Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt Dopplera
Autor Wiadomość
JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-03-2012, 21:15   Efekt Dopplera

W radiowej Trójce wysłuchałem dzisiaj reportażu na temat urządzenia do pomiaru prędkości jakim posługuje się Policja, popularnej "suszarki" o nazwie Iskra 1.
Okazuje się, że urządzenie to nie do końca radzi sobie z prawidłowym pomiarem prędkości pojazdów w ruchu ulicznym, gdyż nie do końca do tego celu zostało skonstruowane. Kompletnie absurdalne wyniki pomiarów wychodziły w przypadku, gdy samochód miał włączoną klimatyzację :shock: :shock: :shock:
Inne błędne pomiary to np. pomiar prędkości grupy pojazdów (nie bardzo wiadomo wg jakich algorytmów urządzenie wyróżnia namierzany cel od tła) czy też pomiar prędkości brany np. z poruszającego się koła :shock: :shock: :shock:

Co ciekawe są już wyroki Sądów uznające racje niesłusznie ukaranych kierowców w tego typu sprawach.

Zresztą sami posłuchajcie. Zapraszam
Reportaż do odsłuchania na stronach Polskiego Radia :arrow: Efekt Dopplera :)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

fergul11 
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 20-03-2012, 00:48   

Było , było w tv jakieś 2-3 lata wstecz w programie motoryzacyjnym i faktycznie na stojącym aucie z włączonym wentylatorem na chłodnicy pokazywał 40km/h. To chyba nawet był peugot 308 z tym dużym uśmiechem przez który widać wirujący wentylator.
Z polskim policjantem można dyskutować i ewentualnie wnioskować o rozprawę w sądzie , a spróbuj polemizować z policjantem w USA to byś dostał z tazera i noc w anclu (wersja optymistyczna), dobrze że firma nie sprzedaje tego "G" do stanów bo by im śmiertelność wśród kierowców wzrosła :enforcer:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-03-2012, 07:19   

Ale potem oglądałem wypowiedź producenta który stwierdził np.:
- że Iskra była ustawiona na maksymalny zasięg (chyba 400m) a auto było 2m od radaru
- nie było widać co dzieje się za samochodem w dali ponieważ tak było wykadrowane ujęcie.
- radar wybiera najszybszy obiekt więc nawet jeśli wentylator produkuje 40km/h to i tak mierzą i łapią od 70km/h w górę.
- że film pojawił się akurat w momencie przetargu i sugerował nieczyste zagranie konkurencji.

Moim zdaniem jeśli to była by prawda to jednak takich filmów było by sporo więcej.

Nie wiem czy wiesz, ale nasze stare fotoradary stacjonarne mają ciekawe zapisy w instrukcji obsługi np.:
- jeśli na zdjęciu są 2 samochody to znaczy, że prędkość mogła się zsumować
- wiązka może się odbić od powierzchni bocznej dużego samochodu itd itp.

Tak, że jak ktoś Wam kiedyś pokaże zdjęcie z fotoradaru i tam będzie nawet skrawek innego samochodu to NIE PRZYJMUJECIE!

Odpowiedz do tematu