|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA1A 1.3] Wymiany eksploatacynje po zakupie auta |
Autor |
Wiadomość |
kamyk83
Nowy Forumowicz
Auto: Volvo S80
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-01-2012, 09:19 [CA1A 1.3] Wymiany eksploatacynje po zakupie auta
|
|
|
Witam.
W naszej rodzinie urodziło się kolejne dziecko, tym razem Colt 1.3 ben 1994rok. Samochód kupiony za "psie pieniądze". Poprzedni właśniciel bardzo sporadycznie używał tego auta, w zeszłym roku może ze 2 razy. Nie posiadam żadnych informacji co i kiedy zostało w nim wymieniane, na początek bęzwzględnie wymienię olej i filtry. Stan licznika to mniej niż 200kkm i raczej jest to przebieg rzeczywisty. Wiem, że odpowiedzi na swoje pytania doszukałbym się na forum ale są one porozrzucane na kilka wątków. Chciałem scalić to wszystko w jednym miejscu robiąc "mini niezbędnik po zakupie" - napewno przyda się również dla innych świeżo po nabyciu tego wozidełka. Tak więc:
- ile oleju mieści się w tym silniku
- jakie parametry oleju zaleca producent
- co ile wymiana oleju i filtrów
- jaki rozrząd (chodzi mi tu o producentów na pierwszy montaż)
- ile płynu chłodniczego mieści się w układzie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. kamyk83 |
_________________ Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem ale szczęśliwi czasu nie liczą |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 09-01-2012, 09:28
|
|
|
kamyk83 napisał/a: | - ile oleju mieści się w tym silniku |
wg. specyfikacji 3,8l ,mnie się nigdy nie udało nalać więcej niż 3,5l (po płukance i 2 godzinach kapania:-))
kamyk83 napisał/a: | - jakie parametry oleju zaleca producent |
W instrukcji masz podane tylko żeby klasyfikacja była API: FOR SERVICE SG...niewiele informacji dobry półsyntetyk 10W40 na pewno będzie odpowiedni dla tego silnika. Choć ja bym wypróbował najpierw syntetyka 5W40.
kamyk83 napisał/a: | - co ile wymiana oleju i filtrów |
Filtr paliwa - 60 tys, filtr oleju i olej - średnio co 10 tys. (lub raz do roku), filtr powietrza - ja zmieniam co 15 tys.
kamyk83 napisał/a: | - jaki rozrząd (chodzi mi tu o producentów na pierwszy montaż) |
Pasek Mitsuboshi, rolka napinająca Koyo, pompa wody Aisin (najlepszy zestaw;-)), ewentualnie rolka GMB i pompa też GMB (a inne polecane firmy paska to Sun, Tsubaki, Dayco).
kamyk83 napisał/a: | - ile płynu chłodniczego mieści się w układzie. |
5 litrowa bańka Ci wystarczy (tylko spuść dobrze płyn, również z bloku silnika). |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
|
|