[Cari 1.6] Silnik się grzeje na wysokim biegu |
Autor |
Wiadomość |
MACIEK28
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 GL 90KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-01-2012, 14:49 [Cari 1.6] Silnik się grzeje na wysokim biegu
|
|
|
Witam,
Rok po wymianie uszczelki pod głowicą pojawił się w mojej Cari 1.6. (98) benzyna niepokojący objaw. Według wskaźnika płynu chłodniczego silnik się grzeje. Niemniej jednak objawy są trochę inne jak było to w przypadku wydmuchanej uszczelki. Mianowicie wskazówka zaczyna wychylać się na piątym biegu a później na szóstym prawie dobiega do czerwonego pola co zmusza mnie do załaczenia gorącego powietrza z wentylacji na maksa celem obniżenia temperatury. Natomiast temperatura spada przy postoju i na niższym biegu.
Dodam że wraz z wymianą uszczelki wymieniony został termostat.
Jeśli macie jakieś pomysły z czego wynika powyższy objaw to będę wdzięczny za pomoc. Poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym jest w normie. Nie chciałbym doprowadzić do przegrzania silnika i bulić kolejnych 1500 PLN:-)
pozdrawiam forumowiczów!!! |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 09-01-2012, 15:04
|
|
|
MACIEK28 napisał/a: | Mianowicie wskazówka zaczyna wychylać się na piątym biegu a później na szóstym prawie dobiega do czerwonego pola |
to z czego masz skrzynie?
a pompa wody kiedy wymieniana była? |
|
|
|
 |
MACIEK28
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 GL 90KM
|
Wysłany: 09-01-2012, 15:21
|
|
|
Saqu napisał/a: | MACIEK28 napisał/a: | Mianowicie wskazówka zaczyna wychylać się na piątym biegu a później na szóstym prawie dobiega do czerwonego pola |
to z czego masz skrzynie?
a pompa wody kiedy wymieniana była? |
hahaha. oczwyiście na czwórce i piątce szybko wskazówka idzie w prawo:-)
pompa wody z tego co pamiętam wymieniana była w komplecie z uszczelką |
Ostatnio zmieniony przez MACIEK28 09-01-2012, 15:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Manti
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 09-01-2012, 15:26
|
|
|
Miałem podobny problem i akurat wymieniałem rozrząd z pompą wody. Po wymianie problem zniknął. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 09-01-2012, 23:24
|
|
|
A z płynem nic się nie dzieje (nie ubywa, "rosół" się nie robi, może jakieś pęcherzyki w zbiorniczku po przegazowaniu)?
Sprawdzałeś, co się dzieje, jak potrzymasz ją na postoju z obrotami powiedzmy 2-3krpm?
Może na postoju się "nie grzeje", bo pompa na wolnych obrotach nie miesza płynu i przy czujniku masz chłodny, a w silniku masakra.... |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
|