Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY8A 2.0DID] Czy ktoś może mi sprawdzić ile te auto ma prze
Autor Wiadomość
grygas10 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer kombi 2005
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-11-2012, 18:09   [CY8A 2.0DID] Czy ktoś może mi sprawdzić ile te auto ma prze

Czy ktoś może mi sprawdzić ile te auto ma przebiegu po Vinie?

VIn:
JMBLJCX8A9U500469

pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Wysłany: 01-11-2012, 22:09   

Jeżeli był servisowane firmowo to raczej tak

w Angli np przy każdym badaniu techniczny na dokumencie piszą przebieg jaki samochód ma.
Pamietam gdy kupiłem były wszystkie dokumenty z badań technicznych i byłem pewny przebiegu. To takie proste ! tylko u nas to takie już proste nie jest

matraks 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Endeavor '07 3,8l
Kraj/Country: USA
Wysłany: 04-11-2012, 00:56   

pablo diablo, a co to za problem skręcić licznik dzień przed badaniem technicznym?
2011 BMW 328i xDrive e92-->2013-do teraz
2007 Mitsubishi Endeavor-->2012-do teraz
2001 BMW 740iL-->2009-2011
2000 Mercedes S430 Long-->2009-2009
2002 Mitsubishi Lancer-->2008-2012
1995 Dodge Neon:)-->2007-2008

pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Wysłany: 04-11-2012, 10:38   

i co będziesz tak kręcił co roku? przecież widać na badaniu co roku ile samochód zrobił.
ważne żeby u nas wprowadzili przy każdym badaniu technicznym przebieg.i wbijali go nawet w dowód. W naszym kraju niema żadnego systemu by ukrócić ten proceder i to jest problem bo kraj złodziejski. Tym bardziej powinni to kontrolować

prosto 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0, R6
Wysłany: 04-11-2012, 18:43   

pablo diablo napisał/a:
ważne żeby u nas wprowadzili przy każdym badaniu technicznym przebieg

w renault (nie wiem czy w kazdym salonie) sprawdzają osobiscie przebieg i wpisuja do ksiazki serwisowej

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 04-11-2012, 19:50   

pablo diablo napisał/a:
ważne żeby u nas wprowadzili przy każdym badaniu technicznym przebieg.i wbijali go nawet w dowód. W naszym kraju niema żadnego systemu by ukrócić ten proceder i to jest problem bo kraj złodziejski. Tym bardziej powinni to kontrolować

Wtedy co drugi mechanik będzie miał usługę korekcji i w ramach przygotowań do przeglądu poprawi przebieg. Co innego karanie za udowodnione korekty i uświadomienie ciemnemu ludowi, że auto z 200k przebiegiem nie jest jednym kokiem na złomie tylko przed półmetkiem żywota i by się zastanowili dlaczego takie samo auto z identycznym przebiegiem za odrą kosztuje połowę drożej. Do tego nieszczęsna książka serwisowa powinna być traktowana jak dokument urzędowy i po weryfikacji autentyczności (w końcu jesteśmy w unii) karać jak za fałszerstwo to by może coś w tej kwestii poprawiło. Ale polak potrafi i da sobie radę i na to już paragrafów i kar nie znajdziemy.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 04-11-2012, 23:46   

pablo diablo, Na stacji djagnostycznej funkcjonuje programik ewidencyjny. Posiada rubryke przebieg w km ale ponieważ niejest obligatoryjny w myśl przepisów to go każdy zlewa.
prosto, W Mitsu przy każdym przeglądzie jakim byłem czy nawet wymianie jakiejś pierduły, typu tuleje, końcówki drążków, klocki hamulcowe, miałem sprawdzany przebieg i wprowadzany do ewidencji. Z tąd też mogę wiedzieć kiedy co było robione (nie wszystko sobie notuję) i przy następnej wizycie, jaką sobie mógłbym zaplanować, a np wiem że coś puka w samochodzie, Pani w ASO informuje mnie kiedy co było wymienione i czy jeszcze na to mam gwarancję (części kupowane i wymieniane w ASO mają 2 lata gwarancji).
Do czasu jak nie wprowadzą jakiś drakoński kar za fałszowanie licznika/przebiegu i do czasu jak nie zrobią z tego obowiązku połączonego z ewindencją np z CEPIK, ubezpieczalnią, badaniem technicznym po powaznej kolizji, tak długo wszyscy będą dymać ten system :lol: .

Odpowiedz do tematu