oczyszczenie hamulców, warto? |
Autor |
Wiadomość |
raven31
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-11-2011, 09:05 oczyszczenie hamulców, warto?
|
|
|
Cześć,
czeka mnie za kilka dni drugi przegląd Lancera (po dwóch latach).
Zadzwoniłem, poprosiłem o wycenę i jedna pozycja mnie zastanawia:
"Oczyszczenie hamulców tyl i przód wraz z regulacją hamulca ręcznego" - niby nie obowiązkowe, ale polecają. Auto ma przejechane 16000 ... no i teraz czy w związku z tym, że to jest dość mało to nie warto tego brać, czy właśnie, że jeżdżę tak mało to hamulce "źle się ścierają" i to oczyszczenie jest mi potrzebne?
Dodam, że cena to 170 zł, więc warto się zastanowić.
Dzięki za rady,
pozdro |
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 22-11-2011, 09:49
|
|
|
raven31, zadzwoń jeszcze raz i doprecyzuj jak wygląda to czyszczenie - chodzi mi o zakres czynności .
Jeżeli wezmą spray i popsikają Ci po wierzchu to nie warto.
Jeżeli zrobią tak jak trzeba, czyli rozbiorą, wyczyszczą i przesmarują to wg. mnie warto. |
|
|
|
 |
raven31
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 22-11-2011, 09:56
|
|
|
przez telefon to wiadomo, że wszystko będzie super, ale jak to będzie zrobione na przeglądzie to już nie wiadomo .... z tego co wiem, to nie wpuszczając na halę więc nie wiem co faktycznie będą robili z autem .... dlatego sam muszę ustalić czy w ogóle moje autom potrzebuje takiego zabiegu?
to tak jak z wymianą baterii w kluczyku .... niby za to placisz bo jest na fakturze, a jaką masz pewność, że faktycznie ta bateria jest wymieniona a nie zostawiona stara? |
|
 |
.TM
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4G18
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Lip 2008 Posty: 298 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-11-2011, 10:23
|
|
|
Znając podejście polskich ASO do spraw przeglądów to nie zawracałbym sobie tym głowy. Jeśli hamulce działają prawidłowo, przy hamowaniu nie piszczą i kierownica nie bije to nie ma sensu na takie coś wydawać 170 zł. Przy okazji okaże się że klocki są do wymiany i tarcze do przetoczenia. |
|
|
|
 |
pitloju
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 SB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 43 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 22-11-2011, 10:32
|
|
|
witam
Korzystałem z tego przy pierwszym przeglądzie (20tys km) - zostało mi to zaproponowane, aczkolwiek poinformowano mnie że nie jest to obowiązkowe.
Z tego co widziałem przez szybę (Auto gt), to bardzo dużo machania było jakąś drucianą szczotką (?), wydaje mi się że było to wszystko rozbierane i czyszczone
Efekt: hamulce mi tak mocno hamowały jak jeszcze nigdy ale to tylko paręnaście pierwszych kilometrów, później już raczej normalnie
Ręczny też poprawiony, łapie niżej i bardzo mocno
Przed tym czyszczeniem miałem problem z piszczeniem hamulców - np. przy powolnej jeździe w garażu/na parkingu - po tej robocie - zniknęło
pozdr
pitloju |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 22-11-2011, 16:51
|
|
|
.TM napisał/a: | Jeśli hamulce działają prawidłowo, przy hamowaniu nie piszczą i kierownica nie bije to nie ma sensu na takie coś wydawać 170 zł. | Jest sens, jest. IMO. Na własnym portwelu doznałem skutków niewykonywania takich czynności sprawdzająco konserwacyjnych, "bo nie było trzeba". Jak zapłaciłem prawie 1200pln za wymianę tłoczków i zestawy naprawcze tylnych kół (podkreślam zamienników brak, a z innego modelu nikt nie chciał zgadywać czy będą pasowały), to mi sie odechciało. Wolę dopłacić tą 100-kę co przegląd i mieć wyczyszczone i zapeciane mazidłami gdzie trzeba, niż co czwarty przegląd wymieniać drobne części za kupę sianka . P.S. Regulacja ręcznego to chyba podstawowa czynność? |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 27-11-2011, 12:18
|
|
|
pitloju napisał/a: | Efekt: hamulce mi tak mocno hamowały jak jeszcze nigdy ale to tylko paręnaście pierwszych kilometrów, później już raczej normalnie
Ręczny też poprawiony, łapie niżej i bardzo mocno
Przed tym czyszczeniem miałem problem z piszczeniem hamulców - np. przy powolnej jeździe w garażu/na parkingu - po tej robocie - zniknęło |
Potwierdzam, tył wogóle przestał działać, a klocki sie zapiekly. Po czyszczeniu(poza ASO) hamulce jak nowe. |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 16-01-2012, 23:04
|
|
|
Moje ASO solidnie przyłożyło się do tego zabiegu i różnica była rzeczywiście znaczna - musiałem się od nowa uczyć hamowania, podobnie z ręcznym. Ale na czym polegać to będzie w Twoim ASO - nie mam pojęcia ;-0 Dopytaj, bo jeśli zrobią to solidnie, to moim zdaniem warto. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 17-01-2012, 16:35
|
|
|
mazin napisał/a: | Moje ASO solidnie przyłożyło się do tego zabiegu i różnica była rzeczywiście znaczna - musiałem się od nowa uczyć hamowania, podobnie z ręcznym. Ale na czym polegać to będzie w Twoim ASO - nie mam pojęcia ;-0 Dopytaj, bo jeśli zrobią to solidnie, to moim zdaniem warto. |
Jak ASO zrobi to w ramach gestu, to fajnie, jak za kasę, to taniej wyjdzie u dobrego mechanika(bez utraty gwarancji) |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 17-01-2012, 16:49
|
|
|
mjsystem napisał/a: | mazin napisał/a: | Moje ASO solidnie przyłożyło się do tego zabiegu i różnica była rzeczywiście znaczna - musiałem się od nowa uczyć hamowania, podobnie z ręcznym. Ale na czym polegać to będzie w Twoim ASO - nie mam pojęcia ;-0 Dopytaj, bo jeśli zrobią to solidnie, to moim zdaniem warto. |
Jak ASO zrobi to w ramach gestu, to fajnie, jak za kasę, to taniej wyjdzie u dobrego mechanika(bez utraty gwarancji) |
W moim przypadku robiło to w ramach przeglądu, jako jeden z podpunktów po prostu. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
|