Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CB radio
Autor Wiadomość
tytko 
Forumowicz

Auto: 2,0 did
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-09-2012, 21:19   CB radio

Mam zamiar kupić CB radio , nigdy jeszcze z niego nie korzystałem , i tu pytanie do Was . Jakie radio kupić , i gdzie zamontować antenę ? Bo wiem za na dach i na relingu się nie da

Muciek 
Mitsumaniak
Amnetyst Black

Auto: O2 FL
Wysłany: 28-09-2012, 22:41   

Podstawowe pytanie odnośnie montażu anteny, będzie ona na stałe czy okazyjnie w trasy?

Co do samego radia to jak powszechnie wiadomo 'President' jest teoretycznie numerem 1. na rynku, ale np. mój tata miał 3 CB Radia innej firmy i też były okej, wszystko zależy co kto potrzebuje i do czego.

tytko 
Forumowicz

Auto: 2,0 did
Wysłany: 28-09-2012, 22:48   

Antena raczej przymocowana na stałe ( za dużo roboty zeby ja odkręcać za każdym razem ) . A co do radia , chciał bym kupić juz coś z redukcją szumów

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 29-09-2012, 12:48   

tytko napisał/a:
Antena raczej przymocowana na stałe ( za dużo roboty zeby ja odkręcać za każdym razem ) . A co do radia , chciał bym kupić juz coś z redukcją szumów

Przyczep sobie na magnes do klapy i będzie Ok.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 29-09-2012, 13:46   Re: CB radio

tytko napisał/a:
Jakie radio kupić , i gdzie zamontować antenę ? Bo wiem za na dach i na relingu się nie da
Da się i na dach, i na reling. Radio - idź do sklepu specjalizującego się w CB i niech Ci doradzą w zależności od możliwości finansowych. Ostatnio szukałem anteny do Superba i pytałem też o radio - polecili jakiegoś no-name'a za 160zł stwierdzając, że w praktyce lepiej działa niż stojące na półce Presidenty w cenie x4. Niestety było o 1cm szersze, więc zostałem przy starym. Znają się trochę na CB, więc nie dyskutowałem. W Outku miejsca na radio masz do wyboru do koloru. I pod pokrętła klimy, i pod kierownicę, i z boku tunelu, a małe radio to nawet do schowka włożysz. Ja miałem pod fotelem kierowcy. Trochę mało wygodnie przy regulacji, ale jak masz dobre radio to do niego nie sięgasz. Ja mam od dobrych kilku lat Unidena 520XL - ostatnio znowu widziałem w sprzedaży, ale podobno znacznie gorsze. Antenę miałem SIrio Triflex. Montuje się zamiast zwykłej radiowej, nawet za bardzo nie odróżniała się od ori. Ponieważ wygląda jak zwykła antena, to po zamalowaniu napisu Sirio czarnym flamastrem nie przyciągała uwagi. Zasięg ok. 3.5 km, w mieście 1.5-2 był dla mnie zupełnie wystarczający, a po zamontowaniu wykręcałem bat tylko na myjni automatycznej. wygląda tak http://allegro.pl/cb-ante...2672799095.html Znacznie wygodniejsza niż wszystkie magnesówki, które niestety można niechcący zdjąć na autostradzie czy mocowane na stałe - gdzie mogą Ci odkręcić bat. Teraz mam z uchwytem krawędziowym na klapie i niestety muszę odkręcać bat znacznie częściej. W superbie mam ori navi i "płetwę" na dachu, to nie zamieniałem. W służbowej Octavii gdzie była zwykła antena jest oczywiście też Triflex.

Komandor 
Mitsumaniak

Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Wysłany: 29-09-2012, 16:20   

1. Polecam temat "CB w nowym Outku" w dziale "Outlander Ogólne" - znajdziesz tam chyba wszystko co potrzebujesz (np. dane o wzmacniaczu do anteny radiowej Triflexa)
2. Triflex posiada jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - nie wkurza "niebieskich" :)
3. Ostatnio pojawiły sie radyjka z panelem sterującym w gruszce (np. Lafayette Venus) co pozwala radio zamontować np. pod fotelem a gruszkę schować w podłokietniku. Razem z Triflexem cały zestaw jest (prawie) niewidzialny.

pozdro

13zbyszek13 
Forumowicz

Wysłany: 30-09-2012, 08:48   

Ja mam teraz PIRATA na neomagnesie i wierz mi rezon że na żadnej autostradzie go na pewno nie zdejmiesz.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-09-2012, 10:22   

13zbyszek13 napisał/a:
Ja mam teraz PIRATA na neomagnesie i wierz mi rezon że na żadnej autostradzie go na pewno nie zdejmiesz.
dobra, dobra.... Już spotkałem takiego pewnego siebie. W czerwcu jechaliśmy do Poznania jego Superbem i nieopatrznie poprosił abym to ja prowadził bo był zmęczony. 2m anteny i prędkość zrobiły swoje. Na szczęście po za jedną ryską nic się nie stało. W Poznaniu po wizycie u klienta od razu kupował mniejszą antenę z większym magnesem. Jakiego magnesu byś nie miał - to tylko kwestia prędkości, a wiatr potrafi trochę dołożyć km/h do prędkości samochodu. Nie muszę dodawać, że w Outku na porządny magnes jest trochę wąsko. Zresztą nie potrzeba autostrady - może wystarczyć przy przepisowych prędkościach dobry TIR z naprzeciwka.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 30-09-2012, 11:11   

A po co komu cb na autostradzie jadąc :wink: Outlanderem

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-09-2012, 11:32   

Chociażby po to aby zjechać przed zakorkowanym odcinkiem bo np. jakaś ciężarówka położyła się w poprzek. Równie często używam CB radia do słuchania o sytuacji na drodze - korki, objazdy jak do ostrzeżeń przed radarami. Kiedyś na A2 było ok. 5km totalnego lodu, mało widocznego nocą i też o nim mówili znacznie wcześniej w CB aby zwolnić na tym odcinku. Ci, którzy nie używali CB byli widoczni na poboczu ;) - jakieś 10szt. osobówek w rowach na 5 km to dobry wynik i ani jednego TIR'a.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 30-09-2012, 13:14   

To wszystko stare czasy za rok całkiem cb nie przyda się na autostradzie wysztarczy aktywny gps z powiadomieniami o korkach lub tel.z dobrą aplikacją ,widziałeś gdzieś cb za zachodią granicą ,?

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-09-2012, 13:38   

Ja autostrady nie będę miał jeszcze za kilka lat, a Ty tu o autostradach i aktywnych GPS'ach za rok ;) . Nawet dzisiaj 9-tka już jest zablokowana po wypadku. A poważnie - większość navi wbudowanych jest wciąż pasywna, jedynie przenośne lub "telefoniczne" z dostępem do internetu pobierają dane o ruchu. Taką funkcję ma już m.in. Automapa, ale jakoś wolę 8" czy obecnie 6" ekran niż 3" ekranik. Zachód z ich siecią autostrad jakoś nie jest miarodajnym odnośnikiem do porównań.

13zbyszek13 
Forumowicz

Wysłany: 02-10-2012, 17:45   

CB jest bardzo przydatne czy w trasie, czy w mieście .
Żadna dyskusja tego nie zmieni.

Odpowiedz do tematu