Wygłuszanie drzwi w MSS |
Autor |
Wiadomość |
pawel_wawa
Nowy Forumowicz
Auto: SS 1.8 2004
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-07-2008, 12:57 Wygłuszanie drzwi w MSS
|
|
|
Witam
Bawił sie ktoś w to ?
Ja w niedziele zacząłem od przednich drzwi.
Wykleiłem je matami bitumicznymi. Czeka mnie jeszcze wymiana głośników.
Zastanawiam się tylko nad jednym czy wywalić ten styropian co jest przyklejony do boczków, czy lepiej nie ruszać tego bo źle to wpłynie na jego sztywność.
Jak na razie wszystko zakleiłem za wyjątkiem otworu w drzwiach, w które wchodzi ten styropian.
Czy ktoś już to robił i mógłby mi doradzić coś odnośnie tego styropianu i jakiś głośników?
Pozdrawiam
PK |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2008, 09:54 Re: Wygłuszanie drzwi w MSS
|
|
|
pawel_wawa napisał/a: |
Bawił sie ktoś w to ? |
Tak, kiedyś wytłumiałem CA0
Zastanawiam się tylko nad jednym czy wywalić ten styropian co jest przyklejony do boczków, czy lepiej nie ruszać tego bo źle to wpłynie na jego sztywność.
|
Zostaw te styropiany - ma on za zadanie podtrzymać konstrukcję boczków przy mocnym uginaniu z zewnątrz.
Czy ktoś już to robił i mógłby mi doradzić coś odnośnie tego styropianu i jakiś głośników?
|
Głośniki dobiera się do radia - nie ma co kupować drogich firmowych trójdrożnych Phase jak masz radio Sonyx |
|
|
|
 |
Klocek
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.3
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 13 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 10-07-2008, 22:00
|
|
|
ja wytłumiałem przednie i tylne drzwi i ten styropian wywaliłem , wszystko jest ok z boczkami , nic się nie ugina
ja mam u siebie głośniki Helix-a i powiem szczerze że po wymianie samych głośników nie było efektu , dopiero po wywaleniu seryjnego kaseciaka można powiedzieć że jest ok |
_________________ Misio Space Star 1.3 |
|
|
|
 |
pawel_wawa
Nowy Forumowicz
Auto: SS 1.8 2004
|
Wysłany: 11-07-2008, 12:49
|
|
|
Jakie głośniki wsadziłeś? Chodzi mi o wielkość
Słyszałem że na przód wchodzą 13 a na tył 16 bezproblemowo?
Też myślę o Helix'ach
[ Dodano: 14-07-2008, 10:27 ]
Umieszczam info dla innych, którzy będą chcieli coś wymieniać.
Sprawdziłem w sobotę podczas wygłuszania drzwi.
W moim SS z 2004 zamontowane fabrycznie były jakieś papierowe philipsy
przód 130 mm
tył 130 mm
Pozdrawiam
PK |
|
|
|
 |
Klocek
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.3
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 13 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
matmedia
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GLX, Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 29-03-2009, 17:33
|
|
|
Witam, bawiłem się już w wytłumianie i car audio, miałem samodzielnie zrobione pro car w fordzie mondeo. Jeśli mogę podpowiedzieć, to wygłuszenie to tylko jedna strona medalu, ponieważ równie istotna jest kubatura elementu w którym montujemy głośnik. W tej chwili mam MSS i uważam że kubatura drzwi jest zbbyt mała i nawet dobre głośniki mają problem z ładnym zagraniem. Styropian o którym piszesz bym wyrzucił, tym bardziej że wytłumiasz drzwi, dodatkowo założyłbym dystansy pod głośniki wtedy masz możliwość założenia większego głośnika, większa kubatura, większa skuteczność akustyczna. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
misiek-misiek
Mitsumaniak Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 661 Skąd: Pajęczno-okolice
|
Wysłany: 02-04-2009, 20:59
|
|
|
No też właśnie mam ten sam problem, czy założyć z przodu 16tki? Z moich pomiarów wyszło że po odpowiedniej małej przeróbce powinny wejść bez problemu. Robił ktoś takie sztuki Bo być może jest na to jakiś prostszy sposób |
|
|
|
 |
robertoz
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 99" GDI
|
Wysłany: 27-09-2011, 22:47
|
|
|
misiek-misiek napisał/a: | No też właśnie mam ten sam problem, czy założyć z przodu 16tki? Z moich pomiarów wyszło że po odpowiedniej małej przeróbce powinny wejść bez problemu. Robił ktoś takie sztuki Bo być może jest na to jakiś prostszy sposób |
Odgrzewam kotleta ale też nurtuje mnie to pytanie-chce założyc inne większe gośniki z przodu do mojego mss AD 99. Może od tego roku ktoś juz próbował wstawić jakieś konkretne 16 ki? |
_________________ lubię skośnookie wozy i tyle.. |
|
|
|
 |
|