Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa hamulcowa
Autor Wiadomość
hubert.madroch 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.8 GDI '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2010, 12:12   Pompa hamulcowa

Witam,

mój Misiek 1,8 GDI '99 niestety wymaga wymiany pompy hamulcowej (oczywiście nie mylić z ABS). Nowa w ASO kosztuje 600 zł, zamiennika nigdzie nie mogę znaleźć. Znalazłem kilka używanych na allegro w cenach 100-200 zł i chciałbym zaryzykować, bo cena niewątpliwie mniejsza, a może trochę pojeździ.

Jednak mam pytanie, czy wszystkie modele miały taką samą pompę hamulcową? Wydaje mi się, że między 1,3 a 1,8 nie ma różnicy ... ale twierdzę tak tylko na podstawie wyglądu zewnętrznego.

Pozdrawiam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 04-09-2010, 14:43   

hubert.madroch napisał/a:
mój Misiek 1,8 GDI '99 niestety wymaga wymiany pompy hamulcowej
Nie ma jakichś zestawów naprawczych :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

hubert.madroch 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.8 GDI '99
Wysłany: 05-09-2010, 12:12   

Są i już była naprawiana - powymieniane wszystkie gumy etc. Trochę pomogło ale hamulec nie do końca działa, tak jak powinien.

[ Dodano: 16-09-2010, 12:49 ]
Zreaktywuję temat.

Czy ma ktoś na sprzedanie używaną pompę hamulcową do Space Stara? Z tego co dowiedziałem się w ASO Mitsubishi, wszystkie są takie same (nie ma znaczenia rok produkcji auta oraz wersja silnikowa).

Bardzo proszę o info - oczywiście interesują mnie tylko sprawne.

Pozdrawiam

Lukaso 
Mitsumaniak

Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
  Wysłany: 01-09-2011, 18:24   Pompa hamulcowa łącznie z serwem ?

Witam,

Dziś mechanik przy okazji zabawy z ręcznym pokazał mi przy odbiorze, że po naciśnięciu (chyba gwałtownie) hamulca przy odkręconym wieczku od płynu hamulcowego trysnęło w górę. Mówi, że pompa hamulcowa nie trzyma i należy ją wymienić (przy sprawnej i odpowietrzonym nic nie powinno tryskać) . Oczywiście też pokazał, że trzymając mocno wciśnięty hamulec b.powoli ale opada czego być nie powinno.

Mi osobiście nie zdarza się hamować 'sportowo' i nigdy nie narzekałem na hamulce w SS [przesiadłem się z Lanosa więc to po części usprawiedliwia] ale dbam o bezpieczeństwo a niesprawna pompa to znaczne prawdopodobieństwo przy jakimś hamowaniu 'pedał w podłodze i strach w oczach'.

Pytanie brzmi czy wymieniać razem z serwem (takie spotykam używki w necie) czy szukać samej (rzadko spotykane) ??? Czy leciutko słyszalne buczenie od strony kierownicy sekundę po uruchomieniu może mieć coś związek z serwem ??? - byłby to argument za.

Nówek na szybko wcale nie mogę znaleźć, wszędzie 'informacja telefoniczna'.

Pozdrawiam

futrzany 
Forumowicz
Futrzany

Auto: Space Star DID
Wysłany: 01-09-2011, 19:27   

Lukaso napisał/a:

Dziś mechanik przy okazji zabawy z ręcznym pokazał mi przy odbiorze, że po naciśnięciu (chyba gwałtownie) hamulca przy odkręconym wieczku od płynu hamulcowego trysnęło w górę

Weź tego mechanika do salonu i w nowym aucie niech odkręci wieczko i nadepnie pedał i zobaczy będzie tryskało czy nie ?

Trochę wiedzy technicznej wg mnie temu panu potrzeba

bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Wysłany: 02-09-2011, 22:00   

Mechanik też musi się nauczyć !.............robić kasę. :mrgreen:

piotr-stihl 
Forumowicz

Auto: mitsubishi L200
Wysłany: 15-09-2011, 05:38   

powitać

co prawda inny model miśka ale usterka jest taka sama jak we wszystkich autach

po naciśnięciu pedału hamulca powoli wpada w podłogę - bardzo powoli [ drugie naciśnięcie i jest dobrze - zapowietrzenie ? ]

jeszcze nic nie sprawdzałem - pytam od czego zacząć ?

sprawdzę stan płynu , czy są wycieki , czy szczęki z tyłu jeszcze są , serwo - pompa ?

na pewno tarcze i klocki z przodu ok

była vitara v6

http://arborysci.net/index.php

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 15-09-2011, 15:41   

Najpierw ew. wycieki na przewodach i stan przewodów elastycznych ( czy przy naciskaniu pedału na włączonym silniku nie "puchną")do tego wystarczy kanał.

Potem szczęki, stan gumek na cylinderkach i w pompie.

Jak wpada powoli to ja bym stawiał na jakąś nieszczelność lub wyrobiony element gumowy, jeśli pnie pomaga "podpompowanie" to raczej zapowietrzony nie jest.

Ciekawostka - z teściem ostatnio w jego Roverze 600 wymienialiśmy klocki, na jeździe próbnej właśnie wyszły podobne objawy po czym wsiadłem w samochód i depnąłem mu solidnie na hamulec - efekt ? Wystrzelił przewód sztywny do tylnego koła - był skorodowany. Cieszę się że wyszło to na parkingu a nie na zatłoczonej drodze.

piotr-stihl 
Forumowicz

Auto: mitsubishi L200
Wysłany: 06-11-2011, 19:46   

dawno nie byłem

hamulec z tyłu nie bierze nadal a czasu na naprawę brakło [ miałem wyjazd miesięczny ]
wychodzi że korektor hamowania siadł - w tym tygodniu zamawiam nowy

była vitara v6

http://arborysci.net/index.php

Odpowiedz do tematu