Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Wyświetlanie temperatury zewnętrznej w Carismie
Autor Wiadomość
volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-10-2011, 09:45   [Carisma] Wyświetlanie temperatury zewnętrznej w Carismie

Witam!

Wiele razy już przewijał się temat wyswietlania temperatury zewnętrznej w Carismie po FL na wyświetlaczu w konsoli środkowej. Otóż wielu forumowiczów narzekało, ze po wymianie radia z oryginalnego na inne znikał im z wyświetlacza centralnego pomiar temperatury zewnetrznej.
Okazuje sie, że to nie tylko na naszym forum zauważono. Na niemieckim forum dotyczącym Carismy znalazłem informacje, ze w Carismach po FL rocznik 99-2000 wlaśnie wystepował ten problem. Jak sie okazało, w późniejszych wersjach Mitsubishi naprawiło ten problem i już można spokojnie zmieniać radio ;)

Więc rozwiązanie dla tych, którym zniknął pomiar temperatury po wymianie radia:

1. W pierwszej kolejności polecam podpięcie oryginalnego radia, załączenie zapłonu aby pojawil się pomiar temperatury, wyłączenie auta i wymiana radia. Czasem to pomaga, ponieważ czasem wyświetlacz "gubił" pomiar. Ja np. wymieniłem wyświetlacz, sprawdzilem i byl pomiar temp. Później na chwile go odlączylem, podłączyłem znowuż i pomiar zniknął. Pomoglo chwilowe podłączenie oryginalnego radia.

2. Jak pierwszy punkt nie pomoże to pozostaje wymiana środkowego wyświetlacza. Trzeba znaleźć wyświetlacz z rocznika powyżej 2001r. Ja np. do swojej Cari wsadziłem teraz wyświetlacz z auta z 2001r (sam wyświetlacz jest z połowy 2000r, ale np. oryginalny miałem z 99r chociaż auto mam z 2000r). Nieraz może od razu nie zaskoczyć pomiar temperatury, wtedy trzeba postąpić jak w pkt. 1.
Koszt wyświetlacza na allegro to jakies 60 zł (ja dałem 80 zł, ale to ze względu na to, że chciałem wziąć do testów gdzieś od siebie z regionu, okazało się że mają u mnie na szrocie i mogłem w razie czego zwrócić im bez żadnych problemów).

Oczywiście przed wymianą upewnijcie się, że macie dobry czujnik temperatury. Podepnijcie oryginalne radio i sprawdzcie, czy macie wtedy pomiar temperatury.

To tyle, mam jeszcze jedną rzecz odnosnie wyświetlacza na uwadze, otóż z gdy ma się klimatyzacje automatyczna, to powinien miec wyświetlane ustawienia dmuchawy itp. na wyświetlaczu. Poczekam, aż kolega który ma taki model wyświetlacza, będzie musiał wymienić żarówke, to wtedy od razu spytam go jaki ma dokładnie model wyświetlacza :twisted: :twisted:

Odpowiedz do tematu