Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] SPRZĘGŁO
Autor Wiadomość
krzysiu 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 td
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-04-2012, 10:36   [Cari 1.9TD] SPRZĘGŁO

Witam,
stojąc na czerwonym świetle wciskam sprzęgło i pedał łapie na końcu z ledwością wrzuciłem jedynkę a dwójkę już z bardzo dużym problemem, przed następnym czerwonym silnik gaszę już kluczykiem i ponownie zapalam na biegu. Przy gaszeniu kluczykiem auto bardzo szarpało (drugi bieg) w końcu przez te szarpanie odkręciło się koło na wale i spadł pasek rozrządu. Wiadomo co dalej. Myślałem że brak sprzęgła to wina wysprzęglika ale z nim wszystko ok. Głowice już zdjąłem był walnięty jeden zawór (chyba) wymieniłem go na nowy założyłem nową uszczelkę i myślałem że wszystko będzie ok. Auto odpaliło dymi na biało i coś klepie w silniku tak chodźby jeszcze jeden zawór, głowicy nie dałem do sprawdzenia. Moje pytanie to?
Jeśli wał byłby obrócony o jeden cały obrót mogło by się tak robić czy auto wtedy by nie odpaliło, i czy mogę uszczelkę pod głowicę założyć tą samą czy znowu musi być nowa
Czy przy wymianie sprzęgła jest dużo zachodu, i jak najlepiej do tego się zabrać, sprzęgło już kupiłem z dociskiem i łożyskiem.
Jeśli temat był już opisywany to sory. Jak ktoś może doradzić co powinienem zacząć teraz robić to z góry dziękuję.
Silnik 1.9 td 90 km f8qt

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 20-04-2012, 11:10   

Uszczelka pod głowice musi być nowa, cała głowica do sprawdzenia w profesjonalnym zakładzie.

krzysiu 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 td
Wysłany: 21-04-2012, 08:15   

Więc głowicę dałem do sprawdzenia i jest wszystko dobrze, specjalista co sprawdzał mówi że to mogą być winne popychacze olejowe, teraz to nie wiem czy mam szukac popychaczy olejowych ? Zakładać głowicę czy nie? Jak ktoś miał takie zjawisko że silnik klepał bo coś z popychaczami było nie tak to niech napisze. Tak jeszcze myślę czy jest możliwość żeby korbowód się wykrzywił, ale to chyba nie możliwe.

[ Dodano: 21-04-2012, 11:29 ]
Możliwe że owe stukanie to wina popychacza olejowego, ja mam pez podkładek to są samoregulujące.

Odpowiedz do tematu