|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
KOMPENDIUM Carisma - prośba o porady |
Autor |
Wiadomość |
deadaster
Nowy Forumowicz
Auto: polonez
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-06-2011, 20:24 KOMPENDIUM Carisma - prośba o porady
|
|
|
Witam wszystkich Mitsumaniaków!
Jestem tu nowy, a więc miło mi zagościć w waszych "progach"
Od pewnego czasu rozglądam się za nowym samochodem, mój poczciwy polonezik idzie w odstawkę chociaż nie powiem, że z pewnym żalem ale to nie o tym chciałem;)
Mitsubishi Carisma II. Samochód, który wsumie rok temu wpadł mojemu tacie w oko lecz go ostatecznie nie kupił, a obecnie mi nie daje spać po nocach. Oglądam oferty, czytam opinie jak i owe forum aczkolwiek nadal nurtuje mnie kilka spraw w kwestii tego samochodu. Ciężko zdecydować mi się jaka odpowiednia jednostka napędowa będzie dobrym wyborem - benzyna czy diesel. Nie jeźdzę dużo, mieszkam w Krk ale jak biorę samochód to tylko pod wieczór gdy na drogach jest prawie pusto, wylatuję najczęściej na zakopiankę i robię około 20/30km. Dodatkowo raz w miesiącu jeżdzę w rodzinne strony co daje ok 800km trasy w te i spowrotem łącznie. Kusi mnie 1.8 GDI bo podobno w trasie spisuje się bardzo przyjemnie, a naprawa (ta podstawowa rzecz jasna) nie byłaby dla mnie (mam nadzieję) czymś trudnym gdyż w kilku samochodach (np. polonez, meg II, vectra) wszystko robiłem najczęściej sam - z rzeczy, które samemu zrobić się da;). Drugi silnik, który również za mną przemawia to 1.9 DiD 102/115KM (zależy od tego, który jest większa szansa znaleźć w przyzwoitym stanie za około 10/11k zł gdyż tyle planuję przeznaczyć na samochód)
Będę wdzięczny za wszelkie rady, opinie użytkowników, odnośnie mojego zapytania.
Pozdrawiam raz jeszcze i życzę miłego niedzielnego wieczoru:)
Piotr |
Ostatnio zmieniony przez glina 29-05-2014, 13:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-06-2011, 20:34
|
|
|
Zakładając, że robisz 30km dziennie, przez 360dni to daje 10 800km
raz w miesiacu 800km razy 12miesięcy 9600km, łacznie to bedzie około 20 400km rocznie
Spokojnie mozesz się zastanawiac nad dieselkiem, jeżeli benzyna, to pamiętaj, że GDI jest drogi do gazowania |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
Wysłany: 19-06-2011, 20:44
|
|
|
robertdg napisał/a: | Spokojnie mozesz się zastanawiac nad dieselkiem, jeżeli benzyna, to pamiętaj, że GDI jest drogi do gazowania |
Poza tym, znaleźć GDI w dobrym stanie nie jest łatwo. Szukaj diesla, znacznie większa szansa znalezienia zadbanego, nie wyeksploatowanego silnika, na temat GDI napisano na forum tyle, że powinno wystarczyć do wniosku, że o GDI trzeba naprawdę DBAĆ! |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
deadaster
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2011, 20:51
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź!:)
Chociaż jedno sprostowanko musiałbym napisać bo przelicznik fakt odpowiednio zrobiony tyle, że te 30km to dziennie nie robię;) to jest raz na parę dni - około 2 razy w tygodniu czyli tygodniowo średnio 60km, ale dla prostszego rachunku przyjmowałem przy swoich obliczeniach nawet 100, że miałem łącznie te 1200km miesięcznie robione. Aczkolwiek nie chodzi mi tu nawet o koszt jazdy, a bardziej o swego rodzaju "niezawodność" tych jednostek napędowych. Liczę się z tym, że nie są to nowe samochody i z tą niezawodnością może być bardzo różnie ale po doprowadzeniu któregokolwiek z takich do stanu prawie "idealnego", który z nich będzie generował mniejsze koszta? W tych kosztach kryją się takie rzeczy jak turbina, dwumas, pompy w dieslu tudzież inne "przypadłości", które mogą grozić dieslom, a w przypadku gdi to z tego co wyczytałem jedynie robi się z tych niby dodatkowych rzeczy to usuwanie falujących obrotów. Ewentualnie jak z żywotnością tych silników? Wiem, że DiD to francuz - odpowiednik dci, formalnie moi rodzice mają 1.5dci i spisuje się bardzo dobrze, a nawet bezproblemowo mimo zakupienia z nie do końca pewnych rąk - brak książki serwisowej i takie tam, a za to gdi to typowy japoniec robiony tam od podstaw, a jak wiadomo te silniki są niezwykle trwałe.. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-06-2011, 20:59
|
|
|
deadaster napisał/a: | a jak wiadomo te silniki są niezwykle trwałe. | Przy Polskim paliwe, nie bałdzo. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19-06-2011, 21:12
|
|
|
pamar napisał/a: | na temat GDI napisano na forum tyle, że powinno wystarczyć do wniosku, że o GDI trzeba naprawdę DBAĆ! |
eee tam takie gadanie tylko, jak o każde auto trzeba dbać, ojciec ma od 3 lat, i praktycznie jedynie wymienia olej i dolewa paliwa, odpukać, auto godne polecenia |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 1713 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-06-2011, 21:24
|
|
|
Ja mam GDI - jazda tym to sama przyjemność - banan nie schodzi z twarzy przez całą trasę, a pojawia się na samą myśl o przejażdżce. |
|
|
 |
deadaster
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2011, 22:16
|
|
|
Wojzi czytałem Twojego blogspota i przyznam trochę mi dodał informacji nowych ale mam pytanie do Ciebie jak można rzecz jasna. Ile wyniosły Cię rozrząd i wszystko co opisałeś w jednym z wpisów? Rozumiem, że w kwestii mechaniki polecasz tego Pana Leszka spod Krk? Jak dla mnie, mieszkańca tego miasta, taka informacja jest tutaj jak znalazł:) przy założeniu, że z pozytywnym skutkiem zakupię Cari |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-06-2011, 22:52
|
|
|
Ja polecił bym ci jednak silnik 1.6 + LPG, są to niezawodne i ekonomiczne jednostki a w połączeniu z LPG chyba najtańsze w eksploatacji.
Jeżdżę GDI już prawie 2 lata, może nie przejechałem dużo bo około 20 tys km i jak do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Trafiłem taki egzemplarz że nawet jeszcze klocków w nim nie wymieniałem jedynie oleje i filtry i na początku wymieniłem rozrząd, części wyniosły około 600 zł, robocizna 0 bo robiłem sam. Jeździ mi się nim super, moc i moment tego silnika jest dla mnie wystarczający. Niestety ten silnik nie jest ekonomiczny w jeździe miejskiej, spali jak inny o podobnych osiągach, w Lublinie około 9-10l. W trasie przy przepisowej jeździe spali około 5l na 100 km.
Jeśli chodzi o diesla, to te auta mają najczęściej kręcone liczniki. Najczęściej nowe auta z takim silnikiem kupują ludzi którzy robią minimum 30 tys rocznie więc stan licznika dziesięcioletniego takiego auta bardzo prosto policzyć. Jeśli już auto z takim silnikiem to albo nowe, chociaż dzisiejsze nowe diesle w ogóle mi się nie podobają, albo jeśli jesteś pewien w 100% jego stanu. |
|
|
|
 |
|
|