|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Ubytek oleju silnikowego - wyciek z półosi od |
Autor |
Wiadomość |
woxy
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 204 Skąd: okolice Chełma
|
Wysłany: 12-04-2012, 20:36 [Cari 1.8 GDI] Ubytek oleju silnikowego - wyciek z półosi od
|
|
|
Witajcie,
od jakichś 2 lat borykam się ze zużyciem oleju silnikowego w ilości 1l na 15 tys/km.
Do dzisiaj nie widziałem, nie zauważałem, żadnego problemu typu wyciek, stąd myślałem że zużyte są uszczelniacze zaworowe.
Dzisiaj przy wymianie wieszaków wydechu zauważyłem spory wyciek, biegnący od silnika w okolicy przegubu w miejscy gdzie łączy się z silnikiem.
Zaznaczyłem na czerwono miejsce wycieku, łączy się w tym miejscu z blokiem silnika.
Sprawdzałem śrubkę z napisem OIL w skrzyni (podejrzewając wyciek oleju ze skrzyni), jednak po odkręceniu olej zaczął kapać, więc oleju w skrzyni jest dostatek.
Zatem to jednak simmering (czy jak to się tam nazywa). Szperałem forum na temat podobny ale nie znalazłem. Ponieważ będę to robił sam prosiłbym o wskazówki.
Chyba jest to to, wygląda na puszczający simmering, ale nie wiem czy na pewno. Jak się zabrać za jego wymianę jeśli to on? |
_________________ <?php
psql_connect('database', 'user', 'topsecret');
SELECT * FROM carisma WHERE date >= (data - 1);
?>
Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ. |
|
|
|
 |
parys2007
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8GDI 125KM.po lifcie
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2012 Posty: 38 Skąd: rotterdam
|
Wysłany: 12-04-2012, 21:05
|
|
|
kolego miejsce które zaznaczyłeś nie ma nic wspólnego z wyciekiem oleju z silnika tylko ze skrzyni półoś wchodzi do skrzyni biegów może leci zymering na łączeniu miedzy skrzynią a silnikiem. |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

|
Wysłany: 13-04-2012, 07:17
|
|
|
parys2007 napisał/a: | kolego miejsce które zaznaczyłeś nie ma nic wspólnego z wyciekiem oleju z silnika tylko ze skrzyni półoś wchodzi do skrzyni biegów może leci zymering na łączeniu miedzy skrzynią a silnikiem. |
Tak też sobie myślałem, ale zmylił mnie ten olej wyciekający przez śrubkę do jego dolewania.
Skoro wycieka, znaczy jest go wystarczająco. Chyba że mechanik wlał więcej niż trzeba, to i taki wyciek chwilowo niegroźny. |
_________________ <?php
?>
Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 14-04-2012, 11:39
|
|
|
woxy napisał/a: | Chyba że mechanik wlał więcej niż trzeba |
bardzo często fahofcy nie spuszczaję wszystkiego do końca, potem doleją nowego tyle, co mówi manual i efekt jest taki, że coś musi puścić.
Ja bym to umył sprayem do silników. opłukał i pojeździł kilka dni, zeby było dokładnie na czystym widać skąd cieknie. Dobry, mało agresywny dla wszystkiego dookoła płyn to K2 Akra (ok 10 pln). Uważaj na inne, bo to czasami takie zajzajery, że póło samochodu rozpuszczą. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

|
Wysłany: 17-04-2012, 08:58
|
|
|
Kupiony K2 Akra, o ile się dało wymyte okolice zacieku olejowego.
Poczekamy zobaczymy. Przy okazji lekki wyciek był spod pokrywy zaworów,
więc dokręciłem, może pomoże. |
_________________ <?php
?>
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 17-04-2012, 21:24
|
|
|
woxy napisał/a: | więc dokręciłem |
Z tym dokręcaniem to ostrożnie. Lepiej wymienić uszczelkę. Tak to jeszcze pogniesz pokrywę, a i tak będzie ciekło. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
|
|