[Cari 1.8] problem z podłaczeniem instalacji gniazdka haka c |
Autor |
Wiadomość |
user 545
Nowy Forumowicz
Auto: mitshubisi carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-10-2011, 21:02 [Cari 1.8] problem z podłaczeniem instalacji gniazdka haka c
|
|
|
witam mam problem odnośnie haka do cari kupiłem urzywke i męcze sie z tym odnośnie podłączenia gniazda od haka ogladalem już rozne schematy ale kazdy jest inny i nie wiem ktory jest prawidłowy wiec jesli mozecie mi pomuc to podzuccie mi jakis schemat ktory był by naprawde prawidłowy,a tak wogole to jeszcze zabardzo nie wiem jakie śruby sie stosuje do przymocowania haka 10 czy jak pozdrawiam was |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-10-2011, 21:37
|
|
|
Ale o jaki schemat ci chodzi, podłączenia do samego gniazda czy wpięcia się do instalacji auta? I jeszcze jakie masz gniazdo, siedmio czy trzynastopinowe? |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 28-10-2011, 22:10
|
|
|
a ja się dołączę z pytaniem jak wyglądają uregulowania prawne czy hak mogę samemu założyć i na jakiś przegląd jechać czy musi być założony przez autoryzowany warsztat |
|
|
|
 |
diilthc
Forumowicz Stary Lis

Auto: Carisma DI-D 2003
Kraj/Country: Spain
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lut 2010 Posty: 36 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 28-10-2011, 22:55
|
|
|
Wydaje mi sie ze samodzielnie zakładasz hak, całą instalację, potem jedziesz na przegląd.
Dostajesz kartkę z przeglądu i dalej do urzędu, żeby wbili w dowód. |
_________________ ALE WYWALIŁ |
|
|
|
 |
user 545
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-10-2011, 13:28
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Ale o jaki schemat ci chodzi, podłączenia do samego gniazda czy wpięcia się do instalacji auta? I jeszcze jakie masz gniazdo, siedmio czy trzynastopinowe? | chodzi mi o to ktory bolec pod co podłączyc chodzi o gniazdo siedmio stopniowe
[ Dodano: 29-10-2011, 13:32 ]
diilthc napisał/a: | Wydaje mi sie ze samodzielnie zakładasz hak, całą instalację, potem jedziesz na przegląd.
Dostajesz kartkę z przeglądu i dalej do urzędu, żeby wbili w dowód. | można samodzielnie podłaczyc tylko pużniej jedziesz na przegład ,tak jest pytałem sie goscia co jest w stacji kontroli pojazów i sam tak zrobie |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-10-2011, 08:26
|
|
|
Wpisujesz w google chociażby taki tekst "podłączenie gniazda haka" i masz setki stron wraz ze zdjęciami.
Ja proponuję jednak gniazdo trzynasto pinowe i ewentualne dokupienie przejściówki na wtyk siedmio pinowy. Przy siedmio pinowym w niektórych przyczepkach nie obsłużysz wszystkich świateł. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-10-2011, 08:35
|
|
|
Oto kilka najpopularniejszych standardów:
Gniazdo haka przykręca się na śrubki "piątki" (5mm - nakrętka na kluczyk 8mm)
P.S. poprawnośc podpięcia sprawdzą Ci na kazdej stacji diagnostycznej, poprostu wpinają próbnik i już wiedzą czy jest dobrze czy źle
rasiak1980 napisał/a: | a ja się dołączę z pytaniem jak wyglądają uregulowania prawne czy hak mogę samemu założyć i na jakiś przegląd jechać czy musi być założony przez autoryzowany warsztat | Możesz wszystko samemu zrobić, ale hak musi mieć tabliczke znamionową, potem przegląd, ze świstkiem do wydz. komunikacji, no i ciągasz kempingi |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
user 545
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2011, 11:29
|
|
|
robertdg napisał/a: | Oto kilka najpopularniejszych standardów:
Obrazek
Gniazdo haka przykręca się na śrubki "piątki" (5mm - nakrętka na kluczyk 8mm)
P.S. poprawnośc podpięcia sprawdzą Ci na kazdej stacji diagnostycznej, poprostu wpinają próbnik i już wiedzą czy jest dobrze czy źle
rasiak1980 napisał/a: | a ja się dołączę z pytaniem jak wyglądają uregulowania prawne czy hak mogę samemu założyć i na jakiś przegląd jechać czy musi być założony przez autoryzowany warsztat | Możesz wszystko samemu zrobić, ale hak musi mieć tabliczke znamionową, potem przegląd, ze świstkiem do wydz. komunikacji, no i ciągasz kempingi | A tak na marginesie to powiedz mi czy ja moge ciągnoc lawete cari czy jak to wygląda z przepisami naszymi polskim i czy sie orientujesz gniazdo ma podłaczone i raczej jest dobrze tylko przeglad mi został dzieki za wszystko pozdrawiam |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-11-2011, 11:52
|
|
|
Uprawnienia wynikające z posiadanej kat. B prawa jazdy, zostały uregulowane w art. 88 ustawy prawo o ruchu drogowym z 20 czerwca 1997 roku (Dz. U. z 2005r. Nr 108, poz. 908 z późniejszymi zmianami). Przepis ten stanowi m.in., że dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
Kategoria B uprawnia do kierowania:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym.
Jeżeli masa lawety nie będzie przekraczała masy własnej pojazdu ciągnącego, a łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu nie przekroczy 3,5 t, to do kierowania takim zestawem wystarczy kat. "B" prawa jazdy. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|