|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Wymiania: przegub/półośka, zaciski hamulcowe |
Autor |
Wiadomość |
przemo1983
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD '01 (102 KM)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Maj 2008 Posty: 55 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 18-05-2012, 18:36 [Cari 1.9DI-D] Wymiania: przegub/półośka, zaciski hamulcowe
|
|
|
Drodzy moi.
Zacznę od tego, że przymierzam się do sprzedaży mojej ukochanej Carismy.
Pojechałem dzisiaj do mechanika na przegląd przed-sprzedażowy.
Stwierdził u mnie dwie usterki. Zacznę od pierwszej:
Od jakiegoś czasu (około 2 lat) jeżdżę z następującym objawem...
podczas skręcania na rondzie w lewo słyszę straszne dudnienie, zgrzytanie, szczególnie gdy dodaje gazu. Oczywiście ów dźwięk dochodzi z prawej strony auta.
Nie jest ono czasem słyszalne, szczególnie gdy auto jest strasznie rozgrzane, lub kiedy ktoś siedzi po prawej stronie (ktoś ciężki).
Sumując, mam do wymiany przegub, ale wg mechanika najlepiej wymienić całą półoś, bo owa cześć ma luzy i wymienić sam przegub ponoć nie wystarczy. Dla mnie te dźwięki są już normalne, ale dla nowej osoby zainteresowanej kupnem nie do zaakceptowania.
Teraz drodzy moi pytanie do was... czym się obie te części różnią? Przyznam, że jestem niestety samochodowym analfabetą. Czy półoś zawiera w sobie już przegub?
Szukałem półosi na allegro, ale wszystkie są używane. Czy to oznacza ze skazany jestem na kupno używanej, która może mieć te same problemy?
Czy możecie mi przybliżyć ten temat oraz wyjaśnić co mam kupić i wymienić?
Druga sprawa... nie działa u mnie ręczny. Niestety nie da się już bardziej naciągnąć linki, bo nie ma już z czego naciągać. Trzeba ją wymienić, jak również klocki i tarcze. Dodatkowo muszę wymienić oba zaciski hamulcowe, bo to one spowodowały spustoszenie na pozostałych częściach. Zaciski są zapieczone i ręczny przez to szybko przestaje działać. Wystarczy go 2 razy zaciągnąć i już później nie trzyma. Dodam, że zaciski były już wielokrotnie regenerowane, i niestety trzeba je po prostu wymienić na nowe.
Widziałem nowe zamienniki w sklepie Intercars. Czy możecie mi polecić firmę i model?
Tak jak na początku wspomniałem, przymierzam się do sprzedaży auta. Nie chce jednak sprzedawać auta z takimi usterkami, bo po pierwsze, ja nie chciałbym takiego kupić, a po drugie nie chce sprowadzać zagrożenia dla nowego właściciela auta (np urwany przegub).
Ja póki co ja sam staram się jeździ wolno i tylko po mieście.
Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|