Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzypienie-trzeszczenie z deski - co to może być
Autor Wiadomość
w_dobro 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 DID 2006 Raliart
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-04-2010, 13:36   Skrzypienie-trzeszczenie z deski - co to może być

Witam

po zimie.. albo lepiej słyszę albo coś się mi autko "poluzowało" lub zaśmieciło
Otóż podczas jazy(tylko podczas przemieszczania się auta) z miejsca oznaczonego strzałką na poniższym Przykładowym zdjęciu słyszę delikatne trzaski.. z racji że jestem trochę pedantyczny jeśli chodzi o auta nie jestem w stanie znieść tego dźwięku

Zatem koleżanki i koledzy.. co to może być .. może doświadczyliście delikatne trzeszczenia na wysokości łączenia szyby z plastikową płaską częścią kokpitu.. dokładnie po lewej stronie-

IrekOutek 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander
Wysłany: 06-04-2010, 21:11   

Witam
Mam dokładnie ten sam problem,od paru dni słychac delikatne chroboty z okolic deski rozdzielczej,dokładnie z miejsca jak u Kolegi powyżej.
Ma ktoś jakieś sugestie?
Pozdrawiam

w_dobro 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 DID 2006 Raliart
Wysłany: 07-04-2010, 14:27   

Wczoraj poświęciłem godzinę i oto co zrobiłem

Najpierw wąską końcówką odkurzacza przejechałem wszelkie szczeliny na słupku aż po samą szybę.. wszędzie... podobnie w komorze silnika po newralgicznej stronie(plus montowania wycieraczek)

Następnie WD40 delikatnie miejscowo wszelkie styki plastików oraz łączenia szyby...

I problem zniknął .. zobaczymy co będzie dalej

NUFI 
Forumowicz

Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Wysłany: 12-04-2010, 12:03   

Zamiast WD40, który nie jest zbyt obojętny na plastiki i uszczelki radziłbym zastosować silikon w sprayu (typowy do uszczelek)
i na dłużej problem znika z trzeszczącymi plastikami, który miałem w Hondzie

otre79 
Forumowicz

Auto: ROCKET2300, SMAX 190KM PS-AUT.
Wysłany: 16-02-2012, 22:14   

trochę pracy ale do zrobienia
trzaski pochodzą z zewnętrznego połączenia szyby i czarnego plastykowego podszybia pod ramionami wycieraczek
drobiny piasku dociskane obudową do szkła połączone z pracującą karoserią - od i wszystko

po rozebraniu wyczyszczeniu u mnie są wyraźne ślady w miejscach połączenia

ja mam jeszcze jedne nie wyjaśnione odgłosy w zawieszeniu : słychać je tylko po przejechaniu dwoma kołami wyboju (progu zwalniającego)
oczywiście brak jakichkolwiek luzów w układzie kierowniczym :!: :!: :x

może ktoś już to przerabiał :?:

adnot 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Wagon
Wysłany: 19-02-2012, 13:15   

Nie wiem jak w Grandisie, ale trzeszczenie zawieszenia na nierownosciach poprzecznych ( progi, dylatacje, studzienki) w Lancerze, to ksiazkowy przyklad , ze poszly tuleje.

otre79 
Forumowicz

Auto: ROCKET2300, SMAX 190KM PS-AUT.
Wysłany: 20-02-2012, 19:11   

adnot, dokładnie jakie tuleje masz na myśli?

byłem teraz na zbieżności w ASO w Łodzi i podobno są to osłony amortyzatorów które hałasują jeszcze w nowych autach :shock: NOWYCH AUTACH ! :shock:

adnot 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Wagon
Wysłany: 20-02-2012, 19:37   

Jak wspomniałem wyżej , nie wiem jak to wygląda w Grandisie , ale ja 3 tygodnie temu również zauważyłem trzeszczenie w moim Lancerze ( tył ) i okazało się , że są wybite tuleje pływające ( zewn. i wewn. wahaczy ). W związku z tym, zakończyło się ich natychmiastowa wymianą , oczywiście na oryginały ( bo pracują w zakresie 5 st. , a nie tak jak te gumowe latają jak im się podoba ) oraz wymienili mi jakieś podkładki gumowe pod amortyzatory. No i na koniec oczywiście zrobiona zbieżność .
Nie wiem czy nazwałem to wszystko profesjonalnie , bo mechanikiem nie jestem , ale coś w tym stylu powiedział mi mój autoryzowany mechanik Mitsu , któremu wierzę bezgranicznie.

Wszystkie trzeszczenia ustały ( a miałem dokładnie takie jak piszesz tzn. na progach , delikatnych nierównościach , gdzie pracowała karoseria , bo jak była większa dziura i uderzenie przejmował amortyzator to była cisza ) i autko jeździ jak malowanie , no i błoga cisza .

Koszty naprawy wraz z robocizną zamknęły się u mnie na 1000 zł. ( w tym zbieżność ). Może dało się to taniej zrobić , ale ja jestem napał i pedant i mój Lucjan musi być zawsze TIP TOP.

Odpowiedz do tematu