|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Brak reakcji na zapłon,nie kręci |
Autor |
Wiadomość |
Bartula7
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-12-2016, 08:55 [Cari 1.6] Brak reakcji na zapłon,nie kręci
|
|
|
Witam
W moim aucie pojawił się następujący problem. Wczoraj wieczorem, po dojechaniu do domu z pracy, zostawiłem auto na 3h pod blokiem. Kiedy po tym czasie chciałem odpalić auto, nic się nie dzieje tzn. palą się kontrolki, licznik, cała elektronika działa(światła, nawiew) ale po przekręceniu kluczyka słychać tylko krótkie buczenie, nie ma żadnego dźwięku kręcenia, nic.
Dla ułatwienia sprawy, wstawiam link do filmiku żeby było dokładnie widać i słychać co się dzieje. Dodam że nie jest to raczej kwestia rozładowanego akumulatora, oczko jest zielone(jak ja z mechaniki samochodowej).
Serdecnie proszę o pomoc !
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Mitsubishi Carisma 1.6 98 73 KW |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-12-2016, 08:58
|
|
|
Zawieszony rozrusznik, dobierz sie do rozrusznika, jezeli jest na nim sygnał z aku oraz po stacyjce, to musisz go zdemontowac i zregenerowac |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-12-2016, 09:06
|
|
|
Przygasają kontrolki więc elektrowłącznik działa więc raczej zużyte lub zawieszone szczotki ale raczej zużyte. Jakiś czas temu miałem to samo, wymieniłem szczotki i od razu tulejki i rozrusznik działa jak należy, części kosztowały chyba z 20zł. |
|
|
|
 |
xCrashx
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16V '96
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Gru 2014 Posty: 90 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 20-12-2016, 18:57
|
|
|
Tak jak koledzy wyżej piszą, winny jest zawieszony rozrusznik. Weź jakiś klucz do kół, pręt cokolwiek i pomiędzy rurami kolektora dolotowego stuknij go kilka razy, powinno pomóc Mi na przestrzeni jakiś 3 lat zdarzyło się to ze 2 razy, wystarczyło stuknąć i jak narazie działa bez zarzutu (ostatni zawias miał miejsce z rok temu). Jak się popsuje na dobre to wtedy się zacznę martwić, bo wymiana jego nie jest prosta. Dostęp do niego jest dość trudny, obawiam się, że trzeba demontować dolot i rwać go od góry. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-12-2016, 19:54
|
|
|
Nie trzeba demontować dolotu ale lepiej mieć do dyspozycji kanał i pomocnika który od góry przytrzyma rozrusznik przy wykręcaniu śrub aby szybciej to poszło. |
|
|
|
 |
|
|