałoby rady w połowie krawędzi bagażnika między lampą a szybą? Sam jak jeszcze myślałem o uchwycie brałem to miejsce pod uwagę. Uchwyt np. Alan SP-S by móc ja pochylić. Tylko musisz brać pod uwagę rozmiar anteny na uchwyt, jak masz duży i ciężki bat żeby nie narobiło szkód |
_________________ 02492/KMM
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 09-10-2011, 19:25
|
|
|
moim zdaniem magnes też praktyczniejsze rozwiązanie, kładziesz go na klapie bagażnika, tak żeby dach go zasłaniał i masz mniejsze opory,
bo np cari z magnesem na środku dachu spaliła o litr więcej niż normalnie by spaliła na setke, później drugi pomiar z magnesem na klapie bagażnika i spalanie wzrosło tylko o pół litra w porównaniu do jazdy bez anteny, czy jakoś tak to było. ta sama trasa, ten sam kierowca, jazda bardzo zbliżona do siebie i zaoszczędzone pół literka PB.
różnice było widać
magnes chyba 16cm. czy jakoś tak, bat 1,5m. |
|
|
|
 |
zygizwro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2011, 19:35
|
|
|
Tak, tylko, że jak masz dobrze wyregulowana antenę to powinna znajdować się centralnie na środku dachu. Wtedy odbiór zdecydowanie jest najlepszy. |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-10-2011, 20:45
|
|
|
no własnie mam magnes obecnie i dach mam lekko załątwiony przez nią miałem podkładkę pod nią i nie wypowiem się jak dach wygląda na klapie sagu magnes mi odpada, słychać lipnie, a na klapie jest ta lotka i antena dobrze się nie mieści pod nią no chyba że polecicie jakiś porządny magnes. bo wiercić napewno nie chcę. |
Człowiek jest trzeźwy tak długo jak długo potrafi leżeć na podłodze niczego się nie przytrzymując
Stadko
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2011, 21:13
|
|
|
mlun napisał/a: | To coś kiepską podkładkę chyba miałeś bo ja na dach zakładam i nie widzę żadnych uszkodzeń. |
ja mam odbarwienia lakieru, nie miałem żadnej przyklejonej podkładki na dachu. Tylko oryginalna gumowa na antenie. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-10-2011, 18:44
|
|
|
zygizwro napisał/a: | Tak, tylko, że jak masz dobrze wyregulowana antenę to powinna znajdować się centralnie na środku dachu. Wtedy odbiór zdecydowanie jest najlepszy. |
a dzieje się tak bo jest to najwyższy punkt samochodu, tak samo do cieżarówki nie potrzebujesz bata 1,5m tylko wystarszy 50cm. bo jest sama antena bardzo wysoko umieszczona.
Przy tej długości bata odbiór na klapie jest wystarczająco dobry.
sniegu napisał/a: | na klapie sagu magnes mi odpada, |
to dziwne, nie chcę urażać czy coś ale może masz nie do końca blachę na klapie... im więcej szpachlu tym słabiej magnes trzyma, ta antena co ja mam wytrzymała na klapie prędkość rzędu 200 oczywiście na niemieckich autostradach... |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-10-2011, 21:07
|
|
|
nie sagu nie czaisz mam LOTKĘ szeroką tak szeroką że magnes jest już blisko szyby a przed liftem tam jest blacha zaokrąglona i magnes nie trzyma sie tam tak jak wydaje mi się powinien |
Stadko
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-10-2011, 21:24
|
|
|
a no w sumie zależy jak dużą masz lotkę, w moim przypadku nie było lotki to też inaczej...
a jak byś spróbował poszukać jakiejś opaski żeby założyć ją na lotke i do tej opaski przypiąć antenę? taka trochę kombinacja ale może to jakiś trop |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-10-2011, 10:13
|
|
|
myślałem nad tym ale lotka by poooooleciała razem z anteną najgorzej jakby cari poleciała za nią |
Stadko
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5W i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20738 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
Asmodeus1
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma MSX
|
Wysłany: 11-10-2011, 10:55
|
|
|
Sniegu nie przejmuj się rysy to nic strasznego:). Osobiście jestem za anteną na dachu i na magnes. Tobie przydała by się jeszcze jakaś podkładka bo szkoda lakieru. A co do spalania to ja nie zauważyłem różnicy. |
_________________ Posiadane auta
- Mitsubishi Carisma MSX
 |
|
|
|
 |
diilthc
Forumowicz Stary Lis

Auto: Carisma DI-D 2003
Kraj/Country: Spain
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lut 2010 Posty: 36 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 12-10-2011, 01:10
|
|
|
Ja wymontowałem tylnią wycieraczkę, bo i tak jej mało kiedy używałem.Po drugie mam przyciemnione szyby. Wjej miejsce wsadziłem uchwyt. Było trochę rozkręcania, ale wyszło spoko.
Uchwyt na stałe,gumowa podkładka zabezpiecza przed wodą. Antenę przykręcam kiedy mi pasuje:)
Polecam jesli ktoś nie korzysta z wycieraczki.
Carisma 2003r |
_________________ ALE WYWALIŁ |
|
|
|
 |
|