Temperatura silnika DID |
Autor |
Wiadomość |
meinteil07
Forumowicz
Auto: Honda Accord VI 1.8 2002
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-03-2012, 16:46 Temperatura silnika DID
|
|
|
Witam wszystkich.
Mam do Was pytanie odnoście temp. silnika. Zdaje mi się że wskazówka powinna stać pionowo ale może jestem w błędzie Nie wiem kiedy dokładnie to się stało ale temperatura silnika utrzymuje się na takim poziomie jak widać na zdjęciu.
FOTO
Nawet po przejechaniu 100km wskazówka się nie podnosi.
Myślicie że można tak jeździć czy warto odwiedzić mechanika? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-03-2012, 17:02
|
|
|
Trzeba wymienić termostat, dla pewności jak wskazówka trochę się podniesie, sprawdź, czy chłodnica robi się ciepła. Jeśli będzie ciepła, to termostat na pewno do wymiany. Wymienić warto, bo w takiej sytuacji silnik jest niedogrzany i auto może więcej palić. |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 426 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 28-03-2012, 19:06
|
|
|
Z tego co wiem to wskazówka nie będzie stała równo na środku.Gdzieś był temat o tym.U mnie też nie stoi na 12.U mnie np. do "środka" brakują 2 kreseczki.Po wymianie termostatu bez zmian.
A jak się silnik już nagrzeje i dasz na ciepłe powietrze o wskazówka nie opada?U mnie był taki objaw i okazało sie że termostat do wymiany. |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 28-03-2012, 19:47
|
|
|
u mnie wskazówka w tym samym miejscu jak na foto jest. |
|
|
|
 |
meinteil07
Forumowicz
|
Wysłany: 28-03-2012, 22:15
|
|
|
Centosz napisał/a: | Z tego co wiem to wskazówka nie będzie stała równo na środku.Gdzieś był temat o tym.U mnie też nie stoi na 12.U mnie np. do "środka" brakują 2 kreseczki.Po wymianie termostatu bez zmian.
A jak się silnik już nagrzeje i dasz na ciepłe powietrze o wskazówka nie opada?U mnie był taki objaw i okazało sie że termostat do wymiany. |
Właśnie raz miałem wrażenie że po włączeniu ciepłego nawiewu wskazówka trochę opadła.
Jesli chodzi o spalanie to jest ok, ale jednak podejmę się wymiany termostatu |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-03-2012, 22:57
|
|
|
Jak już pisałem, sprawdź jeszcze, czy chłodnica też się rozgrzewa, normalnie nie powinna do momentu kiedy silnik osiągnie około 90 stopni. Wtedy właśnie powinien otworzyć się termostat i puścić płyn na chłodnicę. |
|
|
|
 |
502marian
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 28-03-2012, 23:02
|
|
|
Ja mam DiD od czterech lat i nigdy nie miałem problemów z temperaturą silnika.
Zawsze jest na środku po przejechaniu kilku kilometrów. Nawet w zimę, ale potrzebuje troche wiecej czasu.
Miałem ten sam problem z vectrą c Fl, 1.9 8V. Wymiana termostatu niewiele dała
i silnik dalej się nie dogrzewa. Mechanik w ASO stwierdził, że "tak czasem bywa"
i lepiej zostawić to w spokoju. |
|
|
|
 |
meinteil07
Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2012, 11:39
|
|
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi Termostat już w drodze. |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-03-2012, 13:14
|
|
|
Mam podobnie praktycznie od 2 lat. W lato jak jest ciepło, wszystko wraca do normy i po przejechaniu kilku km wskazówka stoi w pionie. W zimę na trasie zazwyczaj opada jeszcze niżej niż jest u Ciebie na zdjęciu, po mieście jest mniej więcej to samo. Spalanie w żadnym wypadku nie wskazuje na to, aby coś było nie tak, więc chyba ten typ po prostu czasem tak ma |
|
|
|
 |
meinteil07
Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2012, 13:43
|
|
|
Yuppy napisał/a: | Mam podobnie praktycznie od 2 lat. W lato jak jest ciepło, wszystko wraca do normy i po przejechaniu kilku km wskazówka stoi w pionie. W zimę na trasie zazwyczaj opada jeszcze niżej niż jest u Ciebie na zdjęciu, po mieście jest mniej więcej to samo. Spalanie w żadnym wypadku nie wskazuje na to, aby coś było nie tak, więc chyba ten typ po prostu czasem tak ma |
Zobaczymy jak będzie po wymianie, nie jest to duża inwestycja więc można spróbować
Jeżeli nic nie pomoże to po prostu przymknę na to oko |
|
|
|
 |
benq
Mitsumaniak
Auto: O1 2.0 benzin 136 KM 2003r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 103 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 05-04-2012, 10:35
|
|
|
meinteil07, jak wymienisz to daj znać czy coś się poprawiło bo u mnie sytuacja wygląda podobnie jak u ciebie. No może strzałka jest ciut wyżej. |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 05-04-2012, 10:41
|
|
|
Najprostszy sposób na sprawdzenie termostatu:
Temperatura rośnie wtedy, kiedy auto stoi lub jeździ po mieście. Poza miastem - spada.
Poza tym przy uszkodzonym termostacie temperatura może "skakać". Jesli termostat jest sprawny, to zawsze utrzymuje się na tym samym poziomie.
W tym konkretnym przypadku uważam, że temperatura jest w porządku.
W moim aucie jest podobnie. Nigdy temperatura nie dochodzi do połowy wskaźnika (oprócz sytuacji, kiedy przez wadliwą pompę wodną zabrakło mi płynu chłodzącego ). |
|
|
|
 |
|