Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED |
Autor |
Wiadomość |
michaello
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-08-2012, 11:58 Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED
|
|
|
Niestety juz trzykrotnie w przeciagu tygodnia pojawil sie komunikat: asc off service required. Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu silnika wszystko wroca do normy, ale po jakims czasie znowu spojawia sie powyzszy komunikat o wylaczonej kontroli trakcji. Spotkal sie ktos moze z tym problemem? |
Ostatnio zmieniony przez tyku 08-04-2016, 18:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
RYBOSTWOR
Nowy Forumowicz
Auto: lancer CY0 INVITE 1.8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2011 Posty: 29 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-08-2012, 11:47
|
|
|
To jest standardowy CHECK ENGINE, trzeba się podłączyć komputerem z interface diagnostycznym i oprogramowaniem, aby odczytać kod błędu i postawić diagnozę. Może być wszystko, np. przycinająca się przepustnica, problem z pompą paliwa, jakiś parametr wychodzi poza zakres itd.
Nikt ci nic nie wywróży, tylko na takiej podstawie.
Auto jeździ normalnie, nie zauważyłeś jakiś niepokojących objawów? |
_________________ Nic na siłę, tylko młotkiem! |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 14-08-2012, 13:24
|
|
|
Wg. instrukcji obsługi:
Cytat: | Komunikat o wyłączeniu Aktywnego Systemu Stabilizacji Toru Jazdy (ASC). Wyświetlany jest, kiedy aktywny system stabilizacji toru jazdy (ASC) zostanie wyłączony przyciskiem ASC OFF.
W razie wykrycia usterki aktywnego systemu stabilizacji toru jazdy, pojawi się ekran wyłączenia tego systemu ASC OFF. |
Dalej w instrukcji jest taki wpis idnoszący się michaello do twojego problemu.
Cytat: | Jeżeli podczas jazdy wystąpi usterka systemu ASC, to na wyświetlaczu wielofunkcyjnym jednocześnie pojawi się komunikat SERVICE REQUIRED |
Więcej w tym temacie w instrukcji obsługi na str. 4-53 |
|
|
|
 |
QaDo
Forumowicz
Auto: Lancer Sedan
|
Wysłany: 14-08-2012, 15:18
|
|
|
Mówię z zasady, polskie drogi są tragiczne więc polecam Tobie zdjęcie prawego przedniego koła wypięcie czujnika ABS , wyczyszczenie i ponowny montaż. Powinno rozwiązać twój problem. Wg mnie jest to tylko tymczasowy brak sygnału prędkośc z któregoś koła. |
_________________ Zdecydowanie najszybszy Lancer w mieście.
V-max 240 Km/h |
|
|
|
 |
michaello
Forumowicz

|
Wysłany: 17-08-2012, 17:04
|
|
|
Dzieki chlopaki, jak na razie problem zniknal, zobacze na jak dlugo. Kiedy tylko komunikat znowu sie pojawi pojade do serwisu na odczyt bledow. |
|
|
|
 |
QaDo
Forumowicz
|
Wysłany: 17-08-2012, 23:30
|
|
|
Jakikolwiek diagnosta Ci to odczyta za ok 5 dyszek. Znajomy za free i na pewno wskaże z którym kołem sa problemy. Oby było dobrze, ale myślę że jak zrobi się mokro to problem wróci. |
V-max 240 Km/h |
|
|
|
 |
INT15
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer CY0 CX313 /2010
|
Wysłany: 05-09-2012, 14:46 Re: ASC OFF service required
|
|
|
Cytat: | Niestety juz trzykrotnie w przeciagu tygodnia pojawil sie komunikat: asc off service required. Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu silnika wszystko wroca do normy, ale po jakims czasie znowu spojawia sie powyzszy komunikat o wylaczonej kontroli trakcji. Spotkal sie ktos moze z tym problemem? |
Ja tak miałem -- komputerek serwisowy pokazał błąd czujnika położenia koła kierownicy.
Wymienili i objawy znikły. |
_________________ INT15 |
|
|
|
 |
QaDo
Forumowicz
|
Wysłany: 05-09-2012, 16:37
|
|
|
Też może być, ustawienie czujnika położenia kierownicy można zdiagnozować i ustawić. Może też być wina taśmy w kierownicy, aczkolwiek wiem że odczyt jest magnetyczny więc mogą być normalne kable. Kolego INT15 nie byłbym taki przekonany czy Ci go wymienili, jak w outlanderze zaglądałem to masakra i podejrzewam koszta duuuże, zresztą nic do zepsucia nie było widać. Ponowna adaptacja i korekta komputerowa wystarczyła |
V-max 240 Km/h |
|
|
|
 |
INT15
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer CY0 CX313 /2010
|
Wysłany: 05-09-2012, 17:56
|
|
|
QaDo napisał/a: | nie byłbym taki przekonany czy Ci go wymienili |
Wymienili, widziałem na własne oczy część pobieraną z magazynu oraz serwisanta uwijającego się przy samochodzie.
Błędy pojawiały sie nieregularnie, dwa razy co kwartał , potem pół roku spokoju, ale jak się 3 razy w tygodniu pojawiły to wizyta w serwisie na diagnozę i po tygodniu wymiana |
_________________ INT15 |
|
|
|
 |
michaello
Forumowicz

|
Wysłany: 07-09-2012, 10:55
|
|
|
Korzystajac z wolnego dnia wybralem się do serwisu ASO MItcar, powiedziałem serwisantowi w czym problem, a on mi na to ze "diagnostyka komputerowa" kosztuje 170 zł i jeśli w tej chwili komunikat się nie świeci na wyświetlaczu to i tak nie da się tego zdiagnozować. Więc ja się grzecznie pana pytam czy przypadkiem kody błędów nie są przechowywane w pamięci, a on na to, ze po każdym uruchomieniu silnika są kasowane i nie da się odczytać. Nie wiem, nie znam się na tym, ale wydaje się to mało prawdopodobne. 170 zł za podpiecie laptopa i 30 sekund pracy jest dla mnie ceną zaporową, więc podziękowałem panu za miłą obsługę szczególnie, ze kupilem u nich samochod, serwisowalem i ubezpieczalłem. Na moje szczęście komunikat jak na razie się nie pojawia, kiedy tylko ponownie da znać o sobie pojadę gdzieś do konkurencji. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-09-2012, 12:18
|
|
|
michaello napisał/a: | wybralem się do serwisu ASO MItcar, powiedziałem serwisantowi w czym problem |
A z ciekawości: z kim rozmawiałeś? Z mechanikiem, czy z którymś z panów za ladą? Tam jest taki jeden, młody, którego podejście do klienta jest, najoględniej mówiąc, niezadowalające Chciał mnie naciągnąć na chyba 500 zł za naprawę na gwarancji... Po rozmowie z kierownikiem serwisu nie zapłaciłem nic. |
|
|
|
 |
michaello
Forumowicz

|
Wysłany: 07-09-2012, 12:24
|
|
|
To byl "Pan za lada" być może nie miał choty na sobotni wysiłek i mnie tą ceną zwyczajnie spławił. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-09-2012, 14:02
|
|
|
michaello, Polecam Pana Krzysztofa, nie polecam Pana Roberta... (podpowiedź: na stronie są zdjęcia) |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 16-09-2012, 10:51
|
|
|
Witam
Blad ktory jest na wyswietlaczu pojawia sie gdy sa problemy ze stabilizacja ASC.
Powod: zazwyczaj uszkodzony modul polozenia kierownicy lub luzne zlacza we wtyczce kierownicy.
Po wymienie nalezy zaprogramowac kompem serwisowym jeszcze raz i wyzerowac zszystkie czujniki. Temat zniknie
Pozdrawiam |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
michaello
Forumowicz

|
Wysłany: 18-05-2013, 12:47
|
|
|
Odswiezam temat, przy okazji wymiany tarcz i klocków w ASO rozwiazano problem - diagnostyka, zerowanie czujnikow, kalibracja. (141 zl.) |
|
|
|
 |
|