[MSS DID] niedziała przeciwmgielny |
Autor |
Wiadomość |
kazek7518
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star did
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 36 Skąd: lipinki
|
Wysłany: 21-09-2011, 18:43 [MSS DID] niedziała przeciwmgielny
|
|
|
witam mam problem ze światłem przeciwmgielnym tylnym nie zapala.czytałem na forum o czyszczeniu przełączników więc zrobiłem to i ładnie załącza kontrolkę przekażnik też słychac lecz żarówka nie zapala ,ma ktoś na tę przypadłoc jakiegoś pomysła |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 21-09-2011, 19:20
|
|
|
Najlepiej sprawdzać po kolei gdzie dochodzi napięcie, zaczynając powiedzmy od przekaźnika. Może nie łączy jakaś kostka po drodze lub jeśli lampa przeciwmgielna jest w klapie, to może przełamał się przewód na przejściu do klapy. Czasem, jeśli jest hak holowniczy, przestaje łączyć przełącznik w gnieździe elektrycznym haka służący do rozłączania światła przeciwmgielnego w aucie kiedy podpięta jest przyczepa. Może również nie łączyć kostka w samej lampie lub sama żarówka. |
|
|
|
 |
kazek7518
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star did
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 36 Skąd: lipinki
|
Wysłany: 22-09-2011, 19:51
|
|
|
miałeś kolego nosa .dzisiaj rozebrałem gniazdo przyczepy i okazało się ,że ten ''dzyndzelek'' który rozłącza był przycięty wyczyściłem , nasmarowałem i wszystko gra .więc dzięki za podpowiedź. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-09-2011, 21:53
|
|
|
Już kilka razy się z tym spotkałem
Cieszę się że mogłem pomóc. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
franek333
Mitsumaniak Irek

Auto: MITSUBISHI Outlander I 2,0 t
|
Wysłany: 26-09-2011, 19:43
|
|
|
Witam!
U mnie też nie działało.
W każdym bądź razie szukałem rozwiązania, oraz sprawdzałem gdzie kończy mi się prąd.
Po wyjściu z włącznika do przekaźnika prąd jest, a dalej do zestawu kości nad pedałami jest
, a dalej ślad się urywa. W bagażniku pod obudową są kostki i wolna ucięta wiązka przewodów - prawdopodobnie idąca kiedyś do gniazda przyczepy. Tam prądu nie szukałem bo już mnie szlag trafiał.
Po prostu pociągnąłem nowy kabel od lampy do gniazda przekaźnika wtykając w kostki zalutowane końcówki i przypiąłem je paskami samozaciskowymi do najbliższych przewodów.
PROWIZORA ALE DZIAŁA ! |
_________________ Mitsumaniak od czasów poczciwego PRL-u
 |
|
|
|
 |
Mehu
Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
|
Wysłany: 07-02-2012, 12:22
|
|
|
U mnie dziala ale czasami sie zacina ze nie moge wlaczyc albo wylaczyc, jakies sugestie ??? dziekuje |
_________________ Pawel,Colt CZ3, |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-02-2012, 14:37
|
|
|
Trzeba rozebrać przełącznik i przeczyścić styki, warto zabezpieczyć je wazeliną techniczną. |
|
|
|
 |
Mehu
Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
|
Wysłany: 07-02-2012, 15:01
|
|
|
A jak i czym się to czyści ? |
_________________ Pawel,Colt CZ3, |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-02-2012, 16:56
|
|
|
Na stykach będzie nalot uniemożliwiający dobry styk, można je przetrzeć preparatem do takiego czyszczenia czy też drobnym papierem ściernym. |
|
|
|
 |
emkawu
Mitsumaniak The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
|
Wysłany: 12-02-2012, 12:10
|
|
|
Mehu, Ja do czyszczenia wszelkich przełączników stosuję taki preparat "PHILIPS CONTACT SPRAY". Jest bardzo skuteczny i pomaga bez rozbierania przełącznika - wystarczy po prostu psiknąć do środka przez szczelinę, popstrykać kilkanaście razy i działa jak nowy.
Nie wiem czy jest on jeszcze w sprzedaży, bo swój kupiłem lata świetlne temu . Możesz generalnie kupić każdy taki spray do czyszczenia styków w sklepie dla elektroników. Preparatów typu WD 40 nie polecam, bo są trochę za "tłuste" i sprawdzają się bardziej do smarowania niż czyszczenia (chociaż producenci je zachwalają jako uniwersalne i do wszystkiego - a jak jest coś do wszystkiego to jest z reguły do D..Y) |
_________________ " Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę, Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi " |
|
|
|
 |
|