Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wtryski działają przy hamowaniu silnikiem?
Autor Wiadomość
M@teusz607 
Forumowicz
M@teusz607

Auto: Honda Accord CL7 2.0 i-VTEC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-01-2012, 23:34   wtryski działają przy hamowaniu silnikiem?

sprawa jak w temacie. Niedawno mechanik wymieniał mi pasek rozrządu i po tym czasem na trasie jak puściłem gaz jakby chwilami bardziej go coś hamowało, był wiatr więc nie byłem pewien, ale przy mniejszych prędkościach słyszałem klikanie wtrysków gazu, dziś potwierdziłem to evoscanem. Jest jakaś opcja żeby zrobił to zmieniając pasek? gdzie szukać problemu?

EleKtrOmaX 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 97" 1.6
Wysłany: 21-01-2012, 12:47   

Przy całkowitym puszczeniu pedału przyspieszenia, wtryskiwacze zostają wyłączone i pozostają w takim stanie do momentu aż obroty nie zmaleją do koło 1500 obrotów/minutę. Wówczas wtryskiwacze znów zostają włączone.

M@teusz607 
Forumowicz
M@teusz607

Wysłany: 21-01-2012, 20:26   

Właśnie tak być powinno (spadną do 1200) ale nie jest. co odpowiada za włączenie ssania? bo może to taka opcja. Czujnik temp 10-15 minut po zgaszeniu silnika miał ~400 omów więc jest ok. W evoscanie przepustnica pokazuje normalne parametry jak naciskam i puszczam gaz.

rogal133 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.6 16v
Wysłany: 21-01-2012, 22:09   

ale wtryski od benzyny sa odcinane jak puszczasz gaz a Ty mówisz ze słychać wtryski od gazu wiec moze tam trzeba szukać problemu

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 22-01-2012, 19:31   

Z tego co wiem niektóre instalacje gazowe dopuszczają programowe wyłączenie tzw cut - off, czyli właśnie odcięcia wtrysków przy zwolnionym pedale gazu. Niektóre silniki (np. mazdy) potrzebują takiego wyłączenia bo zdarzają się że gasną. Być może przy zmianie paska był odłączony akumulator i zresetował się program od gazu.

M@teusz607 
Forumowicz
M@teusz607

Wysłany: 22-01-2012, 19:50   

wcześniej tego nie było więc nie gaz, poza tym widziałem to w evoscanie a on pokazuje benzyne a nie gaz. Więc benzynę widziałem że wtryski sie otwierają a gaz słyszałem (gaz pracuje dlatego że PB też by pracowało

[ Dodano: 04-02-2012, 19:56 ]
mam rozwiązanie problemu, a przynajmniej tak sobie wmawiam :P
niedługo przed tym dałem samochód gaziarzom do regulacji bo przy dojeżdżaniu do skrzyżowania obroty spadały to buraki podkręcili śrubkę przy przepustnicy i zadowoleni...
cofnąłem ją i jest gitara.
Ale mam taką prośbę. ile w evoscanie pokazuje otwarcia przepustnicy jak się gazu nie dotyka?

Odpowiedz do tematu