Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatki dla kazdego a najlepiej biednego
Autor Wiadomość
TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-09-2005, 11:52   Podatki dla kazdego a najlepiej biednego

Zaczarpniete z www.motofakty.pl jak wam sie podoba? Im tam na gorze chyba odbilo jak mam placic pier****** podatku ponad 2000 rocznie.Nowe haslo Motoryzacja luksusem dla prominentow. Mnie nie stac tankowac przy obecnych cenach a do tego jeszcze jakies dziwne podatki.

Podatkami w kierowców!
Artykuł z dnia: 14.09.2005

Obecna ekipa rządząca także przygotowała następcom założenia budżetowe na rok przyszły, a w nich pewne rozwiązania dotyczące rynku motoryzacyjnego.

We wstępnym projekcie budżetu na rok 2006 przewidziano, że stawki podatku akcyzowego na paliwa od stycznia przyszłego roku wzrosną o 1,5 proc., czyli o 2 gr. Zakłada się także podwyżki wynoszące 8 gr na litrze od kwietnia, 3 gr w trzecim kwartale i 3 gr w czwartym. Jeśli nowy rząd chciałby to wszystko zrealizować to w ciągu roku akcyza wzrosłaby w sumie o 16 gr, co spowodowałoby wzrost ceny jednego litra benzyny o 20 gr. Wynika to ze wzrostu podatku akcyzowego oraz, co za tym idzie, także podatku VAT z tytułu wyższej podstawy do jego opodatkowania. Wysokość podwyżki akcyzy ma być zależna od wpływów do budżetu i wydatków związanych ze zwrotami VAT-u na materiały budowlane. Jeśli wydatki będą za wysokie, akcyza ma wzrosnąć.

Kolejna proponowana zmiana, która dotyczy kierowców, to zniesienie niezgodnej z prawem unijnym akcyzy na nowe i używane samochody sprawdzane z zagranicy i zastąpienie jej nowym podatkiem. Ministerstwo Finansów zostawia w spadku dwa projekty nowych podatków.

- W szufladzie Ministra Finansów będzie czekała na jego następcę odrzucona przez obecny Parlament propozycja jednorazowego podatku ekologicznego, którego wysokość zależy od pojemności skokowej silnika i normy czystości spalin Euro. Drugim pomysłem jest wprowadzenie niższych, ale corocznych opłat uzależnionych od emisji spalin - powiedział nam Jarosław Neneman, wiceminister finansów.

Drugi z projektów obejmowałby wszystkie samochody zarejestrowane w Polsce i płaciłby go co roku każdy kierowca. Na wysokość opłat wpływałaby norma Euro i związany z nią wiek auta. Im samochód starszy, tym więcej należałoby zapłacić. Co na to potencjalni wygrani przyszłych wyborów parlamentarnych?

- Sprawa akcyzy na samochody sprowadzane do Polski jest kontrowersyjna. Prawo i Sprawiedliwość chce uporządkowania rynku, w szczególności jeśli chodzi o problem aut starych. Z drugiej strony rynku tego nie wolno zamykać. Pracujemy nad regulacjami prawnymi dotyczącymi pojazdów sprowadzanych. Co do akcyzy na paliwa uważamy, że jest ona podatkiem, który powinien reagować na rosnące ceny benzyny czy oleju napędowego. Dlatego zachęcaliśmy ministra Gronickiego to obniżenia stawek. Tak czy inaczej zaproponujemy autopoprawkę do przygotowanego budżetu – stwierdził poseł Kazimierz Marcinkiewicz z PiS-u.

- Akcyzę na sprowadzane do kraju auta trzeba znieść, bo jest ona niezgodna z prawem wspólnotowym. Z naszej strony trwają prace nad projektem rozwiązania, które ją zastąpi. Co do podwyższania akcyzy na paliwa, jesteśmy temu zdecydowanie przeciwni – mówi Zbigniew Chlebowski, wiceprzewodniczący klubu parlamentarnego Platformy Obywatelskiej.

Projekt jednorazowego podatku ekologicznego:

- 1 zł za 1 cm3 : dla aut spełniających normę Euro 4, która obowiązuje od 1 stycznia 2005 r.,

- 1,5 zł za 1 cm3 : dla aut spełniających normę Euro 3 obowiązującą w latach 2000 – 2004,

- 2,5 zł za 1 cm3 : dla aut spełniających normę Euro 2 obowiązującą w latach 1996 – 1999,

- 3,5 zł za 1 cm3 : dla aut spełniających normę Euro 1 obowiązującą w latach 1992 - 1995,

- 4 zł za 1 cm3 : dla aut nie spełniających żadnej z ww norm.

Projekt corocznego podatku ekologicznego:

Wysokość podatku ekologicznego miałaby być ustalana w zależności od spełnianej przez pojazd normy emisji spalin Euro. Im samochód starszy, tym więcej przyjdzie jego właścicielowi zapłacić. Np. pojazdy wyprodukowane przed 1992 r. nie spełniają żadnej z norm Euro, co przekładać ma się na maksymalną stawkę podatku. Im auto młodsze, tym bardziej „ekologiczne” i w związku tym mniej przyjdzie zapłacić. Podatek byłby płacony co roku, do końca „życia” samochodu.
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 14-09-2005, 12:01   

No kurwa chyba tu kogoś po*****o :!: Nie dość że sk*******y zarabiają coraz więcej na coraz droższym paliwie i podatkach od tego to zamiast się pozbyć rzeszy tych "pracusiów" u siebie to kasę z mojej kieszeni chcą ciągnąć?? Powołujemy RUCH OPORU PRZECIWKO Ministerstwu Finansów I Posranych Pomysłów :!: :?:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Wysłany: 14-09-2005, 12:05   

A wiecie skad sie biora posrane pomysly?? Wstrzymuja gazy i unosza sie im do gory. Bo im nie wypada w towarzystwie swin i bydla jakim sa. Hubeeert ja sie zapisuje.
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 14-09-2005, 12:09   

TNT napisał/a:
Np. pojazdy wyprodukowane przed 1992 r. nie spełniają żadnej z norm Euro

I jeszcze ten "pomysł" ciekawe skąd wiedzą jaki samochód spełnia a jaki nie normę?? To by chyba wymagało badań. Mój na przykłąd spełnia normę z Kalifornii a nie jestem pewny czy przypadkiem nie jest bardziej rygorystyczna niż EURO 3. I co wtedy??
Stado baranów :!:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 14-09-2005, 12:26   

To po prostu stado pxxxxxxxch złodziejskich darmozjadów zarabiających na okradaniu nas. :x :x :x

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 14-09-2005, 12:34   

Oj marudzicie - przecież za te w pocie czołą zebrane podateczki wybudują nam miliony kilometrów autostrad i w ogóle raj na ziemi :mrgreen:
Ciekawe jak będą też liczyć auta zasilane gazem - przecież one mają bardzooo małą emisje spalin (mój fiaton zagazowany swego czasu miał emisje CO2 ileś tam razy niższą niż zakładał a norma dla benzynki i tak po koleji inne czynniki ) .

Mitsumaniaki QR-Code:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2005, 13:05   

O k***&^%$#@! Przepraszam, ale naprawdę kulturalniejsze stwierdzenia nie przychodza mi do głowy. Gdybyśmy byli zarabiali tyle, co na tzw. Zachodzie, stać byłoby nas na nowe samochody i to klasy wyższej nić CC czy Panda. A tak - mało, że sprzedaż samochodów nowych w Polsce kuleje, to jeszcze rozpierd*** całą sprzedaż aut używanych.

eMBe
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2005, 13:48   

Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia.
Osobiście byłbym za zastąpieniem akcyzy przez podatek ekologiczny. Przez to ceny nowych samochodów, zwłaszcza tych o pojemności pow. 2,0 litra spadłyby, czasem dość znacznie. Przez co mogłoby to stworzyć warunki do pobudzenia popytu na nowe samochody.
Nie podoba mi się za to pomysł corocznego płacenia podatku za samochód - sprawdzanie aktualnej normy emisji spalin wiązałoby się z dodatkowym przeglądem i opłatą no i wartością samego podatku.
Sądzę i mam nadzieję, że czas akcyzy w końcu minie. Wymusi to na nas UE.
Potem UE wymusi podatek katastralny i będziemy przesiadać się z mieszkań i domów do samochodów... :wink:

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 14-09-2005, 21:42   

eMBe napisał/a:
.......
Potem UE wymusi podatek katastralny i będziemy przesiadać się z mieszkań i domów do samochodów... :wink:

Dlatego sprzedałem mieszkanie z udziałem w gruncie i kupiłem własnościowe spółdzielcze bez gruntu. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zachar
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2005, 21:44   

Panowie widze ze niemacie poczucia humoru bo tylko to nam zosatnie po zaplaceniu wszytskich podatkow

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-09-2005, 08:19   

wichura1 napisał/a:
eMBe napisał/a:
.......

Dlatego sprzedałem mieszkanie z udziałem w gruncie i kupiłem własnościowe spółdzielcze bez gruntu. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wichura - co za problem - spółdzielnia podniesię czynsz. A jak znam spółdzielnie, to wyjdziesz na tym gorzej - w końcu kolejny pośrednik, który swoje też musi zarobić.
Mimo wszystko twierdzę - własny domek the best.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 16-09-2005, 13:10   

Krzyzak napisał/a:
wichura1 napisał/a:
eMBe napisał/a:
.......

Wichura - co za problem - spółdzielnia podniesię czynsz. A jak znam spółdzielnie, to wyjdziesz na tym gorzej - w końcu kolejny pośrednik, który swoje też musi zarobić.
Mimo wszystko twierdzę - własny domek the best.

Tyle że spółdzielnia mi rozłoży na 12 rat, a urząd miasta jedynie na 4 raty. :mrgreen:

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 16-09-2005, 16:38   

TNT napisał/a:

- 1 zł za 1 cm3 : dla aut spełniających normę Euro 4, która obowiązuje od 1 stycznia 2005 r.,

- 1,5 zł za 1 cm3 : dla aut spełniających normę Euro 3 obowiązującą w latach 2000 – 2004,

- 2,5 zł za 1 cm3 : dla aut spełniających normę Euro 2 obowiązującą w latach 1996 – 1999,

- 3,5 zł za 1 cm3 : dla aut spełniających normę Euro 1 obowiązującą w latach 1992 - 1995,

To trzeba sobie Mazde z Vanklem kupować ( 1,3 z mocą powyżej 200 kucy )

Mitsumaniaki QR-Code:

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2005, 11:26   

luk_szc napisał/a:
TNT napisał/a:

To trzeba sobie Mazde z Vanklem kupować ( 1,3 z mocą powyżej 200 kucy )

nono, tylko kto by ja tankowal i serwisowal :lol:

moj gal jest bardzo ekologiczny na gazie - tzn jak ja jestem na gazie - bo wtedy nie jezdze :P

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 19-09-2005, 11:30   

no dobra, a jeżeli odpicuję samochód (załóżmy) żeby spełniał wszystkie możliwe normy to ile podatku zapłacę? bo się jakoś nie rozeznaję!
Ostatnio zmieniony przez tomusn 19-09-2005, 11:39, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu