Stop piratom |
Autor |
Wiadomość |
jaceksu79
Forumowicz

Auto: actyon sports
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-11-2011, 23:32 Stop piratom
|
|
|
Poniżej wklejam komentarze na moim FB pod zdjęciem pewnej kobiety, która VW Caravellą jechała 190km/h mocno się tym szczycąc.
Co o tym myślicie?
"Ja:
Dziewczyny troszkę nogę z gazu. Może to trochę wam uświadomi znaczenie prędkości: http://www.youtube.com/watch?v=rZo2Iizufvo a nawet mobilkom proponuję wybrać się na szkółkę pod Kielcami organizowaną przez Szkołę Jazdy Subaru. Każdy może tam zapisać się swoim autem i poznać jego możliwości. Jedna wielka zaleta- nabierzecie respektu już do prędkości 50km/h.
Ona: oezu
Ja:
a wyobrazić sobie caravelle siadającą mi na plecy przy prędkości blisko 200km/h...... same trupy nic więcej... kiedyś starym sprinterem koleś zasnął w Malborku w środku nocy i wjechał w mojego mesia w tył ( miał może z 60 km/h) Efekt był taki, że to co poczułem to głośny stuk i zobaczyłem jego lampy u mnie w samochodzie. Siła była taka, że połamało oparcie w moim fotelu i znalazłem się na tylnej kanapie. Wtedy także zrozumiałem znaczenie prawidłowo ustawionych zagłówków( na szczęście miałem tak). Dodam Tobie XXXX, że znam caravelle i od 190km/h hamując gwałtownie masz hamulce do 120-110km/h - później już masz twardy pedał i 0 hamowania ( gotujący się płyn hamulcowy)....
Ona:
jezdze od 12 lat, mam na koncie 2 stluczki z mojej winy (pierwsza miesiac po prawku, druga 10 lat temu) i zarysowania i pierdoly z niemojej. jak widac nadal zyje. i zdecydowanie bede dalej jezdzic tak szybko po niemieckich autostradach. nie jestem idiotka zeby hamowac gwaltownie przy 190km/h...
Ja:
a jak już będziesz zmuszona do takiego hamowania? - szczególnie na autostradzie? Czujesz się bezpiecznie mając świadomość, że pojazd którym się poruszasz powyżej pewnych prędkości nie jest wstanie bezpiecznie się zatrzymać?
Ona:
czuje sie bezpieczniej niz w samolocie a przeciez tez latam
Ja:
nic bardziej mylnego - tym bardziej, że mamy Wronę
Ona:
Jacek, ale chodzi Ci o cos konkretnego? bo nie do konca kumam intencje... ani ze mna nie jezdzisz ani co...
Ja:
Tak... o to , że nie jesteś sama na drodze
Ona:
no wiem, sa tez inni, jednych ja wyprzedzam inni wyprzedzaja mnie, no i?
Ja:
...................
Jej koleżanka:
Jeżdżę z nią już od ładnych paru miesięcy dość intensywnie i nigdy w życiu nie czułam się bardziej bezpiecznie w aucie, nawet przy predkości 190. Co innego jak laik jedzie 60...
Ja:
"i nigdy w życiu nie czułam się bardziej bezpiecznie w aucie, nawet przy predkości 190" - może to jest brak wyobraźni?"
Tyle. |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 23-11-2011, 00:46
|
|
|
Pilnuj siebie i a nie innych. Tyle. |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|
Wysłany: 23-11-2011, 08:22
|
|
|
Kaucz napisał/a: | Pilnuj siebie i a nie innych. Tyle. |
chciałbyś aby taka królowa szos 2 tonową caravellą rozpędzoną do 190km/h zdjęła Ciebie z drogi? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 23-11-2011, 08:36
|
|
|
Pokaż jej crash test przy 200km/h, dama reprezentuje kompletny brak wyobraźni i oczywiście ma swoich zwolenników, ponadto wydaje się być niereformowalnym typem
http://www.youtube.com/watch?v=vFYHovJEUBg
Jak dobrze kojarze to prawdziwa Caravella waży nawet 2300kg |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 23-11-2011, 08:58
|
|
|
To typ osoby niereformowalnej i w swoim mniemaniu nieomylnej. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to tyle, żeby napisała jakimi trasami i kiedy się porusza- niech ludzie mają szansę jej unikać. |
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
|
Wysłany: 23-11-2011, 09:01
|
|
|
Każdy z nas miał zapewne okazję jechać z taką albo i większą prędkością i w każdej chwili mogło się coś wydarzyć. Myśleliście wtedy o krasztestach przy 200km/h? Jeżdżenie z taką prędkością nie jest mądre ale się zdarza. Panna pisała, że to na niemieckim autobanie, tam ryzyko nie jest wielkie i jest to prędkość dozwolona. Nie przypuszam, aby jeździła non stop 190, wszędzie i w terenie zabudowanym.
Popieram Kaucza, pilnujcie siebie a nie innych. Bo żaden z nas nie jest święty i zapewne każdy myśli, że jest dobrym kierową a w trudnej sytuacji mógłby sobie nie poradzić. |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|
Wysłany: 23-11-2011, 11:26
|
|
|
robertdg, dokładnie ten filmik jej pokazałem.
viader, spróbować, a robić i być święcie przekonanym, że jest się najlepszym kierowcą świata bo ma się 12 lat prawko to 2 inne rzeczy. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-11-2011, 11:38
|
|
|
Ale co jest złego w jeździe niemieckim autobanem z v-max? Niemcy robią tak codziennie i ja też bym tak robił. Na trasie gdzie ma się widoczność na kilometr w przód, krzyżówki bezkolizyjne, łagodne zakręty, siatki przeciwko zwierzakom itp. itd. jest dużo bezpieczniej przy 200km/h nawet w starze niż w mieście przy 70, gdzie może w każdej chwili wyjechać auto z bocznej uliczki, wyskoczyć pieszy, dzieciak, zwierze...
Czepiliście się jednej sytuacji i dorabiacie teorie. Nie macie pojęcia jak ta osoba prowadzi na codzień, może dużo bezpieczniej od was.
Natomiast jeśli jest tak jak wywnioskowałem i ta kobieta lata tak autobanami bez ograniczeń to nie widzę w tym nic złego i też bym tak jeździł (w zależności od natężenia ruchu).
Pilnujmy siebie i myślmy za innych na drodze. Wychowywanie zostawny powołanym do tego służbom |
|
|
|
 |
yalook
Mitsumaniak 2300/KMM
Auto: Lancer 1.8 sedan 2008
|
Wysłany: 23-11-2011, 12:03
|
|
|
viader napisał/a: | Wychowywanie zostawny powołanym do tego służbom | Mamusi i Tatusiowi |
_________________ Pozdrowienia dla wszystkich |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 23-11-2011, 14:16
|
|
|
viader napisał/a: | Pilnujmy siebie i myślmy za innych na drodze. Wychowywanie zostawny powołanym do tego służbom |
Cytat: | Popieram Kaucza, pilnujcie siebie a nie innych |
nie uważasz ze to jedno kłóci się z drugim ??
myślenie za innych na drodze to pilnowanie właśnie innych by nam krzywdy nie zrobili..
tak tak samo jakbyś powiedział widząc pijanego wsiadającego za kierownicę: pilnujmy siebie a nie innych |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|
Wysłany: 23-11-2011, 14:59
|
|
|
viader napisał/a: | Natomiast jeśli jest tak jak wywnioskowałem i ta kobieta lata tak autobanami bez ograniczeń to nie widzę w tym nic złego |
aha... to że w dalszej rozmowie wyszło, że to auto ma 4 lata, a na szafie jest 150kkm czyli wychodzi 37500km rocznie. No bez kitu ma duże doświadczenie w prowadzeniu upsss przepraszam ... LATANIU autostradami.
Sorry kolego - ale 190km.h w caravelli jest nie bezpieczne obojętnie gdzie by nie jechała i po czym.
Najgorsze jest to, że taka osoba nie jest w stanie sobie uzmysłowić, że stwarza ona zagrożenie życia innym. Bo ja osobiście u szwabów nie widziałem pędzącej caravelli 190km/h |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-11-2011, 15:10
|
|
|
gulgulq napisał/a: | viader napisał/a: | Pilnujmy siebie i myślmy za innych na drodze. Wychowywanie zostawny powołanym do tego służbom |
Cytat: | Popieram Kaucza, pilnujcie siebie a nie innych |
nie uważasz ze to jedno kłóci się z drugim ??
myślenie za innych na drodze to pilnowanie właśnie innych by nam krzywdy nie zrobili..
tak tak samo jakbyś powiedział widząc pijanego wsiadającego za kierownicę: pilnujmy siebie a nie innych |
Z tym pilnowaniem to chodzi mi, że zajmijmy się własnym stylem jazdy. A myślenie za innych na drodze to znana powszechnie zasada ograniczonego zaufania. Nie pouczajmy natomiast kogoś jak ma jeździć, tym bardziej jak nigdy z nim nie jechaliśmy.
Każdy z na pewnie niejednokrotnie zrobił głupszą rzecz i nawet nie ma tej świadomości. Aby pouczać innych najpierw trzeba zacząć od siebie. Koniec mojej dyskusji w tym temacie. |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 23-11-2011, 15:30
|
|
|
Jak ja lubię czytać tą krucjatę MitsuManiaków i jak się nakręcacie może kawki |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|