Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problem ze sprzęgłem
Autor Wiadomość
Xander 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.6 16v 90km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2012, 15:23   problem ze sprzęgłem

Mam dziwny przypadek z moim sprzeglem i zupelnie nie mam pojecia co to moze byc. Pewnego dnia zauwazylem ze rano mi biegi nie chcialy wchodzic (trzeba bylo mocno pchac) a sprzegło łapało juz od samej podłogi ale wyregulowałem to regulatorem i bylo ok czyli znow brało mniej wiecej od polowy i biegi leciutko wchodził ale z uplywem czasu 1,5 tyg brało coraz nizej i nizej az doszło do tego samego momentu

Do tej pory radziłem sobie z tym tak ze regulowałem to sprzegło co jakis tydz lub dwa ale wiadomo stało sie to juz wkurzajace. Wie ktos w czym moze lezec problem, bardzo byłbym wdzieczny za porady

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 25-01-2012, 15:52   

A czy przy wciskaniu sprzęgła nie było słychać jakiegoś obcierania? Jeśli tak, to może nie masz już łożyska sprzęgłowego.

Xander 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2012, 16:57   

lekkie obcieranie jest

i jeszcze dodam ze wiadomo jak bym chciał reglulowac to sprzegło caly czas to wiadomo ze sie nie da bo sruba nam w koncu sie odkreci z tego drazka wiec kiedy mam juz na koncu en regulator i sprzegło juz łapie od podłogi wtedy musze zakrecic na połowe (czyli cofnac i sprzegło jeszcze gorzej chodzi wtedy praktycznie jak dochodzi pedał do podłogi to sprzegło zaczyna sie wciskac) i wtedy musze na wbitym biegu odpalac auto (auto juz mi jedzie powoli), zrobic tak kilka razy popompowac troche sprzegłem i spowrotem odkrecic na sam koniec regulator i wtedy znow jest dobrze ale jak juz wspomniałem na jakies 2 tyg max.

Jak by ktos nie wiedzial o co mi chodzi załaczam obrazek

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-01-2012, 17:48   

To raczej pompa sprzęgła do regeneracji lub wymiany. Kup komplet naprawczy i go wymień.

Xander 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2012, 18:27   

a jakim płyn stosowac do sprzegła ? DOT 4 moze byc ?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-01-2012, 18:44   

Najlepiej taki jak masz w układzie hamulcowym, więc DOT4.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 28-01-2012, 20:42   

Wydaje mi się że w przypadku sprzęgła hydraulicznego regulowanie nie ma sensu, bo wcześniej czy później układ sam się "wyreguluje" do stanu poprzedniego. Jeśli płyn nie cieknie, to bym bardziej przypuszczał że to jakaś usterka mechaniczna w okolicach tarczy sprzęgłowej.

Odpowiedz do tematu