Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:01
[I 2.0] Tuleje tylnego wachacza
Autor Wiadomość
narciarz 
Nowy Forumowicz

Auto: o1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-05-2012, 19:27   [I 2.0] Tuleje tylnego wachacza

Witam, jestem nowy na tym forum. Potrzebuję zamiennika tuleji tylnego górnego wachacza do mojego outlandera, bo nigdzie nie mogę dostać dedykowanej części. Nie bardzo widzę tez wymianę wachaczy za 800 zł komplet najtańszy. Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc?

mrno 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi outlander
Wysłany: 26-05-2012, 21:04   

Witam, zajrzy dla przykładu na stronę "iParts" tam są tuleje, które ciebie interesują

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 27-05-2012, 02:43   

800zł to trochę przesada, ja za 720zł płaciłem za ORYGINAŁY (2 sztuki) Mitsubishi płaciłem w Mitsustyle.
Nie wiem którą tuleję dokładnie szukasz, ale jeśli tę o której myśle to może być problem z dobraniem zamiennika. To są tuleje pływające i nie tak łatwo je produkować jak zwykłe zalewane z gumy.

Krzysiek74 
Nowy Forumowicz
Krzysiek

Auto: Mitsubishi Outlander I 2003r
Wysłany: 24-06-2012, 09:55   re

elektryk napisał/a:
800zł to trochę przesada, ja za 720zł płaciłem za ORYGINAŁY (2 sztuki) Mitsubishi płaciłem w Mitsustyle.
Nie wiem którą tuleję dokładnie szukasz, ale jeśli tę o której myśle to może być problem z dobraniem zamiennika. To są tuleje pływające i nie tak łatwo je produkować jak zwykłe zalewane z gumy.

Witam,
jestem nowy na forum ale widzę że poruszacie bardzo aktualny dla mnie problem - muszę wymienić też tuleje pływające tylnego wahacza bo skrzypi jak karawan ;-) Nie wiem tylko ile ich jest i czy nie ma zamienników bo w Mitsustyle są za 130pln sztuka a mechanik mówił coś o tym że potrzebne są aż cztery (???!) ... to już może lepiej kupić cały wahacz?
pozdrawiam,
Krzysiek

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 24-06-2012, 18:36   Re: re

Krzysiek74 napisał/a:
jestem nowy na forum ale widzę że poruszacie bardzo aktualny dla mnie problem - muszę wymienić też tuleje pływające tylnego wahacza bo skrzypi jak karawan ;-) Nie wiem tylko ile ich jest i czy nie ma zamienników bo w Mitsustyle są za 130pln sztuka a mechanik mówił coś o tym że potrzebne są aż cztery (???!) ... to już może lepiej kupić cały wahacz?
Z tyłu z każdej strony są 4 wahacze i w 3 znajdują się po jednej tulei wahliwej i po jednej tulei "zwykłej". Z tego co pamiętam to za utrzymanie "pionowe" tylnego koła odpowiadają wahacze górne, a za "skrzypienie" wahacz dolny (przynajmniej tak było u mnie). Zmień mechanika jeśli ten karze kupować tuleje w ciemno.

Krzysiek74 
Nowy Forumowicz
Krzysiek

Wysłany: 25-06-2012, 07:51   Re: re

elektryk napisał/a:
Krzysiek74 napisał/a:
Z tyłu z każdej strony są 4 wahacze i w 3 znajdują się po jednej tulei wahliwej i po jednej tulei "zwykłej". Z tego co pamiętam to za utrzymanie "pionowe" tylnego koła odpowiadają wahacze górne, a za "skrzypienie" wahacz dolny (przynajmniej tak było u mnie). Zmień mechanika jeśli ten karze kupować tuleje w ciemno.

Dziękuję za odpowiedź...
trochę mnie zmartwiłeś szczerze mówiąc -:-) nie spodziewałem się aż takich kosztów jak mechanik powiedział mi po ostatniej naprawie że mam dwie pary tulei pływających do wymiany ale mi się wierzyć nie chciało i zamówiłem jedną ( nie ukrywam że najbardziej przyhamowała mnie cena - aż 130pln za sztukę w mitsustyle!!! to przy trzech parach daje 130x 6 = 780 za same tuleje nie licząc robocizny... Może znacie jakieś tańsze zamienniki które by pasowały? (jedna para już jedzie ;-)
pozdrawiam,
Krzysiek

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 25-06-2012, 13:48   Re: re

Krzysiek74 napisał/a:
wymiany ale mi się wierzyć nie chciało i zamówiłem jedną ( nie ukrywam że najbardziej przyhamowała mnie cena - aż 130pln za sztukę w mitsustyle!!! to przy trzech parach daje 130x 6 = 780 za same tuleje nie licząc robocizny
Weź pod uwagę że te tule po 130zł to w Twoim samochodzie występują tylko 2 sztuki !!!. Pozostałe tuleje mają inne symbole, a z tego co pamiętam do górnych wahaczy wogóle nie ma tulei tylko trzeba kupić gałe wahacze. Mitsustyle ma dobre ceny, w ASO będzie drożej.

Z własnego doświadczenia wiem że tylne zawieszenie w O1 to skarbonka. Na allegro można kupić zestawu zamienników do wszystkich tylnych wahaczy, ale nikt jeszcze nie opisał jak to się sprawuje.

Krzysiek74 
Nowy Forumowicz
Krzysiek

Wysłany: 25-06-2012, 20:21   Re: re

elektryk napisał/a:
Krzysiek74 napisał/a:
wymiany ale mi się wierzyć nie chciało i zamówiłem jedną ( nie ukrywam że najbardziej przyhamowała mnie cena - aż 130pln za sztukę w mitsustyle!!! to przy trzech parach daje 130x 6 = 780 za same tuleje nie licząc robocizny
Weź pod uwagę że te tule po 130zł to w Twoim samochodzie występują tylko 2 sztuki !!!. Pozostałe tuleje mają inne symbole, a z tego co pamiętam do górnych wahaczy wogóle nie ma tulei tylko trzeba kupić gałe wahacze. Mitsustyle ma dobre ceny, w ASO będzie drożej.

Z własnego doświadczenia wiem że tylne zawieszenie w O1 to skarbonka. Na allegro można kupić zestawu zamienników do wszystkich tylnych wahaczy, ale nikt jeszcze nie opisał jak to się sprawuje.

Ano niestety skarbonka :-)
Jesteś pewien że tych tulei nie da się wymienić? bo dziś zamówiłem 4 sztuki po tym jak mój mechanik się zarzekał ze będą pasować...
Pozdrawiam,
Krzysiek
P.S. masz może jakieś linki do tych zamienników?

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 26-06-2012, 10:30   Re: re

Krzysiek74 napisał/a:
Jesteś pewien że tych tulei nie da się wymienić? bo dziś zamówiłem 4 sztuki po tym jak mój mechanik się zarzekał ze będą pasować...
Na pewno są różne w tym sensie że zewnętrzne są wahliwe a od strony wewnętrznej sztywne. Może i da się je zamontować, ale z jakieś przyczyny obie tuleje są inne, możliwe że ma to wpływ na działanie zawieszenia. Jakbym był producentem to bym zrobił różne rozmiary coby nikomu nie przyszło do głowy je zamieniać. Poza tym wahliwe są zasadniczo droższe, mają w środku jakby kulę osadzoną na jakieś (chyba teflonowej) wkładce, a sztywne składają z dwóch kawałków metalu wypełnionych gumą.
Zobacz tutaj http://mitsubishi.epcdata...sion/rear-susp/
Zakładam że mówimy o elementach 41339B i 41339C (to nie są numery katalogowe części, numery katalogowe są zależne od dokładnego modelu, jak klikniesz to numery katalogowe pojawiają się wyżej). Element 41339B to tuleja wahliwa i na allegro były po 120 zł w mitsustyle.

No i jeszcze taka uwaga, tuleje wahliwe (zwane pływającymi) nawet jak są sprawne to są ruchome i niektórzy naprawiacze diagnozują takie tuleje jako uszkodzone. Trzeba patrzeć czy jest luz wewnątrz tulei a nie czy da się ruszać wahaczem względem tulei.

No i jeszcze jedna uwaga, u mnie wymieniałem już tuleje zewnętrzne dolnego wahacza chyba już 2 razy, a tuleje wewnętrzne nadal wydają się sprawne, więc może u Ciebie też wystarczy wymienić te zewnętrzne, te które akurat kupiłeś.

Zestaw masz np tutaj http://allegro.pl/lancer-...2403766098.html

qbas62 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2,4
Wysłany: 26-06-2012, 14:01   wahacz górny

Witam, mnie dzisiaj mechanik wymienił tuleję w tzw bananie (górny poprzeczny wahacz), tę od strony koła, podobno winna być pływająca ( ja nie mam pojęcia), zapytałem się go o to na co stwierdził, że nie ma to znaczenia bo w innych rocznikach tuleje są stałe, tak dla wszystki dopasował tuleje od Lancera, jak by ktoś chciał to mogę podac symbol katalogowy (tylko dwie dyszki). pozdrawiam

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 26-06-2012, 14:07   

Nie mam katalogu części pod ręką, ale w Lancerze też chyba powinny być pływające. Osobiście ja bym spróbował te sztywne, cena brzmi bardzo atrakcyjnie. Napisz jak się sprawdza zawieszenie po wymianie i ile tulei wymieniłeś.

qbas62 
Forumowicz

Wysłany: 26-06-2012, 15:18   banan

Witam. Wymieniałem tylko jedną od strony koła. Średnica zewnętrzna i średnica sworznia identyczne jak oryginale, jedyną różnicą jest długość, tj o 4 mm tuleja jest krótsza. Z mechanikiem daliśmy po podkładce z każdej strony sworznia, każda z podkładek akurat miała po 2 mm. A jak się sprawuje, na razie nie wiem, przejechałem z warsztatu do chałupy i tyle ( 300m). Ja coś jeszcze to pytaj. pozdrawiam, aaaa z tego co nie w sklepie mówili to w tych wahaczach-zamiennikach są już tuleje sztywne i mają inny rozmiar, facet wcześniej wcisnął mnie tuleję do zamiennika, buc

Krzysiek74 
Nowy Forumowicz
Krzysiek

Wysłany: 26-06-2012, 16:26   Re: banan

qbas62 napisał/a:
Witam. Wymieniałem tylko jedną od strony koła. Średnica zewnętrzna i średnica sworznia identyczne jak oryginale, jedyną różnicą jest długość, tj o 4 mm tuleja jest krótsza. Z mechanikiem daliśmy po podkładce z każdej strony sworznia, każda z podkładek akurat miała po 2 mm. A jak się sprawuje, na razie nie wiem, przejechałem z warsztatu do chałupy i tyle ( 300m). Ja coś jeszcze to pytaj. pozdrawiam, aaaa z tego co nie w sklepie mówili to w tych wahaczach-zamiennikach są już tuleje sztywne i mają inny rozmiar, facet wcześniej wcisnął mnie tuleję do zamiennika, buc

Mógłbyś podać numer katalogowy? byłbym bardzo wdzieczny - odstawiłem właśnie mojego miśka do mechaniora ale myśle ze bez numeru nie da rady ;-)
pozdrawiam,
Krzysiek

qbas62 
Forumowicz

Wysłany: 26-06-2012, 16:56   banan

Podaje nr katalogowy opisywanej wyżej tulei J5500B, tylko jeżeli masz już wstawiony zamiennik to może nie pasować. W/w tuleja jedynie do oryginalnych wahaczy (tak bynajmniej powiedzieli w sklepie)

Krzysiek74 
Nowy Forumowicz
Krzysiek

Wysłany: 26-06-2012, 20:21   Re: banan

qbas62 napisał/a:
Podaje nr katalogowy opisywanej wyżej tulei J5500B, tylko jeżeli masz już wstawiony zamiennik to może nie pasować. W/w tuleja jedynie do oryginalnych wahaczy (tak bynajmniej powiedzieli w sklepie)

Wielkie dzięki, jutro przekażę mechanikowi i dam znać jak poszło ;-)
pozdrawiam,
Krzysiek

Odpowiedz do tematu