Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwna praca silnika Carisma 1.9 TD
Autor Wiadomość
robo_k
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2006, 12:19   Dziwna praca silnika Carisma 1.9 TD

Zauważylem ostatnio że jak odpalam rano zimny silnik to przez kilka sekund mam nierówne obroty silnika (tak jakby sie "dusił") ? Czego może to byc wina ?? jak silnik popracuje już chwilke to potm nie ma tego problemu ?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-08-2006, 12:38   

A co mówi serwis?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2006, 13:29   

a masz problemy z rozruchem? zmieniales ostatnio paliwo tzn. stacje lub kraj pochodzenia? jak swiece? itd. itd.

robo_k
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2006, 17:03   

ja dopiero sprowadzilem sobie to autko z holandi. Nie mam zadnych problemow z rozruchem tylko czasami jak odpale pierwszy raz z rana to mam taka dziwna prace silnika przez 2 - 3 sekundy. Pozniej wszystko jest ok. Nie byłem jeszcze w serwisie bo nie wiem czy warto. Być może to wina tylko świec bo jeszcze ich nie wymieniałem ??

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2006, 23:38   

Ja mam to samo ale zauwazylem ze jak podpompuje recznie pompke paliwa to jest ok. Sprobuj tez tak zrobic. pompka jest miedzy obudowa filtra powietrza a bezpiecznikami. kiedys auto stalo u mechanika jak rozrzad zmienialem i bylo w gorze.Stalo tak dwa dni i juz nie odpalil bo paliwo odplynelo. A mechanik glowil sie czemu nie chce odpalic. Teraz musze to naprawic.

loidd 
Mitsumaniak
KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Wysłany: 02-08-2006, 18:02   

robo_k
Czy to są jedyne objawy? Napisz wiecej.
Czy silnik pracuje nierówno również na wyższych obrotach i czy kopci na niebiesko po dodaniu gazu?
A może zwyczajnie na święcie nie załącza sie ssanie? Przy pompie wtryskowej, patrzac od góry jest linka która powinna być naciągnięta w momencie gdy uruchamiasz zimny silnik bądź gdy włączona jest klima. Jeżeli jest luźna to masz odpowiedz.

robo_k
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2006, 14:40   

Nic mi się nie dymi, a silnik pracuje równo. Dziś nawet dobrze odpalił. Jak włącze klime to faktycznie ssanie sie załącza na zimnym silniku jeszcze nie sprawdzałem. A może to być wina świec żarowych (jeszcze ich nie wymieniłem po kupnie samochodu) ??

loidd 
Mitsumaniak
KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Wysłany: 03-08-2006, 19:24   

Możliwe, sprawdż je na wszelki wypadek. Jesli masz klucz do świec i prostownik, to nic nie kosztuje.

robo_k
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2006, 19:40   

Ok moge je sprawdzić ale czego mam szukać przecież gdyby któraś ze świec wogóle żle działała to opisane problemy występowałyby ciągle, a nie jedynie przy zimnym silniku. Nie wiem może się mylę niestety do tej pory zawsze miałem benzynę :( Diesel to dla mnie "nowość".

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 03-08-2006, 21:11   

diesel grzeje świece tylko na początku - używane są one do odpalania silnika; potem przestają działać - dlatego diesel może na zestawie świec przejechać nawet 200 tkm a benzyna tylko 40-100 tkm; stąd podejrzenie o niedogrzanie świec

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2006, 22:02   

loidd, A probowales swiece wymieniac w carismie? Jezeli tak to wiesz jaki tam jest przeje..ny dostep. A jezeli nie wymieniales to sprobuj :)

robo_k
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2006, 00:32   

Cytat:
diesel grzeje świece tylko na początku - używane są one do odpalania silnika; potem przestają działać - dlatego diesel może na zestawie świec przejechać nawet 200 tkm a benzyna tylko 40-100 tkm; stąd podejrzenie o niedogrzanie świec

To w takim razie z ciekawości jaki czas działają te świece, tylko do monentu odpalenia silnika ?? U mnie problem nierównych obrotów trwa około 2 min po odpaleniu, potem wszystko jest ok (mówimy o sytuacji kiedy silnik jest zimny). przy ciepłym silniku nie ma już tego problemu.
Dodam iż nie mam żadnego problemu z odpalaniem.

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2006, 09:56   problem z silnikiem czy cheć pogadania

Widzę kolego że lubisz z nami konwersować, może w końcu sprawdzisz coś co koledzy Ci sugerują- zacznij od świec żarowych, jak sprawdzisz to się odezwij
PS Długość grzania świec żarowych zależy od temp czynnika chłodniczego, max około 10-14 sekund, jeśli czujnik temp masz zwalony przechodzi w stan awaryjny i grzeje zawsze przy odpalaniu tak samo długo ( jak temp -30 st ). Po odpaleniu silnika następuje dogrzewanie i świece jeszcze grzeją( przynajmniej powinny) - zawsze -niezależnie od temp- około 10 sekund.
Acha w Carismie istnieje możliwość regulacji czasu grzania świec- lecz proszę nie pytaj mnie jak się to robi.

robo_k
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2006, 15:37   

Cytat:
A może zwyczajnie na święcie nie załącza sie ssanie? Przy pompie wtryskowej, patrzac od góry jest linka która powinna być naciągnięta w momencie gdy uruchamiasz zimny silnik bądź gdy włączona jest klima. Jeżeli jest luźna to masz odpowiedz.

Faktycznie jak odpalam zimny silnik to linka nie jest naciągnieta. Ssanie załącza sie tylko gdy włącze klime.

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2006, 16:46   ssanie?

To zwyczajne podbicie obrotów i przy wysokiej temp na ,,polu" nie działa- sprawdź wkońcu te świece i nie rób problemów z drobnej usterki.

Odpowiedz do tematu