[GDI] Ciągle psuje się górne mocowanie i łożysko amortyz. |
Autor |
Wiadomość |
Rafal_Katowice
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI, DYNAMICS,'00
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-10-2011, 12:32 [GDI] Ciągle psuje się górne mocowanie i łożysko amortyz.
|
|
|
Koledzy może będziecie mi w stanie pomóc,
W kwietniu zaczęło skrzypieć przy prawym amortyzatorze z przodu po najechaniu na dziurę. Jak się bujało samochodem przy otwartej masce, to czubek amortyzatora mocno się ruszał. Mechanik wymienił mi górne mocowanie i łożysko. Pomogło ale niestety tylko na 3 miesiące! W lipcu znowu to samo i znowu rozwalone łożysko i zepsuta guma z mocowania. Tym razem, mechanik wziął części z innej firmy (ale znowu zamienniki). Dzisiaj znowu coś zaczęło stukać. Jak na postoju kręcę kierownic to w pewnym momencie coś puka - pewnie coś z łożyskiem. Oprócz tego znowu jak jadę powyżej 140km to mam drgania kierownicy.
No i pytanie do Was, czy na to mocowanie amortyzatora i łozysko może wpływać jakaś inna usterka? Krzywa felga albo coś innego, co powoduje, że pada mi mocowanie i łozysko? jeżdże codziennie autostradą i czuje drganie kierownicy powyżej 140km. Swieżo po wymianie mocowania i łożyska drgań nie było. A może kupić oryginał a nie zamiennik?
Juz myślałem, że to przez to, że jak wjeżdżam na parking, to musze wjechać na krawężnik, ale już zwalniam i wjeżdżam na jedynce (a na dodatek z prawym amortyzatorem nic się nie dzieje).
Pozdrawiam Rafał |
_________________ mój pierwszy samochód... moja pierwsza Cari...
- Lataj nisko i powoli! - jak mówiła babcia do wnuczka pilota.
 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 06-10-2011, 18:25
|
|
|
A drogi jest oryginał? U Ciebie i tak można wymienić oddzielnie łożysko i gumę to chyba cenowo nie powinno być źle. A niektóre części jednak warto oryginalne założyć. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 06-10-2011, 22:18
|
|
|
Rafal_Katowice, kontrola zawieszenia pod kątem uszkodzenia powypadkowego obowiązkowo.
Kontrolnie zbieżność-jak wyjdzie do ustawiania to nie rób tego przed naprawą.
Podejrzewam, że masz przestawione zawieszenie i cała kolumna idzie krzywo przez co szlag trafia mocowania. |
|
|
|
 |
bomar007
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI
|
Wysłany: 07-10-2011, 00:04
|
|
|
U mnie też pojawia się luz w górnym mocowaniu amoryzatora, jednakże po prawej stronie. Stało się to po zatrzymaniu się kołem na krawężniku. Wymieniłem łożysko i poduche i sukcesywnie po 1-2 miesiącach trzeba dokręcać nakrętkę, bo zaczyna pukać. Zastanawiam się czy nie uszkodził się gwint nakrętki lub trzpienia amortyzatora. Ostatnio nawet została posmarowana specjlnym klejem na połaczenia gwintowe, ale wydaje mi się ze też delikatnie się odkręca, bo już słyszę jakieś dzwięki z tamtej okolicy (obcieranie gumy). Na razie to chyba bede musiał użyć jakiś lepszy klej i ewentualnie dołożyć jakąś podkładkę. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-10-2011, 06:46
|
|
|
bomar007, jeśli nakrętka ci się luzuje to spróbuj dobrać taką samą tylko samokontrującą i ją zamienić lub drugą zwykłą i dokręcić na tą oryginalną. Będzie lepiej trzymało niż jakiś klej. |
|
|
|
 |
bomar007
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI
|
Wysłany: 25-10-2011, 22:15
|
|
|
Dokręciłem nakrętkę i też po kilkudziesięciu km zaczyna stukać, pewnie jest już uszkodzona poducha. MKM pisze o "przestawione zawieszenie i cała kolumna idzie krzywo przez co szlag trafia mocowania." Czy jeśli byłem ustawiać zbieżność to coś takiego diagnosta powinien wychwycić, i czy mogło to się zdarzyć po uderzeniu kołem w krawężnik. Jeśli jest przestawione zawieszenie to jak wymienię górne mocowanie, ewentualnie amortyzatory to uda się ustawić tą zbieżność? |
|
|
|
 |
|