Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Pukanie w desce i luźna osłona kolumny kierownicz
Autor Wiadomość
racenty 
Mitsumaniak

Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2011, 12:43   [Cari 1.8] Pukanie w desce i luźna osłona kolumny kierownicz

Witam,

Raz już poruszałem temat osłony kolumny kierowniczej. Mianowicie mój problem polega na tym że osłona ta plastikowa jak i ten biały plastik pod spodem do którego pomocowane są kierunki i stacyjka ma luz około 2 cm. Podczas używania kierunków osłona się rusza o ten luz co jest bardzo irytujące. Szukałem już tej śruby która podobno go niweluje < wspominał o tym SHARK1979> lecz nic takiego nie znalazłem. Proszę o jakaś jej lokalizacje(widziałem ze w pewnym miejscu mam sam otwór).
Druga sprawa poskręcałem bagażnik do stopnia że mi już nie trzeszczy i nie wkurza. Pozostało tylko coś <nie mam pojęcia co to może być> z prawej strony deski rozdzielczej jakby za górnym nawiewem <tym bez regulacji>. Pukanie jest niesamowicie głośne i irytujące <wystarczy droga z kostki brukowej> sprawdzałem i ten luz nie występuje na zatrzasku zamka od schowka to coś głębiej i nie wiem jak do tego się dobrać. Po wyjęciu schowka i odkręceniu belki nie widać nic co by mogło dawać takie odgłosy :evil: A nie wiem czy może ten maskownica tego nawiewu jest jakoś mocowana widziałem ze to oddzielny element. Spotkał się ktoś z taka zmorą w cari może?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 04-12-2011, 14:58   

racenty napisał/a:
Pukanie jest niesamowicie głośne i irytujące <wystarczy droga z kostki brukowej> sprawdzałem i ten luz nie występuje na zatrzasku zamka od schowka to coś głębiej i nie wiem jak do tego się dobrać
Sprawdź zawias maski silnika.

racenty 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2011, 15:25   

Jutro się za to zabiorę i zobaczę czy ma jakiś luz. Zapomniałem dodać ze to pukanie słychać jak sam uderzam lekko w deskę w okolicach tego nawiewu.

przemekx303 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Wysłany: 04-12-2011, 21:21   

pierwsze co zrobiłem jak kupiłem carisme to skasowałem właśnie luz na tym przełączniku zespolonym kierunków , po odkręceniu osłony ( za bardzo już nie pamiętam) chyba poniżej kolumny jest takie jakby ucho tego przełącznika z gwintem po środku na 6 lub 4 , wkręciłem śrubkę ( ok 5 cm śruba) która zaparła się o kolumnę i po sprawie , później miałem to poprawić na coś porządniejszego , ale wiadomo jak to jest jak działa .
A po taj kostce brukowej te stuki po pewnie kokpit się poluzował , nie dawno i u mnie to samo występuje tylko z lewej strony. Próbowałem się tam przed wczoraj jakoś dostać , ale przy lampce pod blokiem nie mogłem nic zdziałać . Myślałem że przy nawiewie przedniej szyby jest zaślepka na śrubkę mocującą kokpit , a to tylko jakaś atrapa. Może ktoś już to rozbierał więc dobra rada mile widziana . Studiując manuala mam dwa pomysły , albo śrubka E

lub może jest jakaś pod osłoną nawiewu na szybę

Znając jakość zatrzasków wolałbym nie potrzebnie czegoś połamać

racenty 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2011, 21:33   

Rzeczywiście jest tam to ucho, nie wkrecałem tam nic z obawy że mogę uszkodzić coś lecz skoro to pomaga to jutro wkręcam tam śrubę :D
Wydaje mi się <nie mam pewności> że to puka w nadmuchu, tą osłonę da się tak po prostu wyjąć jak na schemacie z manuala?

przemekx303 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2011, 22:32   

z tą śrubą to jest taki ból że podczas wkręcania może się ześlizgiwać z kolumny i wygiąć jak będziesz chciał ją mocno dokręcić , fajnie by było zakończyć ją jakąś nakrętką z gumą , zresztą jak rozbierzesz to będziesz wiedział o co chodzi :idea: .

racenty 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-12-2011, 13:53   

Luz na obudowie kolumny kierowniczej oficjalnie usunięty. Za mocowaniem wkładki stacyjki jest miejsce na śrubę 5mm<chyba:P> na to dałem nakrętkę i gumowy kołnierzyk 20 min roboty i cacy nic się już nie rusza:D Dziękuję za pomoc przemekx303.

Pozostała kwestia pukania ale teraz nie mam czasu żeby tam coś pogrzebać..

[ Dodano: 15-12-2011, 13:03 ]
Górny nawiew można bez problemu wyjąć wkładając miedzy kratki kawał kabla i delikatnie ciągnąć w stronę okna drzwi <w moim wypadku pasażera> jest tam jeden zaczep na tej kratce w dolnej jej części. Jak już ta kratka wyjdzie to widać śrubę 10'. Dziś ja dokręciłem i zobaczymy czy dalej coś puka bo miała sporo luzu, jakieś 3 obroty pełne.

przemekx303 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-01-2012, 22:04   

i u mnie też luźna śrubka była , a po dokręceniu cisza i spokój :lol:

Odpowiedz do tematu