Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:01 |
[Cari 1.9DI-D] Carisma 1.9 DiD czy Astra 2.0 DTI |
Autor |
Wiadomość |
krychu666
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-05-2012, 20:03 [Cari 1.9DI-D] Carisma 1.9 DiD czy Astra 2.0 DTI
|
|
|
Witam mam dylemat co lepiej kupić w roczniku 2001-2003 za pieniądze do 11000 Carisme 1.9 DiD czy Asterke 2.0 DTI jakie są wasze opinie?Oplem astrą jeżdżę w pracy ale w silniku 1,7 Isuzu i wiem że jest nie do zajeżdżenia , Carismą nigdy nie jeździłem wiec nic na ten temat nie wiem prócz tego że przeczytałem wiele informacji na forach itd... Prosze o porady |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 15-05-2012, 00:11
|
|
|
Kolego, nie mam pewności czy w Astrze to na pewno dokładnie ten sam silnik, ale słyszałem, że 2.0 DTI ( Vectra ) ma bardzo niedopracowany i awaryjny układ wtryskowy. Spróbuj jeszcze pogrążyć temat...
W rodzinie mam Vectrę 1.7 Isuzu - silnik powolny, ale faktycznie nie do zdarcia |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 15-05-2012, 08:46
|
|
|
Najlep[iej przejedź się oboma autami, Diesel w Carismie który defacto pochodzi od Renault jest elastyczniejszy i dynamiczniejszy, jednakże poziom spożywanego paliwa mniej więcej plasuje się na podobnym poziomie, ku skłonności dla Mitsu, no i oczywiście perforacja antykorozyjna - lepiej pod tym względem wygląda Mitsu, no chyba, że trafisz auto z ciepłych krajów zatem napewno nie będziesz narzekał |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
krychu666
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 16-05-2012, 10:35
|
|
|
Wszystkie mają poniżej 200tys.km
Pierwsza okropnie dużo rdzy w komorze silnika. Każdy element nielakierowany jest zardzewiały. Jak dla mnie - wygląda dziwnie. Mam takie auto z roku 2002 i nigdzie nie ma tyle rdzy, co tutaj - podejrzana sprawa.
Co do pozostałych, to trzeba by je obejrzeć.
Wszystkie zostały pięknie "wypucowane" i na zdjęciach trudno jest przyczepić się do czegoś.
Jeśli chodzi o samą Carismę... twarde zawieszenie - czy ja wiem. Może się przyzwyczaiłem ale rzeczywiście mogłoby być bardziej komfortowe. Zaletą jest to, że dobrze trzyma się drogi na zakrętach.
Gdybym miał wybierać pomiędzy Astrą a Carismą, to wybrałbym Mitsubishi. Przede wszystkim dlatego, że auto jest znacznie większe, a kosztuje tyle samo. Być może trudniej będzie je sprzedać, bo ostatnio pojawiło się w sieci kilka negatywnych "artykułów", ale niekoniecznie musi tak być. |
|
|
|
 |
zephyr
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Carisma 1,9 TD
Dołączył: 13 Cze 2011 Posty: 39 Skąd: Węgierska Górka/Katowice
|
Wysłany: 17-05-2012, 12:00
|
|
|
hmm....osobiście bardziej podoba się Carisma. Astra brzydka nie jest ale jeździ tego masę. W środku raczej też lepsze Mitsu. Co do prowadzenia to Astra zwłaszcza kombi bardzo dobrze trzyma się drogi. Zawieszenie jest chyba trochę twardsze niż w Carismie. Jeżeli chodzi o silniki to o DID się nie wypowiem bo nie miałem przyjemności jechać. Za to DTI bardzo dobry silnik. Nie wyżyłowany, osiągi zadowalające, spalanie nie najgorsze i dobry dostęp do osprzętu silnika podczas napraw. |
|
|
|
 |
d t x
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 97r.
|
Wysłany: 18-05-2012, 03:09
|
|
|
Faraday napisał/a: |
Pierwsza okropnie dużo rdzy w komorze silnika. Każdy element nielakierowany jest zardzewiały. Jak dla mnie - wygląda dziwnie. Mam takie auto z roku 2002 i nigdzie nie ma tyle rdzy, co tutaj - podejrzana sprawa. |
Dokładnie!
Carisma dużo, lepsza, wygodniejsza, lepszy wygląd no i nie takie oklepane jak ta astra czy golf |
|
|
|
 |
jaroo0
Forumowicz

Auto: Outlander
|
Wysłany: 18-05-2012, 06:31
|
|
|
Pompa wtryskowa w astrze przy tym przebiegu jest bardzo zmęczona. Bujanie się z regenaracją lub wymianą na nową to koszt 1tys - 2tys. Did carismy na common railu bardzo ładnie chodzi.
A to, że rdza to standard w większości. Mam to samo w space starze.. |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 18-05-2012, 10:37
|
|
|
jaroo0 napisał/a: | A to, że rdza to standard w większości. Mam to samo w space starze.. |
W moim Cari nie ma tyle rdzy, więc zdjęcie trochę mnie zdziwiło.
Jeśli chodzi o Mitsu..
Auto jest znacznie większe od innych aut tej klasy. Ze względu na głupie stereotypy jest też znacznie tańsze. Części moim zdaniem nie są droższe niż średnia w tej klasie. Dużo zależy od jakości. Nie da się dobrze i tanio.
Plotki o awaryjności Cari są mocno przesadzone. Szczerze mówiąc, po przeczytaniu wielu opinii spodziewałem się, że będzie znacznie gorzej niż jest. Auto nawet oleju nie gubi chociaż w paru miejscach ma przecieki - bo "francuzy tak mają".
Nie bez znaczenia powinno być też wyposażenie Cari. W najuboższej wersji mamy: ABS, klimatyzację, elektryczne szyby z przodu, 4 poduszki powietrzne i wiele innych bajerów. Nie każda Astra to posiada |
|
|
|
 |
krychu666
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
Kuki86r
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DI-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Mar 2012 Posty: 32 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 18-05-2012, 15:00
|
|
|
Pierwsza granatowa, niby ładnie wygląda ale chyba miała szyte siedzenie kierowcy na rancie oparcia, a ta druga jakąś dziwnie startą listwę na drzwiach z prawej strony:/ |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
krychu666
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 20-05-2012, 15:19
|
|
|
Maska źle spasowana, przedni zderzak źle spasowany. Jakaś jakby różnica odcieni lakieru pomiędzy maską, a błotnikami, ale wiadomo, przy tym kolorze to do stwierdzenia tylko na żywo. Z tyłu z lewej strony zderzak jakby za mocno wciśnięty. Generalnie zdjęcia na mój gust z PS, więc na miejscu może trochę inaczej wyglądać |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
krychu666
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-05-2012, 17:16