Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:42
[MSS ALL] KLIMATYZACJA Wlot klimy - czyszczenie we wlasnym z
Autor Wiadomość
agrest
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2007, 13:47   [MSS ALL] KLIMATYZACJA Wlot klimy - czyszczenie we wlasnym z

Hej

Z powodu braku czasu postanowilem sam szybko przeczyscic klime. Zakupilem dzisiaj odpowiedni plyn bakteriobojczy na ktorym znajduje sie ulotka o uzyciu. Wedlug niej plyn nalezy wtrysnac do miejsca wlotu powietrza dla klimy. Tylko gdzie to jest?????

Pozdrawiam
J.
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 15:04, w całości zmieniany 2 razy  

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-06-2007, 13:59   

Było wiele razy ale jeszcze raz napiszę, samo czyszczenie wlotów nic nie da musisz wyczyścić parownik, w Carismie jest za schowkiem pasażera trochę po lewej stronie, przepłukać i dopiero dezynfekować. Ostrożnie z zawartością bo naprawdę nie jest jej dużo.

agrest
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2007, 14:14   

Tzn co? Mam go wyciagnac, przeplukac tym plynem a nastepnie wsadzic na swoje miejsce? W misku za schowikiem pasazera jest filtr powietrza. Jak wyglada parownik? No i gdzie szukac tych wlotow powietrza dla klimy/parownika.

Pozdrawiam i dzieki.
J.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 05-06-2007, 17:13   

Filtr powietrza jest tuż przed parownikiem (czy raczej wymiennikiem) a parownika aka wymiennika się NIE WYCIĄGA - przeca jest popodpinany do rurek z klimy! Po wyjęciu filtra przeciwpyłkowego można się do niego jako tako dostać i go delikatnie odkurzyć i wtedy polecieć po nim pianką bakterio/grzybo/pleśnio/bójczą no i założyć nowy filtr oczywiście.

agrest
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2007, 18:48   

hej. Nie uwierzycie. W moim autku ktore mam od nowosci znalazlem rozwalony element od klimy. Jest to pokrywa dolna od bloku wentylatoro klimatyzatora.
No ale od poczatku. Chcialem wyczyscic klime. Ze nie wiedzialem co gdzie i jak to zdjalem schowek od strony pasazera, wyjalem filtr i zaczalem ogladac jak to w srodku jest zbudowane. Zauwazylem jakby pekniecie no ale ze nie wiele bylo widac to postanowilem jakos sie do tego dobrac. Zauwazylem ze od spodu tam gdzie pasazer trzyma nogi caly klimatyzator okryty jest ciankim plastikiem ktory trzyma sie na trzech srubach. Odkrecilem go i szlak mnie trafil. Od dolu zobaczylem ze pokrywa jest rozwalona z wilka dziura ktora oczywiscie pogarsza prace klimatyzatora jak i wentylatora poniewaz powietrze ucieka bokiem, a nie jest kierowane przez caly uklad. Pierwsze co pomyslalem to ze ktos rozwalil pokrywe noga ale przeciez pokrywa oslaniana jest cinkim plastikiem ktory przed chwila odkrecilem. Druga mysl jaka przyszla mi do glowy to serwis. Kiedys zlecilem im czyszczenie klimy. Pomyslalem ze pewnie chcieli wyczyscic parownik i nawet przez chwile bylem pelen podziwu dla ich profesjonalizmu ale szybko mi minelo. Po dokladnym przyjzeniu dziurze, okazalo sie ze obo znajduja sie dwa male otwory. No i wszystko stalo sie jasne. Zaraz obok dziury znajduje sie jakis czujnik ktory trzyma sie na dwoch srubach. Podejrzewam ze maszyna ktora wiercila otwory na czujnik dostala blok krzywo albo zle ustawiony. Przy wierceniu otworow glowica nieprzygotowana do takiego ulozenia bloku poprostu go uszkodzila. Wnioski sa jedne. System jakosci w fabryce mitsubishi to farsa. Ktos kto montuje uszkodzony element nie zasluguje na zaufanie.Mam nadzieje ze element zostanie wymieniony. Udam sie z tym do serwisu. Zrobilem pare fotek jak ktos chce moge wyslac. albo lepiej gdzies zamiescic. Tak sobie teraz mysle ze byc moze czesc z tego polamanego elementu wpadla mi do silnika klimy i stad to zerzenie o ktorym pisalem wczesniej.

Pozdrawiam
J.

Fotki:
widok z pokrywa

bez pokrywy

dziura

oslona nog

PS: Na oslonie widac ze dziura wydostaje sie jakis syf.

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2007, 23:04   

Tak - jakość pozostawia wiele do życzenia. Powodzenia w serwisie.

marcepan
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2011, 21:09   Re: KLIMATYZACJA Wlot klimy - czyszczenie we wlasnym z

agrest napisał/a:
Hej

Z powodu braku czasu postanowilem sam szybko przeczyscic klime. Zakupilem dzisiaj odpowiedni plyn bakteriobojczy na ktorym znajduje sie ulotka o uzyciu. Wedlug niej plyn nalezy wtrysnac do miejsca wlotu powietrza dla klimy. Tylko gdzie to jest?????

Pozdrawiam
J.

To miejsce wlotu powietrza do klimy to jest ta kratka koło wycieraczek?
Tam należy rozpylić ten płyn od grzybiajacy???

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 01-08-2011, 00:28   

No toś odkopał :lol: - 4 lata z małym hakiem :roll: 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

marcepan
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2011, 13:29   

gdzie sie rozpyla ten spray nano silver do czyszczenia klimy?
gdzie jest ten wlot klimy można prze tą krate w podszybiu czy trzeba to rozkręcać?
kolega by pomógł a nie komentował stare wykopy.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 01-08-2011, 14:16   

Może to nieco pomoże :arrow: Czyszczenie klimatyzacji

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

orange399 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Wysłany: 28-12-2011, 01:42   

witam. Jak mozna samemu nabic klimatyzacje? bo nie wiem w ktorym miejscu...

Odpowiedz do tematu