Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
komputer mss
Autor Wiadomość
ryszard-f1
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2008, 19:03   komputer mss

kupilem mss 1,8 gdi.r1999. mam pytanie czy wszystkie modele posiadaja komp.pokladowy

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-03-2008, 20:21   

http://auto.gazeta.pl/auto/1,48316,4245058.html
http://www.motofakty.pl/a...1998_2005_.html
http://moto.money.pl/ocen...ace_Star_m.html
Skąd takie pytanie? Adresy powyżej są moimy głównymi źródłami informacji zwłaszcza ten ostatni. W tym tygodniu kupiłem swojego "MISIA" a wcześniej dużo czytałem na necie. Miłei lektury.

markostar 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Wysłany: 21-03-2008, 21:53   

Tak wszystkie modele GDI posiadają komputer który steruje pracą silnika. Komputer jest też ściśle powiązany z immobilizerem a ten z kolei z kodowanym kluczykiem ( po zgraniu kodów komputer daje "zielone światło" dla odpalenia autka).
W środkowej konsoli na górze znajduje się wyświetlacz na którym możesz odczytywać kilka danych. Jeśli posiadasz orginalne radio to będziesz widział aktualną temperaturę otoczenia, godzinę, nazwę słuchanego programu radiowego a przyciskiem na panelu radia zmieniać sobie wartość średniego spalania lub ile przejedziesz kilometrów na zawartości baku lub średią prędkość. Jeśli nie posiadasz orginalnego radia na wyświetlaczu nie będzie danych "radiowych" a tylko godzina, temperatura i jedna wartość którą sobie ustawisz samodzielnie (albo średnie spalanie albo dystans albo średnia prędkość). Jeśli temperatura otoczenia będzie poniżej 4 stopni to w momencie odpalania wskażnik temperatury bedzie migał i usłyszysz kilkakrotne "bip" (jest to informacja że może być ślisko na drodze). W momencie odpalania na tablicy zapali ci się na kilka sekund żółta kontrolka (engine) komputera która informuje że wszystko jest O.K. Jeśli nie gaśnie po kilku sekundach oznacza to że są błędy lub źle działające czujniki i należy udać się do serwisu aby zczytać kody błędów. Powodzenia i pozdrawiam :wink:

ryszard-f1
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2008, 11:15   

dzieki za pomoc.Na moim wyswitlaczu pomiędzy temp i godz jest zawsze data.poprzez disp.nie mozna ustawic innych opcji.Czy jest to mozliwe w moim modelu.

markostar 
Forumowicz

Wysłany: 22-03-2008, 12:28   

Proponuję chwilowo odłączyć orginalne radio (wyjąć radio i odłączyć wszystkie wtyczki) a następnie uruchom wyświetlacz bez radia. Powinien wyświetlić godzinę, temperaturę i jedno z trzech wskazań (średnie spalanie lub średnią prędkość lub dystans do przejechania). Jeśli będziesz chciał jedną z tych trzech wartości zmienić to znaczy aby wyświetlacz wyświetlał oprócz godziny i temperatury np średnie spalanie robisz to w następujący sposób :
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij nieopisany przycisk pod wyświetlaczem
3. Włącz zapłon
4. Trzymając cały czas naciśnięty nieopisany przycisk naciskasz SET pod wyświetlaczem i zmieniasz wyświetlaną informacje.
5. Puszczasz przyciski i pozostaje na wyświetlaczu to co ustawiłeś.
Jeśli wszystko zadziała to znaczy że problem tkwi w samym radiu (orginalnym) lub ktoś nie podłączył specjalnej wtyczki odpowiedzialnej za sterowanie wyświetlacza.
Jeśli nadal nie będzie można zmienić wskazań wyświetlacza (bez orginalnego radia ) to wskazuje na awarię samego komputerka albo ktoś grzebał przed tobą w okablowaniu i coś połączył nie tak jak powinno być. Pozdrawiam :)

ryszard-f1
[Usunięty]

Wysłany: 23-03-2008, 21:31   

u mnie na wyświetlaczu jest tylko taka opcja -patrz zdjęcie.

markostar 
Forumowicz

Wysłany: 24-03-2008, 01:03   

Niestety zdjęcie się nie otwiera :( wklej jeszcze raz albo prześlij mi na maila to zobaczę jak to wygląda.

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Wysłany: 27-05-2008, 20:17   

markostar napisał/a:
Proponuję chwilowo odłączyć orginalne radio (wyjąć radio i odłączyć wszystkie wtyczki) a następnie uruchom wyświetlacz bez radia. Powinien wyświetlić godzinę, temperaturę i jedno z trzech wskazań (średnie spalanie lub średnią prędkość lub dystans do przejechania). Jeśli będziesz chciał jedną z tych trzech wartości zmienić to znaczy aby wyświetlacz wyświetlał oprócz godziny i temperatury np średnie spalanie robisz to w następujący sposób :
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij nieopisany przycisk pod wyświetlaczem
3. Włącz zapłon
4. Trzymając cały czas naciśnięty nieopisany przycisk naciskasz SET pod wyświetlaczem i zmieniasz wyświetlaną informacje.
5. Puszczasz przyciski i pozostaje na wyświetlaczu to co ustawiłeś.
Jeśli wszystko zadziała to znaczy że problem tkwi w samym radiu (orginalnym) lub ktoś nie podłączył specjalnej wtyczki odpowiedzialnej za sterowanie wyświetlacza.
Jeśli nadal nie będzie można zmienić wskazań wyświetlacza (bez orginalnego radia ) to wskazuje na awarię samego komputerka albo ktoś grzebał przed tobą w okablowaniu i coś połączył nie tak jak powinno być. Pozdrawiam :)

Sposób jak najbardziej działa, ale znalazłem w necie coś takiego jak "SpaceStar Workshop Manual" czyli rozległy podręcznik w stylu serii książek "Sam naprawiam". Jest tam opisane praktycznie wszystko. Jest też wzmianka o wyświetlaniu spalania chwilowego (instant fuel consumption), którego niestety chyba nie da się osiągnąć bez radia. Oczywiście jest też mowa o spalaniu średnim, średniej prędkości i ilości pozostałych kilometrów, ale te opcje mogę spokojnie odpalić.
Czy mając oryginalne radio da się zobaczyć to spalanie chwilowe czy nie?

Poza tym znalazłem info o diagnostyce wyświetlacza, ale nie testowałem. Procedura jest podobna - trzymamy nieopisany guzik i włączamy zapłon i trzymając dalej te guzik 2x klikamy guzik H. Następnie wciskamy SET i komp przechodzi w tryb diagnostyczny. Opcje przełączamy guzikiem SET, wychodzimy z tryb każdym innym guzikiem. Nie wiem czy to działa, możecie sprawdzić:):)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 27-05-2008, 21:30   

Japko, daj link do tego co znalazłeś.

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Wysłany: 27-05-2008, 21:35   

cns80 napisał/a:

OKI, ale znalazłem tylko na eMule:
ed2k://|file|Mitsubishi%20Space%20Star%20Wokshop%20Manual.rar|88103068|4D51E72785C2FDBE4BFEF7B79A377906|/

+ schematy elektryczne
ed2k://|file|Mitsubishi_Space_Star_2001_electrical_wiring.rar|13806827|55F9D8D4D6529FA1FB989B1911C186C8|/

markostar 
Forumowicz

Wysłany: 27-05-2008, 21:36   

Niestety nawet mając orginalne radio nie uzyskamy chwilowego spalania. Klawiszem DISP w radiu przełączamy też tylko pomiędzy tymi danymi (średnie spalanie, dystans i średnia prędkość). :(
Pozdrawiam.

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Wysłany: 27-05-2008, 21:47   

Pewnie większość nie używa programu emule, więc na kilka dni umieszczam na serwerze ten manual. W celu zmniejszenia objętości wywaliłem całkowicie język hiszpański i szwedzki, zostawiłem angielski (były tylko te 3).
Oto link:
Kod:
http://japko.hapay.pl/temp/mss.zip

Miłego grzebania :P

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 27-05-2008, 21:50   

Dzięki. Ja mam emule, ale właśnie zapuściłem ssanie z tego linka :)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 27-05-2008, 23:08   

cns80 napisał/a:
Procedura diagnostyczna jest również opisana w Manualu dostępnym na serwerze wichury, tak więc pewnie to masz już u siebie na kompie ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Wysłany: 01-06-2008, 22:11   

Tak w ogóle to z jakiego okresu liczone jest średnie spalanie? Gdzieś w tym manualu czytałem, że zlicza od ostatniego reseta, ale chyba nie ma aż tyle pamięci...
A jak się resetuje? :P

Odpowiedz do tematu