przełącznik anteny elektrycznej |
Autor |
Wiadomość |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 02-10-2011, 19:03 przełącznik anteny elektrycznej
|
|
|
witam
po ostatnim wypadzie na wakacje zweryfikowało mi się parę rzeczy min szlag trafił w krzakach maszt anteny elektrycznej. Ze względu na mój pedantyzm w stosunku do miśka masz dostanie nowy z serwisu ale chciałbym dodatkowo zamontować włącznik do chowania anteny w awaryjnych sytuacjach. Wiem ,że niektóre misie miały oryginalnie taki włacznik. Z kupnem nie bedzie problemu ...zastanawiam się tylko czy w fabrycznej instalacji mojego auta jest gotowa kostka do podpiecia czy trzeba bedzie rzeźbić z przewodami. Ewentualnie gdzie miałbym go ulokować. pozdrawiam |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2011, 21:24
|
|
|
Jeśli jest to w podłokietniku na konsoli pomiędzy fotelami. Obok regulacji twardości amortyzatorów. |
|
|
|
 |
przemo_wl
Forumowicz przemo_wl
Auto: mitsubishi l200, 2007r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2011 Posty: 51 Skąd: psr, wielkopolska
|
Wysłany: 03-10-2011, 18:47
|
|
|
u mnie przełącznik od anteny jest z prawej strony pod kierownicą ale w moim pajero tym przełącznikiem mogę schować antenę tylko do połowy
na szczęście znalazłem na to inny sposób - odszukałem w wiązce od radia kabelek podający napięcie na antenę przy włączaniu radia i go rozłączyłem
miałem w planach dorobić dodatkowy wyłącznik ale jako że radio dobrze łapie przy złożonej antenie to jeżdżę ze schowaną |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 03-10-2011, 20:33
|
|
|
chyba w manualu czytałem ,że własnie tak ma być do połowy szkoda mi tej anteny taka ładna była ... za nowy bat serwis 220 zł i 4 dni trzeba czekać ale i tak założę. Z drugiej strony to trochę mitsu nie pomyślało nad tą anteną , mogli zrobić cos bardziej elastycznego tak jak te wysuwane ze słupka ale jak było w oryginale tak zostawię tylko dołożę ten włącznik. Zastanawia mnie tylko dlaczego jedne go miały a inne nie pomimo tego ,że z elektrycznym batem. |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 03-10-2011, 20:43
|
|
|
Jak sie nie myle antena dostraje sterowanie z radia, jak radio wylaczysz to antena sie schowa calkiem - o ile ma sterowanie antena, trzeba by poszukac w okolicach radia kabelka od anteny. Umnie tez jest kolo kierownicy przycisk wysokosci. Reguluje sie - cala albo do polowy. |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 03-10-2011, 22:04
|
|
|
zgadza się u mnie po wyłaczeniu radia chowa się albo raczej niedawno jeszcze chowała ale czasami gdzieś w lesie chciałoby sie posłuchać radia a jak się ostatnio przekonałem krzaki niekoniecznie służą antenie
ciekawy jestem czy w instalacji przewidziana jest kostka na ten przycisk od chowania anteny bo takiego nie mam a chciałbym dołożyć
niestety w chwili obecnej nie dam rady sprawdzić bo auto w Polsca a ja znowu na wygnaniu |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 03-10-2011, 22:52
|
|
|
lukas 78 napisał/a: | chyba w manualu czytałem ,że własnie tak ma być do połowy szkoda mi tej anteny taka ładna była ... za nowy bat serwis 220 zł i 4 dni trzeba czekać ale i tak założę. Z drugiej strony to trochę mitsu nie pomyślało nad tą anteną , mogli zrobić cos bardziej elastycznego tak jak te wysuwane ze słupka ale jak było w oryginale tak zostawię tylko dołożę ten włącznik. Zastanawia mnie tylko dlaczego jedne go miały a inne nie pomimo tego ,że z elektrycznym batem. |
U nas maszty są od ręki, i tańsze |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 03-10-2011, 23:32
|
|
|
tylko do dwójki nie widziałem
poza tym na waszej stronie jest do PIII 199 zł + 29 przesyłka za używkę
wybacz ale wolę serwis |
|
|
|
 |
szatan666
Forumowicz

Auto: Pajero II V6 1996
|
Wysłany: 26-01-2012, 20:13
|
|
|
Ja mam oryginalnie ten przełacznik , a jak chcesz dorobić to sie wepnij przełacznikiem w radio najprostsze rozwiazanie (kable przy radiu powinien byc zółty |
|
|
|
 |
Robert09
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Pomógł: 5 razy Dołączył: 31 Maj 2009 Posty: 117 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-01-2012, 23:05
|
|
|
To najlepsze rozwiązanie, wyłącznik fabryczny mam, ale chowa tyjko dom połowy. półwysuniętą łamie się tak samo. Ja swoją złamaną naprawiłem gdyż mechanizm jest rozbieralny. Skróciłem kilka centymetrów pierwszą, najgrubszą sekcję i po solidnym nasmarowaniuśmiga jak dawniej, chociaż kilka cm krótsza |
|
|
|
 |
Mirek1275
Forumowicz Mirek1275

Auto: PajeroII Long 2.8SS Kitaro'96
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Posty: 142 Skąd: Świdwin
|
Wysłany: 27-01-2012, 00:43
|
|
|
szatan666 napisał/a: | Ja mam oryginalnie ten przełacznik , a jak chcesz dorobić to sie wepnij przełacznikiem w radio najprostsze rozwiazanie (kable przy radiu powinien byc zółty |
Nie koniecznie, przeważnie jest to kolor niebieski.
Przewody przy radiu są w większości przypadkach dodatkowo opisane. Łatwo jest go zidentyfikować za pomocą choćby zwykłej żarówki. |
_________________ Jest dobrze |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 27-01-2012, 16:16
|
|
|
w prezencie urodzinowym dostałem nowiutki bat anteny no a mikołaj przyniósł oryginalną naklejkę no boczek "turbo intercooler" co mi myjka zjadła , przełącznik mam razem z kostką używany ale grzebałem i nie znalazłem kostki pasującej do tego przełącznika w swojej instalacji nie wiem może nie było w tym roczniku patrzyłem pod zaślepkami i tylko pod jedną była kostka z kablami ale nie pasująca do tego przełącznika w ostatecznosci podepnę pod radio bezpośrednio szkoda mi nowej anteny |
|
|
|
 |
|