|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dudnienie od szczelnego wydechu [Di-D] |
Autor |
Wiadomość |
LukaszSZ999
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DI-D
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 95 Skąd: Orzeł Biały
|
Wysłany: 22-02-2012, 17:06 Dudnienie od szczelnego wydechu [Di-D]
|
|
|
Witam. Posiadam samochód od kilku lat. Ostatnio zaczął mnie irytować odgłos buczenia wydechu. W sumie od zawsze był słyszalny, tłumaczyłem sobie że to diesel i to tak musi być i wcale się nie martwiłem ale... Miałem okazję jechać kilka razy w Toyocie Corolii 2.0TD (chyba 1999 rok) zarówno z tyłu jak i na przednim siedzeniu. W Toyocie tego nie słychać, nawet przy mocnym przyspieszaniu jest cicho w porównaniu z Carismą.
Pierwsze co - sprawdziłem szczelność układu. Jest szczelny 100%, gumy mocowań wydają się w porządku. Nie jest to kwestia rezonansu przy pewnych obrotach. Częstotliwość buczenia proporcjonalna do obrotów rośnie tak od 1500 obrotów. Przy przyspieszaniu jest głośniejszy. Przy 2500 obrotów odgłos wydaje się dość nieprzyjemny gdybym miał jechać dłużej na takich obrotach. Mam czuły słuch na takie sprawy. Dodam że na tyle jest bardziej słyszalny. Tak być nie powinno na pewno.
Proszę o odpowiedź i podać jakieś pomysły na rozwiązanie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|