|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Cari 1.8 SOH - Gorący silnik - zepsuty układ chłodzenia? |
Autor |
Wiadomość |
giu2000
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 96 1.8 SOH
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-02-2012, 20:40 Cari 1.8 SOH - Gorący silnik - zepsuty układ chłodzenia?
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu strasznie grzeje mi się silnik. Nawet teraz w mroźne dni (-20 stopni) po 3,4 minutach jazdy samochód przełącza się na gaz, gdzie przy upalne dni trwało to porównywalnie. Płyn chłodzący mam w normie. Miesiąc temu zmieniany miałem termostat, bo wcześniejszy nie otwierał mi się do końca, ale po 3 tygodniach znowu problem z chłodzeniem.
Ostatnio po przejechaniu okolo 10 km, sprawdziłem na włączonym i nagrzanym silniku co dzieje się w środku i tak, wiatraki nie kręcą, nawet ten od klimy, górny wężyk od chłodnicy gorący, dolny (ten podłączony do termostatu) zimny, na silniku można jajka smażyć.
Czyżby znowu termostat?? A może zapowietrzony mam układ chłodzenia? a moze czujka ECU nawala? Dodam, że czujka chłodzenia od wskazówki w kokpicie jest u mnie martwa od dobrego roku, czasem jak gdzieś jadę po wertepach to się włączy.
Pytanie jak prawidłowo odpowietrzyć układ chłodzenia w Carismie (96 1.8 SOH 85kW)?
1. Mogę zrobić tak, że otworzę korek od zbiorniczka wyrównaczego (tylko sam korek - bez wyciągania wężyka przymocowanego do korka ze zbiorniczka), potem rozgrzeje silnik, tak aby wlaczyl sie termostaty i wlacze cieply nawiew w samochodzie na full??
2. Czytałem na forum, że można również odkręcić śrubę przy termostacie, wtedy również na włączonym silniku powinno zejść powietrze?? czy chodzi o tą śrubę na poniższym zdjęciu? muszę ją całkowicie wykręcić?
układ chłodzenia |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 06-02-2012, 19:59
|
|
|
Ja po wymianie płynu w chłodnicy odpowietrzałem tą śrubą. Mam taki sam silnik. |
|
|
|
 |
|
|