|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Mryganie lampki ostrzegawczej kontroli silnika |
Autor |
Wiadomość |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-05-2012, 01:07 [Cari 1.6] Mryganie lampki ostrzegawczej kontroli silnika
|
|
|
Witam, jak w tytule mruganie lampki ostrzegawczej kontroli silnika na pomarańczowo.
Problem pojawił się nagle. Dioda mruga lub świeci jednolicie na pomarańczowo gdy ruszam (bieg 1, 2 aż do 3) oraz gdy wejdę nawet w delikatny zakręt (jakieś 15 stopni), nie mówiąc już o ostrzejszych skrętach. Mam wrażenie, że dioda świeci się zawsze wtedy gdy samochód "giba się", dostanie więcej gazu.
A no i dodatkowo spadają i podskakują obroty na luzie, gdy klima jest włączona (manualna).
Nie wiem, czy jest to jakoś połączone, ale może ktoś miał taki problem? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 04-05-2012, 07:43
|
|
|
Jeśli to na pewno kontrolka od diagnostyki silnika a nie od poziomu płynu od spryskiwacza, to ta kontrolka sygnalizuje problemy z silnikiem i jednocześnie w komputerze silnika zapisywane są błędy, które da się samemu odczytać i sprawdzić co się dzieje. Tu masz to opisane:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Działa to jednak w autach do roku 2001, w nowszych jedynie błędy można sprawdzić podłączając pod komputer. Tu jest o tym temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Temat dotyczy głównie GDI, ale działa również w 1.6. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 04-05-2012, 09:48
|
|
|
pamiętam, że czytałem kiedyś podobny temat i przyczyną mrugania kontrolki od silnika była kontrolka od płynu do spryskiwaczy. Na początku dokładnie sprawdź co to za kontrolka, bo ta od spryskiwaczy właśnie miga na zakrętach, kiedyś sam się wystraszyłem, że coś z autem się dzieje. Ostatnio też miałem mało płynu i szwagier jeździł moim autem i tez się zaniepokoił migającą kontrolką. |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 04-05-2012, 12:26
|
|
|
Panowie, jest to niezwykle dziwne, ale u mnie naprawdę świeciła się kontrolka ostrzegawcza kontroli silnika. Mieliście rację, dolałem płyn do spryskiwaczy i problem znikł
Teraz tylko pozostaje kłopot z tymi obrotami przy włączonej klimie... co tu poradzić? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-05-2012, 14:24
|
|
|
Na początek na kilka sekund odłącz klemę minusową od akumulatora i po tym naucz auto obrotów, jak to zrobić spokojnie znajdziesz na forum. |
|
|
|
 |
|
|