Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C51A] Brak mocy po wymianie rozrządu(?)
Autor Wiadomość
Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2012, 07:17   [C51A] Brak mocy po wymianie rozrządu(?)

Hej.

Mamy taki problem, po wymianie rozrządu colt baaardzo osłabł, z 75Km zostało może 40..ledwo ruszyć idzie, obroty stoją na jałowym w okolicy 500.

Stary pasek jak się okazało przy rozbieraniu był przestawiony o 1 ząbek, nowy założony wg znaków.

Jakieś pomysły co tu zrobić ? :doubt:

FIESTA ST150

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 13-04-2012, 07:25   

To pewnie masz przestawione na osi to koło na którym była różnica. Może klin jest ścięty i koło jest w pozycji jakby był przestawiony pasek o jeden ząb. Jak ustawiłeś rozrząd właściwie według znaków, to on jest teraz przestawiony. Albo przestaw rozrząd tak jak było na starym pasku albo zdejmij koło i i je popraw.
Było kiedyś tak u znajomego w starym Lancerze z roku około 1990 w dieslu. Wymieniałem mu rozrząd i też ustawiliśmy na znaki a nie tak jak był założony stary pasek. No i niestety, ale rozbieraliśmy jeszcze raz i złożyliśmy jak było na starym pasku. Tylko już nie pamiętam, które koło było przestawione bo robiliśmy to 7 lat temu.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-04-2012, 12:26   

Fragu napisał/a:
Stary pasek jak się okazało przy rozbieraniu był przestawiony o 1 ząbek, nowy założony wg znaków.

Jakieś pomysły co tu zrobić ?

pewnie przestawiony zapłon na aparacie - ustaw pośrodku fasolki i powinno być OK

versus 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 12v
Wysłany: 14-04-2012, 13:25   

Witam.

Klin nie jest ścięty wszystko jest ok.

Przy ściąganiu paska zaznaczyłem sobie swoje znaki bo nie pokrywały mi się znaki seryjne o jeden ząbek, po założeniu nowego paska moje się pokrywały które sobie zaznaczyłem.

Ustawiłem jednak na seryjne, TDC na wale przestawiłem o ten nieszczęsny ząbek i poskładałem wszystko.
No i sie okazało ze mocy brak.

Będe miał chwile czasu to rozbiorę wszystko i na nowo ustawie.

Dzięki za rady napiszemy jak bedzie problem rozwiązany ;]

kamild0 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.5 12V 1991r
Wysłany: 14-04-2012, 14:05   

Miałem to samo, jak znaki masz dobrze ustawione to pokręć aparatem zapłonowym.

versus 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 12v
Wysłany: 14-04-2012, 15:41   

kamild0 napisał/a:
Miałem to samo, jak znaki masz dobrze ustawione to pokręć aparatem zapłonowym.

Sprawdze to tez :) Dzieki za rady :)

[ Dodano: 14-04-2012, 23:38 ]
Zapłon sprawdzony było wszystko ok ustawione, przekręciłem go na maxa w prawo i auto odżyło ale nie jest to co powinno do końca także pozostaje rozpiąć rozrząd i ustawić tak jak było i ew. trochę aparatem przestawię bo były problemy ze skaczącymi lekko obrotami.

[ Dodano: 18-04-2012, 00:09 ]
No i wszystko gra jak trzeba, rozrząd przestawiony tak jak był na początku, wyregulowane zaworki i ma teraz siłe jechać :)

A mam pytanko odnośnie obrotów, gdy mu depnę gaz szybko i puszcze to tak obroty na sekunde spadają do ok500 i poźniej wkręca się normalnie. W jeździe to nie przeszkadza ale się głowie co może powodować takie cuś. Czy wyregulowanie gaźnika coś pomoże? Aparatem zapłonu kręciłem także nic to nie pomaga.

Odpowiedz do tematu