Galant 98' |
Autor |
Wiadomość |
Łaciaty
Forumowicz

Auto: Galant 98' 2.0 benzyna
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-03-2012, 11:32 Galant 98'
|
|
|
Witam wszystkich fanów japońców
Po kilku latach użytkowania Hondy, stałem sie właścicielem czerwonego Galanta z 98 roku. Co tu dużo mówic...od 1 chwili zakochalem sie w nim, ma w sobie to coś Auto zostalo sprowadzone z niemiec i na chwile obecną ma nie całe 129 tys. przebiegu. Silnik to 2l jednostka. Zdziwiłem sie, bo ciągnie naprawde ładnie jak na ta mase samochodu, a dodam ze jezdziłem podobnym kolegi i troszke zmulony był. Wiec jestem w stanie uwieżyc w ten przebieg (udokumentowany niemieckimi przeglądami serwisowymi). Tak wiec jestem bardzo zadowolony mimo ze jest pare standarodowych wymian w nim. Mianowicie:
- Wymiana tarcz hamulcowych z przodu(pedał hamulca drga i bije w stope)
- Lewy dolny przedni wahacz, a właściwie tuleja konczy sie. (Ale ponoc mozna to wymienic tylko w całości z wahaczem )
Samochod został utwardzony bo jak na ten model to dosc sztywno sie prowadzi, ale to akurat na +
Piekne 17'' i ładnie spasowany, delikatny spoiler z tyłu.
Co do samochodu mam delikatne plany modernizacyjne które powoli wcielam w życie.
Na 1 ogien zająłem sie okleiną drewno podobną we wnętrzu (dla mnie troche 'dziadkowe' ). Zastapiłem to specjalną folią karbonowa, efekt jest naprawde przyjemny dla oka i dotyku
Wnetrze udało sie zdemontować bez jakiś skomplikowanych problemów...aczkolwiek z zamontowaniem ich na miejsce juz tak...
Potrzebuje Waszej pomocy bo za cholere nie moge spasować bocznych paneli nawiewu (przy drzwiach). Konsola srodkowa weszła bezproblemu, natomiast te boczne nawiewy doprowadzaja mnie do szału bo wyciągniecie ich przebiegło gładko.
Folia nieznacznie zciaśniła szpary miedzy panelem a deską rozdzielczą ale problem tkwi gdzieś głebiej.
Znacie może jakieś patenty czy sposoby na włożenie tego? Nie chce połamać niczego, a juz nawet na sile nie widzie - odstaje wewnetrzna krawedz panelu.
PS. Foty wrzuce jak tylko pogoda sie poprawi i znajde chwilke
Pozdrawiam.
 |
Ostatnio zmieniony przez Łaciaty 05-03-2012, 08:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 03-03-2012, 12:39
|
|
|
Łaciaty napisał/a: | Ale ponoc mozna to wymienic tylko w całości z wahaczem | Nie. Można wymienić same tuleje. |
|
|
|
 |
eggforever
Forumowicz EFE

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 GLS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 197 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 03-03-2012, 13:41 Re: Galant 98'
|
|
|
Łaciaty napisał/a: |
- Lewy dolny przedni wahacz, a właściwie tuleja konczy sie. (Ale ponoc mozna to wymienic tylko w całości z wahaczem )
|
Sprawdź czy to na pewno tarcze. U mnie zapiekły się cylinderki i efekt był podobny. Czyszczenie ich pomogło na rok ale problem powrócił. Mam już na nich małe wżery i szukam jakiś używek.
Tuleja do banana firmy NOK - z tego co wiem na pierwszy montaż na alle kosztuje 50PLN. |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 03-03-2012, 17:21
|
|
|
poka foty, co tam ze brudny, Galant jest ładny nawet brudny
Na kratki był patent, nie pamiętam bo wyciągałem lewa już jakiś czas temu, a rozchodziło się o takie niby kolanko od nawiewu - z tego co pamiętam to wyłażą bez, a trzeba je oddzielnie wyciągać i wkładać razem. Albo odwrotnie |
|
|
|
 |
kubasiw
Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
|
Wysłany: 03-03-2012, 17:34 Re: Galant 98'
|
|
|
Łaciaty napisał/a: |
|
Jak pulsuje pedał a na kierownicy spokój to raczej trzeba się skupić na tylnym zestawie. Przynajmniej tak było u mnie i po zmianie tylnych tarcz od półtora roku i ~10000 km spokój i przyjemna jazda.
A w ogóle to pochwal się fotkami gala |
|
|
|
 |
Łaciaty
Forumowicz

|
Wysłany: 03-03-2012, 18:02 Re: Galant 98'
|
|
|
kubasiw napisał/a: |
Jak pulsuje pedał a na kierownicy spokój to raczej trzeba się skupić na tylnym zestawie. Przynajmniej tak było u mnie i po zmianie tylnych tarcz od półtora roku i ~10000 km spokój i przyjemna jazda.
A w ogóle to pochwal się fotkami gala |
Na kierownicy tez jest wyczuwalne, wiec sadze ze to przod. Pan z przegladu tez tak stwierdził.
Foty mysle ze jutro wrzuce
Psikus Sprobuje jakiegokolwiek sposobu i rady bo nie przeżyje zle spasowanych elementów Sprobuje wyciagnac je i jakoś powalczyć z tym kolankiem, bo brakuje dosłownie 1,5 cm zeby ładnie siadło |
|
|
|
 |
Łaciaty
Forumowicz

|
Wysłany: 05-03-2012, 08:54
|
|
|
Mały Edit ze zdjęciami Miśka
Uporałem się z tymi nawiewami Okazało się ze gość który mi to robił zamienił stronami te dysze nawiewu z zamykaniem dopływu powietrza , jak poprawiłem, weszły glaaadziutko. |
|
|
|
 |
Łaciaty
Forumowicz

|
Wysłany: 05-03-2012, 17:55
|
|
|
Dzisiaj wskoczyła półeczka na miejsce schowka na kasety. Radia na kasety dziś już raczej nikt nie używa wiec i schowek zbędny.
Tak wygląda całość
 |
|
|
|
 |
Łaciaty
Forumowicz

|
Wysłany: 07-03-2012, 09:59
|
|
|
Wczoraj zostały wymienione tarcze z przodu razem z klockami na zestaw TRW. Do wymiany poszly tez wszystkie przewody hamulcowe na nowe miedziane i przy okazji filtr paliwa przy baku. Drganie hamulców jakby ustało, ale nie mialem jeszcze mozliwosci przetestowania tego w trasia. Puki co czeka mnie 500 km docierania klocków i tarcz. |
|
|
|
 |
Łaciaty
Forumowicz

|
Wysłany: 07-03-2012, 14:43
|
|
|
Czy ktoś ma wiedze na temat, do czego służa te dwie zaślepione kostki w panelu do regulacji świateł ? Do czego pociągnieta jest ta instalacja ? |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Pomógł: 58 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 5141 Skąd: Nowy Sącz/Winterthur
|
Wysłany: 07-03-2012, 15:29
|
|
|
TCL i elektryczne składanie lusterek |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 08-03-2012, 06:54
|
|
|
Cytat: | TCL mam podpięty, ale nadal zostaje mi 1 wolna wtyczka (chyba), ciekawe od czego |
zostaje tylko to:
tomek84 napisał/a: | w VR4 - włącznik podgrzewania przedniej szyby
|
bo nie tylko w VRach to było..;-)chyba |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
Łaciaty
Forumowicz

|
Wysłany: 09-03-2012, 11:59
|
|
|
Wczoraj troche grzebałem przy autku i zauważyłem że nie świeci podświetlenie przycisku przeciwmgłowych z tylu i przycisku awaryjnych. Rozebrałem oba przełączniki i znalazłem tam wyjątkowo malutkie żaróweczki. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś orientuje sie gdzie można coś takiego dostać ? Jakiś sklep? Alle? Czy musze kupić cały przełącznik? |
|
|
|
 |
|