Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
jesienne trzepanie portfela
Autor Wiadomość
mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 04-10-2006, 20:04   jesienne trzepanie portfela

Przymierzam się do zrobienia porządku w układzie chamulcowym i tylnym zawieszeniu.
Już wszystko wiem zrobiłem rozeznanie co do tarcz i klocków kupując średniej klasy np. LKAS koszt przodu i tyłu to ok. 630,- koszt robocizny to ok. 100 ,- troche sporo :( kupując najtańsze zaoszczędził bym połowe :) ale chyba nie warto :?:
Czy w JAPANEZE można coś utargować :?:
Koszty mnie przerażają tymbardziej że czeka mnie robienie zawieszenia z tyłu minimum części jakie muszę wymienić to tulejki - koszt -212,-
gdybym chciał wymienić wszystkie elementy metalowo gumowe ,a chciałbym to wyniesie mnie -774,- oczywiście częściowo na zamiennikach.
oczywiście i robocizna :evil:
Zaczynam się gniewać na swój samochodzik :evil:
podsumowanie kosztów to ok. 1700,- :evil: :evil: :evil:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 04-10-2006, 20:17   

Czy to wina samochodu, że mamy drogi bardziej dziurawe od oryginalnego Edamera? Na tych wertepach pewnie nawet pojazdy gąsiennicowe miałyby problemy, bo wypadałyby im sworznie z gąsiennic.
Japaneze ma najlepsze ceny na rynku i osobiście składniałbym się do zakupu pakietowego u niego.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 04-10-2006, 20:43   

mario-borek napisał/a:
koszt robocizny to ok. 100 ,-

czy chodzi tylko o wymiane tarcz i klockow, przod i tyl?? czy takze - oczyszczenie i nasmarowanie zaciskow - wymiana plynu hamulcowego - jesli ta druga opcja to cena ok.

mario-borek napisał/a:
Czy w JAPANEZE można coś utargować :?:

Japaneze to 'on' marek malik czyli mozna u niego cos utargowac, no moze nie utargowac ale 100% pewnosci ze nawet z wysylka zaplacisz mniej za te same czesci

mario-borek napisał/a:
gdybym chciał wymienić wszystkie elementy metalowo gumowe ,a chciałbym to wyniesie mnie -774,- oczywiście częściowo na zamiennikach.

1. ktore elementy chcialbys wymienic??- z reguly do wymiany sa 2 wahacze poprzeczne i ta duza tuleja przykrecana pod progiem - mowa na strone,koszt w orginale chyba powinien sie zamknac w 1000zl na dwie strony :)
2. szkoda pieniedzy na zamienniki - lepiej w ogole nie robic niz za pol roku wszystkie zamienniki maja sie nadawac znowu do wymiany
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-10-2006, 21:17   

no niestety, raz ze to urok posiadania autka, zawsze w kilkuletnim autku cos czasem trzeba poprawic, dwa ze drogi mamy jakie mamy. Ja generalnie rok rocznie wydaje na jakies serwisowe sprawy w autku okolo 1200 PLN (wymiana co tam trzeba + oleje i filtry) i ta cena patrzac na ostatnie lata jest u mnie standardem. Ale to 1200 PLN na carisme i przez nastepny rok, poltorej niedotykanie sie do autka to juz jest cos, bo w poprzednim VW Polo tyle potrafilem wydac w kwartal a autko o polowe mlodsze.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2006, 16:38   

Hamulce trzeba zrobić :( a z pukającym tyłem trochę jeszcze pojeżdze - chciałem wymienić tulejki w obu małych wachaczach poprzecznych nie całe, i tolejke gdzie łączysię wachacz wzdłużny z poprzecznym od strony koła - to napewno bo mam zużyte. :x

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 06-10-2006, 17:58   

no to napisze ze w tych wahaczach wymiana nie jest az tak skomplikowana jak we wzdluznym pod progiem, mozesz zaryzykowac z zamiennikiem, do tego poprzecznego przy kole jednak proponuje orginal koszt to ok.50zl, do htb kupilem z 3 lata temu tulejki w JC i jakos do tej pory odpukac nie pukaja, i nie byly drogie bo chyba jedna 20zl, a druga 35zl do tego jakis rabat skads mialem ze znizka 20%, ale htb bardzo maly przebieg robi chociaz tylko po miescie
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2006, 19:11   

Ogulnie maw wrazenie że przez ostatnie 2 m-ce autko strasznie podupadło , chyba zawory także do regulacji :?:
Matejko napisał/a:
no to napisze ze w tych wahaczach wymiana nie jest az tak skomplikowana jak we wzdluznym pod progiem, mozesz zaryzykowac z zamiennikiem, do tego poprzecznego przy kole jednak proponuje orginal koszt to ok.50zl,

te małe tulejki to ok. 15,- i 27,- a duża ok.70,-orginał w Japaneze

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 06-10-2006, 19:32   

mario-borek napisał/a:
duża ok.70,-orginał w Japaneze

U Japaneze, to jest człowiek, ON, mężczyzna. ;)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 06-10-2006, 20:20   

Chooper napisał/a:
U Japaneze,

pisalem juz wczesniej o tym ;)

mario-borek napisał/a:

duza za 70zl to chodzi o te przy kole tak?? a te male do wahaczy poprzecznych jedna zwykla a druga motylkowa?? ale te ceny to raczej nie za ori tylko za JC??
Lexus IS220D
Calish4nia

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2006, 11:58   

U Japaneze ON ten mężczyzna mi takowe polecił :)
Pozdrawiam i dzięki za uświadomienie :oops:
Matejko - oczywiście trafnie wydedukowałes ta przy kole to orginał a te mniejsze zamienniki

slan
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2006, 20:35   

mario-borek napisał/a:

Niestety oryginalne, duże tuleje u Japaneze kosztują 147 zł/szt. 70 zł to cena zamienników - wiem, bo kupowałem oryginały właśnie u Japaneze jakiś miesiąc czy dwa temu.

wolgaster 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 12-01-2007, 22:00   

A czemu jest taki problem z wymianą tulejki w wachaczu wleczonym. Jakaś specjalna technika wymiany tej dużej tulejki. Przymierzam się do wymiany. Niby łączniki stbilizatora są OK, gumy na stabilizatorze też ale coś puka.

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Wysłany: 13-01-2007, 23:33   

wolgaster napisał/a:
A czemu jest taki problem z wymianą tulejki w wachaczu wleczonym

Jest problem bo trzeba wyjac caly wahacz i na prase z nim...

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2007, 00:23   

Matejko napisał/a:
w tych wahaczach wymiana nie jest az tak skomplikowana

A gdzie mozna dostac te tulejki? Tez robie "pozadek" z zawieszeniem i tylko tych tulejek nie moge nigdzie dostac. Do wzdluznego zamowilem w ted-gum(45zl jedna wzmacniana). Oprocz tego wymienilem drozek kierowniczy(ok 45zl), swoznie(40 za sztuke), gumki na stabilizatorze z tylu(nie pamietam ceny). W srode wstawiam auto na warsztat i zostana wymienione tulejki w wzdluznym i gumki na stabilizatorze z przodu(tez nie pamietam ceny).
A i jeszcze wymienialem z tylu laczniki stabilizatora (ok 40-45zl sztuka). Wiec jak widzisz nie tylko Ty musisz przewietrzyc portfel :wink:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 14-01-2007, 03:56   

dylson napisał/a:
ted-gum(45zl jedna wzmacniana).

tu nie chce cie martwic ale mi one wytrzymaly kilka miesiecy i wywalilem je bo sie do niczego nie nadawaly - chyba ze lubisz skrzypienie to moga byc - nic nie pukalo

dylson napisał/a:
A i jeszcze wymienialem z tylu laczniki stabilizatora (ok 40-45zl sztuka).

zalezy ktore laczniki masz na mysli te co sa dwie sztuki poprzeczne na kolo ??
Lexus IS220D
Calish4nia

Odpowiedz do tematu