[MSS 1.6] Jak bezpiecznie zdemontować kierownicę? |
Autor |
Wiadomość |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 17-12-2011, 10:41 [MSS 1.6] Jak bezpiecznie zdemontować kierownicę?
|
|
|
Witam.
Mam dwa pytania:
1. Jak zdemontować kierownicę? Czy oprócz dwóch śrubek z boków kierownicy i ewentualnie osłony manetek i przewodów od airbaga trzeba zrobić?
2. Jak to zrobić by przypadkiem nie odpaliło mi airbaga?
Po co chcę demontować kierownice?
Jak wiadomo w wielu MSSach przy kręceniu kierownicą słychać pisk. U mnie ostatnio ten pisk stał się bardzo głośny. Ściągnąłem te plastiki koło manetek od kierunków itp. i wyszło mi (ze słuchu), że to piszczy na łączeniu kierownicy z kolumną (chyba tak to się nazywa, w każdym razie w okolicach samej kierownicy. Pryskałem tam smarem teflonowym, ale nic nie pomogło, nawet na chwilę. Chyba trzeba zdemontować kierownicę, żeby się z tym uporać. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 17-12-2011, 10:57
|
|
|
RaVciO napisał/a: | Jak wiadomo w wielu MSSach przy kręceniu kierownicą słychać pisk. U mnie ostatnio ten pisk stał się bardzo głośny.
...
Chyba trzeba zdemontować kierownicę, żeby się z tym uporać. | Gdy miałem jeszcze MSS-a też zgłaszałem piszczenie kierownicy w ASO. Mechanik smarował coś, gdzieś tam od dołu bez zdejmowania kierownicy. Zdaje się, że jest tak taki gumowy fartuch, który wydaje takie dźwięki i jego powierzchnię trzeba prysnąć jakimś silikonem czy czymś |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-12-2011, 11:09
|
|
|
Od dołu powiadasz.... spróbuję, może pomoże, bo ten pisk w obecnej formie doprowadza mnie do szału (do tego cichego przyzwyczaiłem się do tego stopnia, że nawet go już nie słyszałem) |
|
|
|
 |
zaqos
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9DI-D
|
Wysłany: 17-12-2011, 16:24
|
|
|
do smarowania nadaje sie HHS 5000 firmy Wurth, sam uzywam i na prawde sie sprawdza. |
_________________ Nie dyskutuj z idiota - najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu, a potem zniszczy doswiadczeniem. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-12-2011, 16:27
|
|
|
zaqos napisał/a: | do smarowania nadaje sie HHS 5000 firmy Wurth, sam uzywam i na prawde sie sprawdza. |
Znaczy się używasz do smarowania kierownicy w MSS ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 17-12-2011, 16:31
|
|
|
Chodzi zapewne o uszczelniacz miejsca przejścia wałka od kierownicy z kabiny do komory silnika pod maską.
A jeśli chodzi o demontaż kierownicy i poduszki zarazem, to należy najpierw odłączyć akumulator i niektórzy radzą dodatkowo wcisnąć np. hamulec lub zewrzeć klemy plusową i minusową w celu pozbycia się jakiegokolwiek napięcia z instalacji auta. Akumulator podłączamy oczywiście po całkowitym montażu i podłączeniu wszystkich kostek od poduszki. Przy nieodłączeniu akumulatora na pewno powstaną błędy w systemie poduszek które trzeba będzie kasować podłączając do komputera diagnostycznego. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-12-2011, 20:11
|
|
|
Piszczenie jest właśnie bliżej kierownicy niż pedałów.
Czy do skasowania ewentualnych błędów airbaga wystarczy scantool i kabelek ELM327 z laptopem? Czy musi to być jakiś poważniejszy sprzęt? |
|
|
|
 |
|