[MSS 1.3] Dobija mi tył. Co polecicie twardszego założyć? |
Autor |
Wiadomość |
netperformer
Nowy Forumowicz netperformer
Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-01-2012, 22:59 [MSS 1.3] Dobija mi tył. Co polecicie twardszego założyć?
|
|
|
Jak można sprawdzić czy to amortyzator czy sprężyna? Mam w kole butlę na gaz 60 litrów. Tył jest więc mocniej obciążony. Jak siądą z tyłu dwie osoby to na dziurach kaplica. Możecie polecić coś twardszego co miałbym założyć w moim przypadku na ten tył? Chętnie spojrzę na linki. Z góry dzięki. |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 18-01-2012, 22:43
|
|
|
Za 'dobijanie' raczej odpowiedzialne są zużyte sprężyny. Wydaje mi się, że gdybyś nawet całkiem wyjął amortyzator, to auto na (sprawnej) sprężynie powinno się utrzymać, a odwrotnie - sam amor bez sprężyny już nie. Jeździłem w 4 osoby z bagażem i nie miałem dobijania, a wiem, że amory mam w nienajlepszym stanie (jakieś 70%).
Opony i felgi masz w odpowiednim rozmiarze? |
|
|
|
 |
jaroo0
Forumowicz

Auto: Outlander
|
Wysłany: 19-01-2012, 09:21
|
|
|
Jeżeli założyłeś 15' felgi to będzie obcierać ob chlapak. Wymiana sprężyn na nowe nic nie da. Sprawdź czy nie masz wyrobionego tylnego zawieszenia m.in. : Tylne wahacze i tuleje. |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-01-2012, 20:37
|
|
|
jaroo0 napisał/a: | Jeżeli założyłeś 15' felgi to będzie obcierać ob chlapak |
Nic nie powinno obcierać przy dobrze dobranych 15-stkach, nawet po obciążeniu. Mam takie letnie i nigdy nic nie otarło. |
|
|
|
 |
netperformer
Nowy Forumowicz netperformer
Auto: Space Star
|
Wysłany: 20-01-2012, 20:56
|
|
|
Felgi mam 14 cali opony 185 więc nie wystają. dobija mi tylko prawa strona, a nie obie więc prawdopodobnie jest to jakaś usterka zawieszenia. W grudniu byłem na przeglądzie i wszystko niby było ok, a już wtedy dobijał. Czy da się sprawdzić na diagnostyce czy to amorek czy sprężyna? Jakie firmy polecacie jeśli chodzi o tylne zawieszenie? |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-01-2012, 21:45
|
|
|
Na przeglądach zwykle tylne zawieszenie jest traktowane 'lżej' niż przednie, tak mi się wydaje. Ale gdybyś miał jakąś usterkę to byłyby jakieś inne objawy, jakieś stukanie.
Nie wiem czy badanie amortyzatorów jest obowiązkowe, z tego co pamiętam, za każdym razem miałem je robione na przeglądzie rejestracyjnym.
Szczerze - nie znam metody sprawdzenia, czy sprężyna jest 'sprawna', ale na pewno sprężyny się starzeją, tracą twardość i elastyczność.
Możesz spróbować gumowych wkładek utwardzających sprężyny, takich jak np. z tej aukcji (nie wiem, czy to odpowiednia średnica). Niektórzy je chwalą, inni mają za półśrodek, wydatek na pewno nie jest duży.
Co do polecanych firm - musiałbyś poszukać na forum, na pewno są opinie. W sprężynach znaną firmą jest Lesjöfors. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 21-01-2012, 07:01
|
|
|
Mi zawsze na przeglądzie wychodzi tył o ok. 10% sprawności amorów mniej niż przód - diagnosta stwierdził, że to normalne i jakby tył był obciążony wyszło by tak samo jak na przodzie.
Wydaje mi się, że na przeglądzie nie powiedzą o sprawności sprężyn - test jest pod kątem amortyzatorów i ich skuteczności tłumienia drgań,ale raczej zakład specjalizujący się w zawieszeniach powinien wiedzieć jak sprawdzić sprężyny.
Wydaje mi się, że jeśli tylko jedna strona dobija to po tej stronie sprężyna "siadła" i pasowałoby wymienić obydwie.Jeśli działoby się to z obydwu stron to można by myśleć, że sprężyny nie dają rady obciążeniu. Podkładanie czegoś w sprężyny jest tu raczej chyba druciarstwem.
No chyba, żeby założyć dwie nowe i jak dobijają utwardzić albo po prostu założyć twardsze niż standardowe. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
|