Zarejestrowanie samochodu w niemczech |
Autor |
Wiadomość |
Mikebambo
Forumowicz Mikebambo

Auto: galant 97 2.5l
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2012, 15:53 Zarejestrowanie samochodu w niemczech
|
|
|
Witam
Od 3 miesiecy pracuje w niemczech i tu planuje zakupic wymarzonego galanta i rownierz tutaj planuja go zarejestrowac. Czy ktorys z uzytkownikow forum ma na ten temat jakies pojecie ? Interesuja mnie koszta jakie bede musial poniesc. Czytalem, ze bedac zameldowanym dluzej niz pol roku, wlasciciel ma obowiazek przerejestrowac pojazd aby oplacic tutejsze koszta drogowe (w Pl wliczone sa w cene benzyny o ile sie nie myle).
W czerwcu minie drugi rok waznosci mojego prawa jazdy, posiadam auto w PL zarejestrowane na mnie (wiec galant bedzie drugim samochodem). Mam 20 lat i nie posiadam znizek. Galant za ktorym sie rozgladam to 2.5 v6 ewentualnie 2.4 gdi rocznik 2000-03.
Bede bardzo wdzieczny za pomoc, na google nie moge uzyskac szczegolowych informacji.
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie
PS Mam nadzieje, ze temat umieszczony jest w odpowiednim dziale. Jezeli nie to bardzo przepraszam moderatora i prosze o przeniesienie |
_________________ Pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Pieraś
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
|
Wysłany: 11-02-2012, 16:18
|
|
|
No siemka. A słyszałeś o wysokości opłat w Niemczech?
Szybko zarejestrujesz go w Polsce w związku z wysokim OC niemieckich, które jest wyższe od polskiego. Ale ... w Niemczech jak wiem, może zawiesić OC, tj. np. deklarujesz, że nie jeździsz pół roku i wtedy nie płacisz. |
_________________ Szybki Lopez. |
|
|
|
 |
Mikebambo
Forumowicz Mikebambo

|
Wysłany: 11-02-2012, 17:23
|
|
|
Pieraś napisał/a: | No siemka. A słyszałeś o wysokości opłat w Niemczech?
Szybko zarejestrujesz go w Polsce w związku z wysokim OC niemieckich, które jest wyższe od polskiego. Ale ... w Niemczech jak wiem, może zawiesić OC, tj. np. deklarujesz, że nie jeździsz pół roku i wtedy nie płacisz. |
hehe na wlasnie stad moje pytani, bo nie wiem jakie sa te oplaty, od czego uzaleznione itp
W jakim sensie zawiescic OC ?
Czyli teoretycznie moge jezdzic autem powiedzmy dwa lata zarejestrowanym i ubezpieczonym w PL, bedac zameldowany w Niemczech ? Jak to wyglada w praktyce, kto i kiedy moze sie do mnie przyczepic o to ? Co w razie kolizji ? |
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 11-02-2012, 18:44
|
|
|
Mikebambo napisał/a: | bedac zameldowany w Niemczech ? |
A tatuś lub mamusia w Polsce? Same plusy takiego rozwiązania |
|
|
|
 |
Mikebambo
Forumowicz Mikebambo

|
Wysłany: 11-02-2012, 19:12
|
|
|
Tatus w niemczech, Mamusia w PL, ale nie posiada auta na siebie zarejestrowanego co za tym idzie znizek.
Tak czy inaczej chcialbym sie dowiedziec ile by mnie to kosztowalo.
Wiek - 20
Prawo jazdy - niespelna 2 lata
Jeden samochod zarejestrowany na mnie
Przypuscmy koszt auta ok 4-5k euro
Rozumiem, ze czekaja mnie : koszty rejestracji (kwota?), oplaty drogowe (koszta?od czego uzaleznione?), ubezpieczenie (koszta?od czego uzaleznione?)
Naprawde nie moge znalezc zadnych informacji na sieci, w miescie w ktorym mieszkam nie uzyskam ich w urzedach, poniewaz nie mowie raczej po niemiecku a Niemcy chyba nie wiedza, ze istnieje jezyk ang :/ |
 |
|
|
|
 |
piotr-stihl
Forumowicz

Auto: mitsubishi L200
|
Wysłany: 11-02-2012, 20:50
|
|
|
na współwłaściciela zarejestruj [ Ty + mama ] i masz spokój - a zniżki , cóż kiedyś musisz je zacząć składać |
_________________ mitsubishi L 200 [ 1998 r ]
była vitara v6
http://arborysci.net/index.php |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
|
Wysłany: 26-02-2012, 22:58
|
|
|
Mikebambo napisał/a: | W jakim sensie zawiescic OC ? |
Zgłaszasz (nawet chyba telefonicznie), że nie użytkujesz pojazdu. Za ten okres nie płacisz ubezpieczenia.
Swoją drogą to zapraszam na spoty regionalne przyszłego posiadacza Gala V6:
http://forum.mitsumaniaki...4107&start=1380 |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
|