|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
geometria O II - błędny kąt PK |
Autor |
Wiadomość |
diesel_power
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.2DiD 2008 Intense+
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-09-2011, 09:16 geometria O II - błędny kąt PK
|
|
|
Witam wszystkich!
Byłem dziś zbadać i ustawić geometrię.
Wybrałem się do bardzo dobrego polecanego serwisu (nie ASO).
Mają dobry sprzęt - HUNTER HS401.
Po pomiarze wyszło że auto ma zły kąt PK dla lewy przód (chyba chodzi o kąt pochylenia koła) - pomiar wykazał 0 stopni i 25 sekund dla lewego przedniego koła. Na wydruku z pomiaru jest na czerwono.
Mechanik stwierdził, że wartość ta jest trochę poza tolerancją producenta i nie da się jej ustawić.
Stwierdził też, że jest natyle mała, że nie spowoduje ona żadnych skutków ubocznych dla opon czy prowadzenia.
Prawy przód ma 0 stopni i 3 sekundy.
Auto miało naprawę blacharską w ASO niecałe 2 lata temu.
(auto w wyniku stłuczki dostało w ten lewy przód zawieszenia).
Dodam, że auto jeździ dobrze, nie czuć żadnego ściągania ani innego złego zachowania na drodze. Opony też specjalnie nie "lecą", wykazują raczej standardowe zużycie.
Może ktoś z Was pomoże w ocenie, czy to jest faktycznie zła wartość ?
Czy może warto reklamować jako nieprawidłowo wykonaną naprawę blacharską w ASO ?
Pozdrawiam,
Rafał. |
|
|
|
 |
xylen
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 Intense Plus CVT
|
Wysłany: 28-09-2011, 17:47
|
|
|
Witaj,'
A po pierwszej naprawie w ASO nie dostałeś wydruku z geometrii??
Powinieneś dostać wraz z wykazem części i elementów wymienionych/naprawionych.
Na tej podstawie mógłbyś ewentualnie udać się ponownie do ASO... |
_________________ Outlander 2.4 Intense Plus CVT
Citroen C3 1.6 Sensodrive
 |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

Auto: actyon sports
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 28-09-2011, 18:44
|
|
|
diesel_power, jak to nie da się ustawić??
W OII ustawia się to za pomocą ustawienia kielicha - tzn - odkręcasz 3 śruby górnego mocowania McPersona w kielichu i obracasz to ( masz 3 opcje) - po to właśnie jest to pod kątem.
Chyba, że naprawdę masz amora wygiętego w duży banan.
Stacja ta może olać reklamację i stwierdzić, że zaliczyłeś dziurę. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 02-10-2011, 20:58
|
|
|
Ja mam chyba też ten jeden parametr błędny, ale ja mam O1.
Ja miałem raz geometrię ustawianą w ASO i zaskoczył mnie brak dbania o klienta. Na wydruku wyraźnie było zaznaczone że jeden z parametrów odbiega od normy, a nikt nawet nie powiadomił mnie o tym. Dopiero na moje specjalne życzenie ktoś się pochylił na wydrukiem, po czym padła odpowiedź, że tego parametru się nie da regulować i oni nic nie mogą zrobić. Niesmak pozostał, mam wrażenie że ASO wypycha samochody byle zrobić jak najwięcej i zainkasować należność.
Po wymianie tylnych wahaczy byłem w innej stacji diagnostycznej, na korekcji. Po skończeniu kulturalnie zostałem zaproszony do komputera diagnostycznego, gdzie Pan wyjaśnił mi na czym polega ta usterka, wyjaśnił że korekcja jest nie możliwa, a naprawa nie jest prosta, bo nie wiadomo co jest skrzywione. |
|
|
|
 |
Gorbi
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD Instyle
|
Wysłany: 03-02-2012, 16:51
|
|
|
Wlasnie dowiedzialem sie od autoryzowanego serwisu, ze mam opisany wczesnie problem. Naprawa platna bo twierdza, ze przyczyna byla dziura w jezdni... Wiadomo jakie drogi mamy w kraju tlumaczyli. Tylko, ze opony ani felgi nie uszkodzilem, stluczki tez nie mialem a zawieszenie sie rozsypalo. A to auto niby terenowe. To co sie stanie jak faktycznie w teren wjade ? Dla mnie to wada..... Acha, reklamowac kazali u importera tyle tylko, że auto do czasu wizyty ludzi z dzialu technicznego importera musi stac w serwisie... Kpina jakas ! Ktos z Was mial taki problem ? |
|
|
|
 |
|
|