sprzeglo/sprzęgło/sprzegla/sprzęgła/wysprzeglik/wysprzęglik |
Autor |
Wiadomość |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 11:43 sprzeglo/sprzęgło/sprzegla/sprzęgła/wysprzeglik/wysprzęglik
|
|
|
No i Carisma się rozkaraczyła - mięki pedał sprzęgła ;(.
Jak myślicie co mogło pójść????
przewody, uszczelniacze a może siłownik sprzęgła???
EDIT:
Zmieniony temat co by wyszukiwarka lepiej go indeksowala. (arekp) |
Ostatnio zmieniony przez arekp 06-06-2007, 23:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 12:18
|
|
|
stawialbym na silownik czyli standard w 1.6, gdzies na forum jest opis naprawy. |
|
|
|
 |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 13:02
|
|
|
Dzięki arturro!!!!
Właśnie dzwonił mój mechanik i potwierdził twoją tezę
Kolejnym problemem jest brak tej części ;( obdzwoniłem całe miasto i nie ma ;(
Każdy może mieć na koniec tygodnia - a auto potrzebne, że aż płakać ;((( |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 03-10-2006, 15:03
|
|
|
japaneze by miał mprawdopodobnie na jutro, ale zanim ty dostaniesz poczta, to wyjdzie na to samo. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 03-10-2006, 15:12
|
|
|
ale najpierw to co padlo pompka czy wysprzeglik?? - jak pompka to jesli masz sklep JC albo IC na miejscu to na jutro masz reperaturke(jesli nie beda mieli na miejscu),
a jesli wysprzeglik to musisz ze starym dobrac gumki z tloczkiem z jakiegos daihatsu (juz nie pamietam jakiego) w sklepie JC |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 03-10-2006, 16:50
|
|
|
Wsytarczy, ze katalog otworza i bez problemu trafia. Tloczek rozni sie srednica o znikoma wartosc. Moj jezdzi juz drugi tydzien i dziala pieknie |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 09:52
|
|
|
Jednak to nie jest siłownik tylko wysprzęglik - dzwoniłem do PHU Grafix Białystok i porażka mają za 707 zł ;(
Co można zrobić? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-10-2006, 10:11
|
|
|
Miałem napisać że wysprzęglik. Najczęściej puszcza i płyn wycieka.
Jego też zregenerujesz - tylko trzeba poszukać odpowiednich uszczelnień na wzór ze starego. Rozbiórka naprawdę nie jest trudna - nie święci garnki lepią. |
|
|
|
 |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 10:49
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | nie święci garnki lepią. | Święte słowa!
Rozmawiałem z Japeneze - no i on mi doradził jakieś gumki oraz wkład dokładnie nie wiem o co chodzi ale przynajmniej uspokoił mnie cenowo . Po pracy zaholuje samochód do mechanika, który rozbierze dokładnie zdiagnozuje usterkę. Wtedy zadzwonię dokładnie opiszę usterkę dla Japeneze i koszmar szybko minie
Przemieszczanie PKS jest straszne ;/ |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 04-10-2006, 11:14
|
|
|
Wysprzeglik sie naprawia zestawem reperacyjnym z daihatsu do zakupienia w JC, a i naprawisz to wszystko spokojnie sam wiec nie ma chyba sensu ciagnac auta do warsztatu, daj znac na pw to opisze co i jak |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-10-2006, 12:22
|
|
|
Nie ma sensu pisac na PW, utworz watek w FAQ i tam opisz a ja ew. uzupelnie jesli cos mi przyjdzie do glowy co moze pomoc - na pewno poza 2 srubami wysprzeglika nalezy odkrecic jeszcze jedna na dole, ta ktora trzyma sztywny przewod z plynem idacy do wysprzeglika bo zdecydowanie ulatwia to cala operacje.
Wymiana jest na prawde banalna i mozna ja zrobic samemu + druga osoba do naciskania sprzegla podczas jego odpowietrzania. Calosc zajmuje nie wiecej jak godzine czasu.
Cena zestawu do Daihatsu to 30 zl (w Szczecinie). W komplecie jest tloczek z uszczelka, sprezynka, gumowa oslona na docisk (taka sprezynowata) oraz kapturek na zawor odpowietrzajacy.
Dodatkowo idac za rada Matejko zakupilem denaturat do przeplukania ukladu (4,3zl za 0,5l) oraz za rada Krzyzaka plyn DOT-4 na Orlenie (i tej marki) za 11zl (chyba tez 0,5l). |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
Ostatnio zmieniony przez arekp 02-07-2008, 11:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 12:29
|
|
|
A niewiesz kto mógłby wiedzieć konkretnie jaki to model części??? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 04-10-2006, 12:31
|
|
|
napisalem ci na pw
a jest to ta czesc:
TOYOTA AVENSIS 2.0TD,CAMRY,CARINA,CELICA,COROLLA,CRESSIDA,HI,ACE 83-,PASEO,DAIHATSU CHARMANT A35/45/60
REPERATURKA WYSPRZĘGLIKA
kod: FB2002
producent: FRENKIT
informacje techniczne: ŚREDNICA TŁOCZKA:20mm |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2006, 08:00
|
|
|
I Cari... znowu na chodzie
poszedłam za waszą radą i wykręciłem wysprzęglik i poszedłem do warsztatu w którym pracuje mój kolega dałem mu kartkę z informacjami: Matejko napisał/a: | TOYOTA AVENSIS 2.0TD,CAMRY,CARINA,CELICA,COROLLA,CRESSIDA,HI,ACE 83-,PASEO,DAIHATSU CHARMANT A35/45/60
REPERATURKA WYSPRZĘGLIKA
kod: FB2002
producent: FRENKIT
informacje techniczne: ŚREDNICA TŁOCZKA:20mm | i on mi dopasował - no ale same gumki wróciłem do domu z pomocą brata złożyliścy do kupy nalałem płynu DOT-4, odpowietrzyliśmy i jazda
Wielkie dzięki wam!!!!!!! |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-10-2006, 12:39
|
|
|
dany642 napisał/a: | on mi dopasował - no ale same gumki |
Sluchaj, dowiedz sie koniecznie od czego byla gumka - no i zakladam, ze tloczek z auta mial jedna gumke bo tak bylo u mnie w oryginale. I ile za to zaplaciles.
Jak dowiesz sie jaka jest gumka i nie padnie Ci ona w krotkim czasie to bedziemy wiedzieli czego szukac. U mnie w sklepie chlopaki mocno sie glowili co dopasowac, po czym rozlozyli rece a ja ich zaskoczylem tym Daihatsu. Koszt 30 zl (-15% rabatu) za zestaw - zakladam, ze sama gumka bedzie tansza. |
|
|
|
 |
|