Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOC Z WYBOREM NASTĘPCY
Autor Wiadomość
Andreww
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2012, 13:07   POMOC Z WYBOREM NASTĘPCY

Witam wszystkich,
Nadszedł czas pożegnania mojej Carismy i.... tu zaczyna się problem nad wyborem następcy. Wyboru dokonuje pomiędzy dwoma modelami:
Mazda 6 2008r
Lexus IS220 2007r

Mazda jest tańsza miń 7000, nowsza i często ma lepsze wyposażenie. A lexus hmmmm to Lexus :)

Dziękuję za wszelkie info
Pozdrowionka

Marianekk 
Forumowicz

Auto: Mazda 3 BM 2.2 diesel.
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 20-02-2012, 14:05   

Z Lekxsa będziesz pewnie bardziej zadowolony jeśli chodzi o środek,trochę ciekawszy ale mniejszy.
Lekxus będzie na pewno droższy w utrzymaniu,ewentualna naprawa itp ale wiadomo to Lex :) ,chociaż awaryjność obu jest na tym samym poziomie i jeśli dobrze kupisz Lex nie powinien sprawiać żadnych problemów.
Mazda 6 GH (chyba o taka ci chodzi? ) stanowczo większa,wnętrze mi osobiście odpowiada,podroż tym autem to bajka.
Ciekawszy wygląd zewnętrzny od Lexa choć środek mniej ciekawy ale dobrze wykończony i wykonany.
Niestety o oba modele w dobrym stanie bez niespodzianek w Polsce trudno :( .
Jeśli M6 kupowana w Polsce to tylko krajowa większość sprowadzonych ma mniejsze lub większe wady co nie znaczy ze dobrych nie ma,są ale ich cena jest dość wysoka.
Mazda należy do marek które trzyma wartość i jej spadek jest mniejszy.
Mazdę również łatwiej obecnie zweryfikować posiada elektroniczna książkę serwisowa.
Pozdrawiam
Marian

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-02-2012, 14:36   

Lexus ma napęd na tył więc nie ma nad czym cie zastanawiać!!!

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 20-02-2012, 16:36   

Jeśli, pomimo opini, bedziesz miał dalej dylemat, po prostu kup ten model, który bedzie bardziej sprawny, z mniejszym udokumentowanym przebiegiem, w razie mozliwości krajowy lub taki zagraniczny, który sprawdzisz w ASO i według własnych preferencji (napęd tył/przód, spalanie itd).
Dlaczego?
Oba auta są wiele warte, mają dobre opinie i robią wrażenie. Kazdy z nich będzie posiadał wady i zalety, ale dobry stan auta sprawi więcej radości w długim uzytkowaniu, bo przecież emocje miną i zostanie szara rzeczywistość.
Według starej maksymy:"kierowca jest zadowolony z auta tylko dwa razy: wtedy, kiedy je kupuje, i wtedy kiedy je sprzedaje"
Powodzenia!

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-02-2012, 20:17   

Lexus bo to prawdziwy japoniec, Mazda w tym roczniku potrafi rozczarować
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 20-02-2012, 20:28   

Ciekawy temat bo sam się powoli rozglądam za czymś innym:P Tylko tu raczej wchodzi np. toyota avensis w grę albo jakiś starszy merc może:)

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 20-02-2012, 20:53   

Jeśli chodzi o moje subiektywne zdanie to ten pojedynek wygrałby lexus ;)

Andreww
[Usunięty]

Wysłany: 21-02-2012, 07:57   

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
robertdg z tego co wiem Mazda 6 też jest w całości Japońcem. Masz może jakieś przykłady dlaczego ten rocznik potrafi rozczarować?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 21-02-2012, 08:19   

Wielu znajomych ma te mazde w dieslu, tyle, że wydanie do 2008 najmłodsze, no i pomijając starsze rocznikowo zawisne na 2008, widoczne ślady korozji (progi, podproża, nadkola), sterownik silnika FORD, gnijące przewody PCM. Już najmłodszy rocznikow miał problemy ze zbyt dużym spalaniem - trzeba było wymienić zgnity wlew paliwa. Auta nie bite z pewnych rąk. Nawet schemat rozwijajacej się korozji identyko jak w Fordzie.

Andreww
[Usunięty]

Wysłany: 21-02-2012, 16:36   

chodzi mi o najnowszą generację (od 2008), słyszałem, że w tej generacji problem z rdzewieniem został rozwiązany. Mam rację?

Marianekk 
Forumowicz

Wysłany: 21-02-2012, 17:22   

Andreww napisał/a:
chodzi mi o najnowszą generację (od 2008), słyszałem, że w tej generacji problem z rdzewieniem został rozwiązany. Mam rację?

Masz racje,nie pojawia się jak w poprzednich generacjach,choć są jakieś przypadki.

robertdg napisał/a:
Lexus bo to prawdziwy japoniec, Mazda w tym roczniku potrafi rozczarować

Mazda na rynku europejski również :P
robertdg napisał/a:
Auta nie bite z pewnych rąk.

Auta z pewnych rak miały na wszystkie te rzeczy akcje serwisowe i były te wady usunięte,
niestety na rynku polskim pojawiły się i zostały sprowadzane te najtańsze z list mobile
,niedochowane warunki gwarancji na korozje,nie serwisowane jak trzeba.
Dlatego jak wcześniej wspomniałem M6 musi być kupiona z pewnych rak a takie mało nie kosztują .
Przykład mojego kolegi z MS,kupił 6 poprzedniej generacji zapłacił jak wielu powiedziało za dużo ale,właśnie auto pewne z ciągłością gwarancji na blachy i jak się pojawiła ruda to ja bezpłatnie usunęli,z silnikiem niema żadnych problemów nawet w obecna zimę.
W nowym modelu zostały wszystkie wady poprzedniej wyeliminowane a z Fordem już nie ma nic wspólnego.

A na sam koniec LEX i Mazda to auta z rożnych kategorii i wiadomo ze LEX będzie wypadał lepiej ale i tez lepiej kosztował :)
Pozdrawiam
Marian

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 21-02-2012, 19:57   

Marianekk napisał/a:
Auta z pewnych rak miały na wszystkie te rzeczy akcje serwisowe i były te wady usunięte,
Wiem, wierze, jednakże nie mam zamiaru udowadniać pochodzenia, jednakże wypada podziękować ASO Mazda w PL za to, że każda usterke chcieli usuwać płatnie pomimo tego, że auta przyjeźdżały do kraju jeszcze będąc na gwarancji (problemy z korozją i elektryką przeważnie zaczynały się po pierwszej zimie w kraju)

Marianekk 
Forumowicz

Wysłany: 21-02-2012, 21:15   

robertdg napisał/a:
jednakże wypada podziękować ASO Mazda w PL za to, że każda usterke chcieli usuwać płatnie pomimo tego, że auta przyjeźdżały do kraju jeszcze będąc na gwarancji (problemy z korozją i elektryką przeważnie zaczynały się po pierwszej zimie w kraju)

Wtedy trzeba się odwołać dalej,MMP i jak nic nie pomoże to MME.
Od technicznych problemów mogą się wymigać ale od korozji i akcji serwisowych już nie.
Kiedyś pewnej M6 której poduchy same odpaliły aso i MMP chciały sie wymigać oparło się o TVN Turbo i Japonię M6 w podskokach na wymianę trafiła,ale to nie o tym temat ;) .
Dlatego tez zalecam szukać modelu krajowego a z zagranicy tylko od dilera Mazdy albo od osoby prywatnej żadnego handlarza tu czy tam.
Pozdrawiam
Marian

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 21-02-2012, 23:44   

Też stawiałbym na Lexusa :D

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

wojzi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Wysłany: 22-02-2012, 00:56   

No ja uwielbiam Madźki, a Lexusy jakoś mnie nie ruszają - takie podpicowane Toyoty - więc nie będę obiektywny. Ale w 100% zgadzam się z:

mjsystem napisał/a:
po prostu kup ten model, który bedzie bardziej sprawny, z mniejszym udokumentowanym przebiegiem, w razie mozliwości krajowy lub taki zagraniczny, który sprawdzisz w ASO i według własnych preferencji

A jakbyś kupował Mazdę to benzynę nie diesla.

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.

Odpowiedz do tematu