Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED
Autor Wiadomość
michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-08-2012, 11:58   Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED

Niestety juz trzykrotnie w przeciagu tygodnia pojawil sie komunikat: asc off service required. Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu silnika wszystko wroca do normy, ale po jakims czasie znowu spojawia sie powyzszy komunikat o wylaczonej kontroli trakcji. Spotkal sie ktos moze z tym problemem?
Ostatnio zmieniony przez tyku 08-04-2016, 18:41, w całości zmieniany 1 raz  

RYBOSTWOR 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer CY0 INVITE 1.8
Wysłany: 14-08-2012, 11:47   

To jest standardowy CHECK ENGINE, trzeba się podłączyć komputerem z interface diagnostycznym i oprogramowaniem, aby odczytać kod błędu i postawić diagnozę. Może być wszystko, np. przycinająca się przepustnica, problem z pompą paliwa, jakiś parametr wychodzi poza zakres itd.
Nikt ci nic nie wywróży, tylko na takiej podstawie.
Auto jeździ normalnie, nie zauważyłeś jakiś niepokojących objawów?

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 14-08-2012, 13:24   

Wg. instrukcji obsługi:

Cytat:
Komunikat o wyłączeniu Aktywnego Systemu Stabilizacji Toru Jazdy (ASC). Wyświetlany jest, kiedy aktywny system stabilizacji toru jazdy (ASC) zostanie wyłączony przyciskiem ASC OFF.
W razie wykrycia usterki aktywnego systemu stabilizacji toru jazdy, pojawi się ekran wyłączenia tego systemu ASC OFF.

Dalej w instrukcji jest taki wpis idnoszący się michaello do twojego problemu.

Cytat:
Jeżeli podczas jazdy wystąpi usterka systemu ASC, to na wyświetlaczu wielofunkcyjnym jednocześnie pojawi się komunikat SERVICE REQUIRED

Więcej w tym temacie w instrukcji obsługi na str. 4-53

QaDo 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan
Wysłany: 14-08-2012, 15:18   

Mówię z zasady, polskie drogi są tragiczne więc polecam Tobie zdjęcie prawego przedniego koła wypięcie czujnika ABS , wyczyszczenie i ponowny montaż. Powinno rozwiązać twój problem. Wg mnie jest to tylko tymczasowy brak sygnału prędkośc z któregoś koła.

michaello 
Forumowicz

Wysłany: 17-08-2012, 17:04   

Dzieki chlopaki, jak na razie problem zniknal, zobacze na jak dlugo. Kiedy tylko komunikat znowu sie pojawi pojade do serwisu na odczyt bledow.

QaDo 
Forumowicz

Wysłany: 17-08-2012, 23:30   

Jakikolwiek diagnosta Ci to odczyta za ok 5 dyszek. Znajomy za free i na pewno wskaże z którym kołem sa problemy. Oby było dobrze, ale myślę że jak zrobi się mokro to problem wróci.

INT15 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer CY0 CX313 /2010
Wysłany: 05-09-2012, 14:46   Re: ASC OFF service required

Cytat:
Niestety juz trzykrotnie w przeciagu tygodnia pojawil sie komunikat: asc off service required. Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu silnika wszystko wroca do normy, ale po jakims czasie znowu spojawia sie powyzszy komunikat o wylaczonej kontroli trakcji. Spotkal sie ktos moze z tym problemem?

Ja tak miałem -- komputerek serwisowy pokazał błąd czujnika położenia koła kierownicy.
Wymienili i objawy znikły.

QaDo 
Forumowicz

Wysłany: 05-09-2012, 16:37   

Też może być, ustawienie czujnika położenia kierownicy można zdiagnozować i ustawić. Może też być wina taśmy w kierownicy, aczkolwiek wiem że odczyt jest magnetyczny więc mogą być normalne kable. Kolego INT15 nie byłbym taki przekonany czy Ci go wymienili, jak w outlanderze zaglądałem to masakra i podejrzewam koszta duuuże, zresztą nic do zepsucia nie było widać. Ponowna adaptacja i korekta komputerowa wystarczyła

INT15 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer CY0 CX313 /2010
Wysłany: 05-09-2012, 17:56   

QaDo napisał/a:
nie byłbym taki przekonany czy Ci go wymienili

Wymienili, widziałem na własne oczy część pobieraną z magazynu oraz serwisanta uwijającego się przy samochodzie.

Błędy pojawiały sie nieregularnie, dwa razy co kwartał , potem pół roku spokoju, ale jak się 3 razy w tygodniu pojawiły to wizyta w serwisie na diagnozę i po tygodniu wymiana

michaello 
Forumowicz

Wysłany: 07-09-2012, 10:55   

Korzystajac z wolnego dnia wybralem się do serwisu ASO MItcar, powiedziałem serwisantowi w czym problem, a on mi na to ze "diagnostyka komputerowa" kosztuje 170 zł i jeśli w tej chwili komunikat się nie świeci na wyświetlaczu to i tak nie da się tego zdiagnozować. Więc ja się grzecznie pana pytam czy przypadkiem kody błędów nie są przechowywane w pamięci, a on na to, ze po każdym uruchomieniu silnika są kasowane i nie da się odczytać. Nie wiem, nie znam się na tym, ale wydaje się to mało prawdopodobne. 170 zł za podpiecie laptopa i 30 sekund pracy jest dla mnie ceną zaporową, więc podziękowałem panu za miłą obsługę szczególnie, ze kupilem u nich samochod, serwisowalem i ubezpieczalłem. Na moje szczęście komunikat jak na razie się nie pojawia, kiedy tylko ponownie da znać o sobie pojadę gdzieś do konkurencji.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 07-09-2012, 12:18   

michaello napisał/a:
wybralem się do serwisu ASO MItcar, powiedziałem serwisantowi w czym problem

A z ciekawości: z kim rozmawiałeś? Z mechanikiem, czy z którymś z panów za ladą? Tam jest taki jeden, młody, którego podejście do klienta jest, najoględniej mówiąc, niezadowalające :) Chciał mnie naciągnąć na chyba 500 zł za naprawę na gwarancji... Po rozmowie z kierownikiem serwisu nie zapłaciłem nic.

michaello 
Forumowicz

Wysłany: 07-09-2012, 12:24   

To byl "Pan za lada" być może nie miał choty na sobotni wysiłek i mnie tą ceną zwyczajnie spławił.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 07-09-2012, 14:02   

michaello, Polecam Pana Krzysztofa, nie polecam Pana Roberta... (podpowiedź: na stronie są zdjęcia) :)

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 16-09-2012, 10:51   

Witam
Blad ktory jest na wyswietlaczu pojawia sie gdy sa problemy ze stabilizacja ASC.
Powod: zazwyczaj uszkodzony modul polozenia kierownicy lub luzne zlacza we wtyczce kierownicy.
Po wymienie nalezy zaprogramowac kompem serwisowym jeszcze raz i wyzerowac zszystkie czujniki. Temat zniknie
Pozdrawiam

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

michaello 
Forumowicz

Wysłany: 18-05-2013, 12:47   

Odswiezam temat, przy okazji wymiany tarcz i klocków w ASO rozwiazano problem - diagnostyka, zerowanie czujnikow, kalibracja. (141 zl.)

Odpowiedz do tematu