|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Klimatronik |
Autor |
Wiadomość |
Werwolf
Mitsumaniak
Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 180 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 11-12-2011, 17:56 [Cari 1.9TD] Klimatronik
|
|
|
Witam,
Miałem taki oto przypadek:
Na wiosnę przestała działać klima, okazało się że czynnika brak, dodatkowo padło elektrosprzęgło. Wymieniłem sprężarkę, chłodnicę, osuszacz, i nabiłem czynnik. Po tygodniu czynnika nie było. Sprawdzenie azotem i niespodzianka układ szczelny.
Nabicie kolejne po tygodniu czynnika 0ml (wcześniej zostawało około 200ml).
Nabicie azotem całej instalacji (podejrzane zaworki) i jeżdżenie przez dwa tygodnie , po czym znowu niespodzianka bo azotu nie ubyło nic.
Kolejne nabicie i kolejna niespodzianka, układ maksymalnie osiągał 10bar (a wcześniej 20..22bary), ale działa i to dobrze.
Podobno tak ma być, więc podejżewam, że czynnik uciekał ze wzgledu na zbyt wysokie ciśnienie, iekawe jest tylko, że nigdzie nie widać wycieków (kontrast).
No ale dowiedziałem się dlaczego klima mi nie działała. Otóż załaczały się wentylatory ale po chwili sprężarka przestawała dzialać. A wszystko przez to, że termostat się popsuł, silnik się przegrzewał (i dodatkowo uszkodzone oba czujniki temperatury) i przy 120 CEL wyłaczał wszystko co powodowało zbytnie obciążenie - mczyli sprężarkę klimy w moim przypadku.
To tak dla tych co mieli podobnie (tzn. wentylatory pracowały a sprężarka nie).
Pozdrawiam
Werwolf |
|
|
|
 |
|
|