Gdzie macie zainstalowane radio CB? |
Autor |
Wiadomość |
Drapichrust
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-04-2012, 08:33 Gdzie macie zainstalowane radio CB?
|
|
|
Witam,
Niedawno zakupiłem radio CB oraz antenę firmy Yosan. Zastanawiam się gdzie umieścić radio. W schowku na dole było by idealnie, lecz wtedy szufladka od wtyczki 12V się nie otworzy ponieważ ma za mało miejsca. Drugim pomysłem była kieszeń wyżej ta zamykana klapką. Żeby radyjko weszło trzeba usunąć tę gumę, ale trochę wystaje i przeszkadza przy zmianie biegów. Można było by wyciągnąć wnękę tylko nie bardzo wiem jak się zabrać a i czasu przed świętami brak.
Pytanie powstaje jak wy macie zainstalowane CB i gdzie jest najlepiej, tak aby było pod ręką i nie przeszkadzało? |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-04-2012, 13:36
|
|
|
Ja mam w tej wnęce bezpośrednio pod radiem. Można ją zamknąć, wtedy CB jest całkowicie niewidoczne. Tylnej ścianki trzeba było się pozbyć, ale guma od dołu została.
Tak zamontowane radio w niczym nie przeszkadza w trakcie jazdy. |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Posty: 192 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 04-04-2012, 14:55
|
|
|
Najlepiej jest w tym schowku pod radiem go umieścić ale to musi być malutkie radyjko. Niektóre radia mieszczą się nawet pod podłokietnikiem. Z racji tego, że ja posiadam większe radio i nie posiadam podłokietnika bo go nie lubię - nie jest dla mnie wygodny w miejsca montażowe podłokietnika przykręciłem uchwyt radia CB. A oto fotki jak to wygląda:
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 04-04-2012, 15:37
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi.
Raczej odpowiada mi opcja umieszczenia pod radiem. CB mam małe ale trzeba będzie zrobić tak jak pisze Yuppy. W związku z tym mam do Ciebie pytanie. Ja wyciągnąłeś tę półkę aby wyciąć tylną ściankę?
I jeszcze jedno, chciałbym podpiąć bezpośrednio pod aku radio. Wytłumaczcie mi którędy puścić przewód lub czy można było by się przypiąć do kabli od wtyczki na zapalniczkę? |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Posty: 192 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 04-04-2012, 19:13
|
|
|
Drapichrust napisał/a: | Dzięki za podpowiedzi.
Raczej odpowiada mi opcja umieszczenia pod radiem. CB mam małe ale trzeba będzie zrobić tak jak pisze Yuppy. W związku z tym mam do Ciebie pytanie. Ja wyciągnąłeś tę półkę aby wyciąć tylną ściankę?
I jeszcze jedno, chciałbym podpiąć bezpośrednio pod aku radio. Wytłumaczcie mi którędy puścić przewód lub czy można było by się przypiąć do kabli od wtyczki na zapalniczkę? |
Żeby wyjąć ten zamykany schowek pod radiem musisz zdemontować całą środkową konsolę. Jest pełno na forum o jej demontażu łącznie ze zdjęciami: wpisz w "Szukaj" jak zdejmiesz konsolę to ta skrytka trzyma się na 4 śrubkach - po prostu je odkręcasz od środka i schowek Ci wychodzi.
Nie widzę sensu podłączać pod kable zapalniczki skoro mniejsze zakłócenia masz na AKU. Ale odpowiadając na Twoje pytanie - tak można podłączyć. Jak chcesz puścić do AKU to może sprawdź najpierw czy nie jest lepiej przez kabel zasilający z radia. A jak nie da efektu to puść w wiązce tej co dochodzi do radia - nawet na opaskach go przyczepisz. |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-04-2012, 13:54
|
|
|
Dokładnie, trzeba zdemontować całą środkową konsolę. Szczegółów niestety nie podam bo nie ja przy tym grzebałem. Radio mam podłączone pod zapalniczkę i zakłóceń z samochodu nie zbieram praktycznie żadnych. Zakłócenia pojawiają się jedynie wtedy, gdy nawiewy puszcze na maksymalne obroty |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 05-04-2012, 14:23
|
|
|
Rozebrałem środkową konsolę. Kabel zasilający wpiąłem w kable od zapalniczki. Dołożyłem osobny wtyk, tak aby w razie potrzeby radio wypiąć. Wyciągnąłem schowek, wyciąłem dziury na kabelki. Fajnie wszystko siedzi tylko została mi szczelina w schowku obok radia z obu stron, zastanawiam się jak to zakryć. Jeszcze wszystkiego nie zamontowałem, więc nie wiem czy mi się klapka zamknie. Nie chcę też wycinać całej dziury z tyłu bo trzeba by było pomyśleć wtedy jak przypiąć radio żeby nie wpadało do środka.
Podczas rozbierania zauważyłem rożne kabelki w środku do niczego nie podpięte. Zrobiłem zdjęcia. Nie miałem czasu ich zamieścić. Może mi powiecie do czego są. Jestem w pracy do 22, jak wrócę to wrzucę fotki.
Wysyłam zdjęcia tak jak wcześniej pisałem.
http://desmond.imageshack....jpg&res=medium
http://desmond.imageshack....jpg&res=medium
Te dwa kabelki z końcówkami białą i czerwoną to wiem, są to złącza czincze z radia.
Reszty nie wiem choć wydaje mi się że to co jest na drugim zdjęciu to jest złącze antenowe. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 07-04-2012, 11:44
|
|
|
ja utykałem między fotelem pasażera a tunelem środkowym. siedziało stabilnie, i można było w każdej chwili odłączyć,
Jednak ja używałem do dwóch samochodów na zmianę. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 07-04-2012, 12:17
|
|
|
Chooper napisał/a: | ja utykałem między fotelem pasażera a tunelem środkowym. siedziało stabilnie, i można było w każdej chwili odłączyć,
Jednak ja używałem do dwóch samochodów na zmianę. |
Zmieściło Ci się? Ja próbowałem ale strasznie ciasno więc nie ryzykowałem.
NA razie jest zamocowany w schowku gdzie klapka, pod spodem. Tą podkładkę gumową zostawiłem. I kolejny problem, słabo słychać. Guma tłumi głos. Szczególnie przy szybkiej jeździe. Spróbuje wyciągnąć gumę a podkleić pod CB takie 4 okrągłe gumowe stopki, aby głośnik nie był zasłonięty. Jak to nie zda egzaminu, będę musiał wyciągnąć radio i przykręcić z boku, czego nie chce bo szkoda robić dziury. |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 07-04-2012, 13:43
|
|
|
Drapichrust napisał/a: | Drapichrust |
Kolego zawsze można dokupić dodatkowy zewnętrzny głośnik i se go umieścisz gdzie chcesz a radio zostanie na swoim miejscu. Wcześniej miałem ALANA 78 PLUS z dodatkowym głośnikiem zewnętrznym. Cb było umieszczone w schowku z klapka a głośnik był umieszczony pod podłokietnikiem i naprawdę spełniał swoje zadanie A obecnie używam LAFAYETTE TRUCKER z głośnikiem z przodu i tez jest zamontowane we wnęce pod radiem |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 07-04-2012, 14:26
|
|
|
radeksz82 właśnie o tym samym myślałem, mam nawet głośniczek na zbyciu. Muszę spróbować. |
|
|
|
 |
ttomek551
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 '98
|
Wysłany: 10-04-2012, 09:56
|
|
|
A ja mam takie małe pytanko, trochę z innej beczki.. Czy ma ktoś może jakieś niepotrzebne, a działające CB za jakies małe pieniądze? |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 14-04-2012, 08:45
|
|
|
ttomek551 na Twoje pytanie w sprawie radyjek to najlepiej było by abys popatrzył po forach CB w tej chwili koledzy z Cb oferuja 3 radia ktore znam i wiem ze działaja extra a pieniazki jakie za nie chca sa bardzo smieszne, |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=xEGvaJMDia8 |
|
|
|
 |
|