|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki to kod błędu. |
Autor |
Wiadomość |
Wojciech
Nowy Forumowicz
Auto: carisma1.6 gaz/sekw 98r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 26 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 20-01-2012, 11:10 Jaki to kod błędu.
|
|
|
Witam
Wszystko mi mówi, że to co miga mi przed oczyma po zwarciu pinu 1 z masą to kod nr 11.
Jednakże proszę o sprostowanie jeśli się mylę.
poniżej link do tego co objawiło się mym oczom
https://picasaweb.google.com/AnnaRakowiczS/KodBEdu#5699651946514371810
Jakie powinny być wartości sygnału z prawidłowo działającej sondy LAMBDA w carismie 1,6 98r
NA ZIMNYM SILNIKU?
NA CIEPŁYM? |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2012, 16:26
|
|
|
Na moje oko to też sonda, miałem podobną akcję, niecały tydzień temu wymieniłem. Zresztą zobaczysz w temacie, jest kilka miejsc niżej pod Twoim. Co do filmiku wygląda na 11, możeszporównać z moim filmikiem - http://tinypic.com/r/2whe061/5 koledzy z forum orzekli, ze to 11. Wymieniłem sąde, zresetowałem kompa i nic już nie świeci. Sonda ok 150zł
Co do wartości Ci nie powiem, ale jak poszukasz na forum to na bak znajdziesz.
Pozdro! |
|
|
|
 |
Wojciech
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2012, 18:41
|
|
|
Kontrolka Ta zapala się losowo co jakiś czas i kiedy już mam zamiar pomierzyć co jest z sygnałem z sondy gaśnie. Zauważyłem, że jej zaświecenie jest bardziej nasilone przy temperaturach bliskich zeru (zwiększona wilgotność). Auto nie ma objawów zwiększonego spalanie, falowania obrotów itp. Nawet gdy świeci się ten błąd auto zachowuje się TIPTOP jak na swoje lata.
Przesadna skłonność do wydawania pieniążków na autko skutecznie zwalczyła we mnie żona. Nowa sonda to jednak wydatek. Co doradzacie? |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2012, 19:51
|
|
|
Oczywiście niech także inni mitsumaniacy się wypowiedzą, ale powiem Ci, że u mnie było o tyle podobnie, że nie miałem żadnego falowania obrotów, a spalanie bylo jak najbardziej w normie. Poza tym też miałem wrażenie, że to wina tempratur i wilgoci, i może także tego, że często miałem taką sytuację, że przy zapalaniu(ze wzgledu na akumulator) auto musiało dobrze pomielić zanim zapaliło, skutkowało to resetem liczyników spalania itp i zegarka. Teraz jak tak myśle, to możlie problemy z zapalaniem, ewentualna wilgoć mogły wpłynąć na pojawienie się tej kontrolki, tylko, że u mnie ona nie gasła. Możliwe, że masz gdzieś wilgoć na stykach sondy lub kablach. Przy okazji jak wymieniałem sonde wyczyściłem klemy i teraz przy niższych temperaturach pali znacznie lepiej, praktycznie bez problemowo.
Pamiętam, że gdzieś czytałem na forum, że ktoś czyścił te styki w sondzie, może u Ciebie to by pomogło ? No i ogólne sprawdzenie łaczenia tych kabelków co idą do sondy. Byłem przy mechaniku gdy to robił i wiele roboty z tym nie miał
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Wojciech
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-03-2012, 17:47
|