Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
29-11-2009, 16:53
Podgrzewane lusterka
Autor Wiadomość
pfx 
Forumowicz

Auto: Evo X GSR
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-09-2008, 12:07   Podgrzewane lusterka

Gadżet, którego bardzo mi brakuje. zawsze staram sie doposażyć w to każde moje auto, a niestety japońce mają dziwną przypadłość - lusterka na elektryce, ale na grzejniki już producenci żałują. Co prawda mam Evo, ale buda taka sama i elektryka.
Pytanie do Was - jak zedrzeć lusterko z obudowy - od której strony go podwadzić by nie zerwać zaczepów. Od boku, czy przyśrodka?

[ Dodano: 04-10-2008, 22:56 ]
No widzę, że będę pionierem w tej materi.

[ Dodano: 01-11-2008, 09:51 ]
I zrobiłem....
Prostota polega na tym, że instalacja jest pociągnięta praktycznie pod samo lusterko i kończy się w kostce sterowania silnikami lusterka.
Udało sie niczego nie połamać. Lusterka zdejmuje się podwadzając zatrzask od dołu (oczkowy kluczyk 10 pociągamy zahaczamy za zatrzask i lusterko puszcza)
Polecam.

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2008, 14:44   

Mogę prosić o wyjaśnienie co z tym brakiem podgrzewanych lusterek? Na stronie MM w opisach wyposażenia wszystkie wersje nowego lancera X w sedanie i sportbacku mają podgrzewane lusterka boczne. A tu koledzy piszą, że brak. Pozdro,

Lindinho 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.5 Inform 2008
Wysłany: 29-11-2008, 15:06   

Wersja Inform sedana 2008 nie ma podgrzewanych lusterek. Podgrzewane lusterka mają Lancery od wersji Invite w górę.

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2008, 15:26   

Czyli tu jest błąd? http://www.autotest.com.p...age=6&silnid=26

Lindinho 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-11-2008, 15:32   

Błąd. Nie wiem jak jest z modelami 09, mój 08 nie ma, a także opieram się na katalogach ze strony http://www.mitsubishi.pl/...n/Katalogi.html

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 30-11-2008, 21:56   

A ma ktoś może schemat elektryczny Lancera. Szukam kostki światła cofania. Może ktoś wie gdzie się znajduje. :?:

To może ktoś wrzuci zdjęcie jak podłączona jest centralka czujników cofania?

Zorro123
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2008, 17:12   

A czy nie jest tak że jak się włączy ogrzewanie tylnej szyby to i podgrzewane są lusterka? Ja ostatnio miałem zaparowaną tylną szybę i zaparowane lewe lusterko i po włączeniu ogrzewania tylnej szyby zaparowanie lusterka znikło. Może ktoś miał podobnie?

Sorry. Czytając posty wyżej okazuje się ze to normalne w wresji Invite.

g0nzo 
Forumowicz

Auto: Lancer sportback 1.8 invite
Wysłany: 06-12-2008, 18:07   

Zorro, tak jak mówisz, jak włączam ogólne ogrzewanie, ogrzewa co się da ;) cała instalacja idzie w ruch
Pajero '07 Instyle 3.2DID
Rozbite Pajero Sport '04 3.0V6

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 07-12-2008, 10:53   

Włączenie ogrzewania tylnej szyby włącza z automatu podgrzewanie lusterek. Instrukcja panowie fajna jest :P , a zwłaszcza jak się czeka na małzoneczkę pod sklepem :mrgreen:

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 09-12-2008, 00:16   

Ja swoją (instrukcję, nie małżonkę) wydębiłem od dealera kilka dni wcześniej - samochód już stał a ja musiałem zmienić bank po zapaści getinu, stąd poślizg.

Lindinho 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-12-2008, 21:17   

co myślicie o czymś takim? http://www.allegro.pl/ite...b_10s_gwar.html

warto się w to bawić? jeśli tak, to próbować samemu (co z gwarancją?) czy molestować serwis? Zastanawiam się też, ile taka usługa by w serwisie kosztowała...

pfx 
Forumowicz

Wysłany: 20-12-2008, 12:29   

Pisałem z 15 min i wywaliło mi posta.
Potrzebne rzeczy to:
Konektorki 2,5 mm po 2 na każde lusterko. Piny 1x1 mm (akcesoria komputerowe takie mają lub kostki po straych śledziach USB itp. Trochę cienkiego kabla. Klucz oczkowy 10 mm wąski, Szpilka lub szydło. Suszarka do włośów, wąski cienki a długi nożyk (użyłem kuchennego).

[ Dodano: 20-12-2008, 12:35 ]
Nie ma zdjęć ale jedziemy etapami:
1. Boczek zrywamy pociągając za plastik w narożniku podszybia od góry u dołu są haczyki do tapicerki.
2 . trzeba troszkę odciągnąć tapicerkę do drzwi by rozpiąć kostkę. U mnie na tej kostce jeden wolny kabel to + 12 V po załaczeniu grzania szyby (UWAGA - w lancerze grzejnik szyby załączy się tylko przy zapalonym silniku).
3. odkręcamy lusterka
4. ostrożne wyjęcie tafli. Lustro w górę - czyli wytworzyć jak największą szparę u dołu. Oblookać zatrzaski - od dołu są 2. Włożyć oczkowy klucz 10 mm i zahaczyć nim o zatrzask tak by pociągnąć go do siebie i dołu jednocześnie pociągnąć dół tafli na zewnątrz. jak puszczą 2 zatrzaski - reszta idzie bez problemu.

[ Dodano: 20-12-2008, 12:42 ]
5.suszarkę gerzejemy plastik - dugo - mocno. Odciągamy plastik wyłacznie palcami i paznokciami i wyważamy plastik tak by nie przenosić przeciążeń na lusterko. Odginamy rożek tak by wsunąć za taflę nóż - - nim musimy stopniowo podcinać taką piankę, którą przyklejona jest tafla na środku do plastiku. I tak kroczek po kroczku milimetr po milimetrze podcinamy całę painkę i wyważamy palstik aż oddzielimy plastik od lusteka. Myjemy z kleju i kleimy matę.
6. dziury na kable w plastku - wypalić lub wywiercić.
7. Suszarka i zakładamy plastik. warto założyć upierdliwą piankę.
8. kable przeciągany przez tunel - nie jest to łatwe. Można odkręcić osłonę sprężyny składania lusterka - ułatwi.
9. Konektorki + izolacja. Rozbieramy kostkę i upychamy do niej pina 1x1 mm (wczesniej miernikem trzeba sprawdzić gdzie jest +12 V po załączeniu grzejnika szyby.
10. zakręcamy lusteko.
Powodzenia.

[ Dodano: 20-12-2008, 12:45 ]
No jeśli nie macie pod drzwiami + 12 V trzeba poszukać przekaźnik tylnej szyby i wpiąć się za nim jednym kablem. Drugi - masa wystarczy podłaczyć po najbliższą śrubę

Lindinho 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-12-2008, 14:28   

Dzięki za informację. Wydrukuję i dostaną ją panowie w serwisie wraz z dyspozycją zastosowania się, ale chyba dopiero w październiku 2009 podczas pierwszego przeglądu. Jedyne, czego mi brakuje w mojej wersji Inform (mam dodatkowo czujniki cofania i skórzaną kierownicę), to właśnie podgrzewane lusterka (olbrzymie są, prawda?) oraz chlapacze, coby błotko nie sięgało aż do szyb :roll:

pfx 
Forumowicz

Wysłany: 30-12-2008, 22:21   

Lindinho napisał/a:
....to właśnie podgrzewane lusterka (olbrzymie są, prawda?) .. :roll:

do tego jeszcze strasznie trapezowate. Zapomniałem dodać, że musiałem matę na rogach podwijać by się zmieściła. Mat nie można ucinać, bo się poprzecina ścieżki.

f04 
Mitsumaniak
f04

Auto: Pajero II 99'
Wysłany: 05-01-2009, 07:10   

Witam. Nie chce zakładać nowego tematu w terenówkach bo to nie potrzebne. Chodzi mi jakie dać maty do podgrzewania lusterek. Takie jak są na allegro czy szukać czegoś gdzieś indziej?

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu