Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:42 |
[MSS ALL] KLIMATYZACJA Wlot klimy - czyszczenie we wlasnym z |
Autor |
Wiadomość |
agrest [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 13:47 [MSS ALL] KLIMATYZACJA Wlot klimy - czyszczenie we wlasnym z
|
|
|
Hej
Z powodu braku czasu postanowilem sam szybko przeczyscic klime. Zakupilem dzisiaj odpowiedni plyn bakteriobojczy na ktorym znajduje sie ulotka o uzyciu. Wedlug niej plyn nalezy wtrysnac do miejsca wlotu powietrza dla klimy. Tylko gdzie to jest?????
Pozdrawiam
J. |
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 15:04, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 05-06-2007, 13:59
|
|
|
Było wiele razy ale jeszcze raz napiszę, samo czyszczenie wlotów nic nie da musisz wyczyścić parownik, w Carismie jest za schowkiem pasażera trochę po lewej stronie, przepłukać i dopiero dezynfekować. Ostrożnie z zawartością bo naprawdę nie jest jej dużo. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
agrest [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 14:14
|
|
|
Tzn co? Mam go wyciagnac, przeplukac tym plynem a nastepnie wsadzic na swoje miejsce? W misku za schowikiem pasazera jest filtr powietrza. Jak wyglada parownik? No i gdzie szukac tych wlotow powietrza dla klimy/parownika.
Pozdrawiam i dzieki.
J. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 05-06-2007, 17:13
|
|
|
Filtr powietrza jest tuż przed parownikiem (czy raczej wymiennikiem) a parownika aka wymiennika się NIE WYCIĄGA - przeca jest popodpinany do rurek z klimy! Po wyjęciu filtra przeciwpyłkowego można się do niego jako tako dostać i go delikatnie odkurzyć i wtedy polecieć po nim pianką bakterio/grzybo/pleśnio/bójczą no i założyć nowy filtr oczywiście. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
agrest [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 18:48
|
|
|
hej. Nie uwierzycie. W moim autku ktore mam od nowosci znalazlem rozwalony element od klimy. Jest to pokrywa dolna od bloku wentylatoro klimatyzatora.
No ale od poczatku. Chcialem wyczyscic klime. Ze nie wiedzialem co gdzie i jak to zdjalem schowek od strony pasazera, wyjalem filtr i zaczalem ogladac jak to w srodku jest zbudowane. Zauwazylem jakby pekniecie no ale ze nie wiele bylo widac to postanowilem jakos sie do tego dobrac. Zauwazylem ze od spodu tam gdzie pasazer trzyma nogi caly klimatyzator okryty jest ciankim plastikiem ktory trzyma sie na trzech srubach. Odkrecilem go i szlak mnie trafil. Od dolu zobaczylem ze pokrywa jest rozwalona z wilka dziura ktora oczywiscie pogarsza prace klimatyzatora jak i wentylatora poniewaz powietrze ucieka bokiem, a nie jest kierowane przez caly uklad. Pierwsze co pomyslalem to ze ktos rozwalil pokrywe noga ale przeciez pokrywa oslaniana jest cinkim plastikiem ktory przed chwila odkrecilem. Druga mysl jaka przyszla mi do glowy to serwis. Kiedys zlecilem im czyszczenie klimy. Pomyslalem ze pewnie chcieli wyczyscic parownik i nawet przez chwile bylem pelen podziwu dla ich profesjonalizmu ale szybko mi minelo. Po dokladnym przyjzeniu dziurze, okazalo sie ze obo znajduja sie dwa male otwory. No i wszystko stalo sie jasne. Zaraz obok dziury znajduje sie jakis czujnik ktory trzyma sie na dwoch srubach. Podejrzewam ze maszyna ktora wiercila otwory na czujnik dostala blok krzywo albo zle ustawiony. Przy wierceniu otworow glowica nieprzygotowana do takiego ulozenia bloku poprostu go uszkodzila. Wnioski sa jedne. System jakosci w fabryce mitsubishi to farsa. Ktos kto montuje uszkodzony element nie zasluguje na zaufanie.Mam nadzieje ze element zostanie wymieniony. Udam sie z tym do serwisu. Zrobilem pare fotek jak ktos chce moge wyslac. albo lepiej gdzies zamiescic. Tak sobie teraz mysle ze byc moze czesc z tego polamanego elementu wpadla mi do silnika klimy i stad to zerzenie o ktorym pisalem wczesniej.
Pozdrawiam
J.
Fotki:
widok z pokrywa
bez pokrywy
dziura
oslona nog
PS: Na oslonie widac ze dziura wydostaje sie jakis syf. |
|
|
|
 |
przem20 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 23:04
|
|
|
Tak - jakość pozostawia wiele do życzenia. Powodzenia w serwisie. |
|
|
|
 |
marcepan [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2011, 21:09 Re: KLIMATYZACJA Wlot klimy - czyszczenie we wlasnym z
|
|
|
agrest napisał/a: | Hej
Z powodu braku czasu postanowilem sam szybko przeczyscic klime. Zakupilem dzisiaj odpowiedni plyn bakteriobojczy na ktorym znajduje sie ulotka o uzyciu. Wedlug niej plyn nalezy wtrysnac do miejsca wlotu powietrza dla klimy. Tylko gdzie to jest?????
Pozdrawiam
J. |
To miejsce wlotu powietrza do klimy to jest ta kratka koło wycieraczek?
Tam należy rozpylić ten płyn od grzybiajacy??? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-08-2011, 00:28
|
|
|
No toś odkopał - 4 lata z małym hakiem |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
marcepan [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2011, 13:29
|
|
|
gdzie sie rozpyla ten spray nano silver do czyszczenia klimy?
gdzie jest ten wlot klimy można prze tą krate w podszybiu czy trzeba to rozkręcać?
kolega by pomógł a nie komentował stare wykopy. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-08-2011, 14:16
|
|
|
Może to nieco pomoże Czyszczenie klimatyzacji |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
orange399
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 28-12-2011, 01:42